AlbumsRecensies

Shamir – Revelations (★★★): Net genoeg onthullend

Shamir Baily weet even niet meer hoe of wat. De nu 22-jarige jongeman uit Las-Vegas bracht in 2015 zijn eerste langspeelplaat Ratchet uit, die wereldwijd werd omarmt als een bruisend en boeiend pop album met monumentale ‘hooks’, schoongelikte elektronische beats en een master-onderscheiding in productie. Dit transformeerde de jonge Shamir in een, volgens hemzelf, ‘accidental popstar.’ Toen het moment er kwam dat er weer muziek gemaakt moest worden, wilde hij zijn minder gelikte kant laten horen in het lo-fi genre. Dit tegen de zin van label XL Recording, wat zijn ontslag betekende. Een weekendje bedroom-recordings later en daar was het album Hope dat begin dit jaar uitkwam. Zogezegd zijn laatste album om de verschrikking van de muziekwereld achter zich te laten. 

En hier is toch het nieuwe Revelations. Opgepikt door label Father/Daughter Records mag Shamir hier wel ongestoord zijn gang gaan en wederom kiest hij voor een lo-fi 90’s grunge basis, waardoor het een soort productioneel vervolg wordt op het album Hope. Kort na de Independent Hope-release viel Shamir in een mentale breakdown waardoor hij een weekje in een psychiatrische instelling werd opgenomen, het ‘bipolar’-label op zich geplakt kreeg en daarna terug naar geboortestad Las Vegas werd gestuurd. Genoeg om een beetje kwaad rond te lopen en een album over je frustraties te schrijven.

Zo gaat Shamir al vroeg in het album tegen de kritiek op millennials in. ‘Well our parents say we’re dramatic / But they always ask for more / Than we do / So fuck you / We out here strugglin’’ zingt hij op zijn single “90’s Kids”. Een rustig nummer met een simpele piano/gitaar basis dat zich vooral focust op diens falsetto waarmee hij aan het eind van het nummer nog eens clichématig uithaalt in het hoge register. Iets waarvoor we onze lach maar moeilijk in kunnen houden, maar aan de videoclip te zien is het geweten.

De gedachten die in het hoofd zweefden tijdens zijn verblijf in de psychiatrie hoor je in “Float”. Een fast-forward nummer dat zich in een donkere popwereld waant waar alles richting finish gaat. ‘You say you love me so / Even if you know / It can be very dangerous/ Like the time I’m ready to blow’. De donkere pop komt ook terug in nummers zoals “You Have a Song” (met als enige een elektronische beat) en “Straight Boy”, een nummer waarin Shamir als genderneutraal persoon de heteroseksuele man en zijn interne gevoel in vraag stelt. Wel op een heel catchy manier. Shamir krijgt het muzikaal voor elkaar om in één week negen voldoende nummers op de plaat te zwieren. Poppy uitschieters “Blooming”, “90’s Kids”, “Her Story” en “Straight Boy” liggen het best in het gehoor. Het schattige “Games” bereidt ons voor op Shamir’s rauwste falsetto in zijn nog jonge carrière en in “Cloudy” horen we weer even een lieve Shamir.

Revelations, zoals zijn titel luidt, zou een openbaring of een onthulling moeten zijn. En hoewel Shamir Baily als genderneutrale, zwarte Amerikaan met het bipolaire syndroom al heel wat aan zijn kop heeft gehad, krijgen we niet de onschuldige openheid die we van hem kennen. Baily’s gewaarwordingen dragen waarheid mee en moeten gehoord worden; discriminatie, ongelijkheid en kapitalisme zijn al vaker het onderwerp geweest. Helaas laat hij op deze plaat niet veel ruimte voor discussie. ‘I’m bearing my soul in these songs, and just giving it how it is.’- ‘But…Is it?’. Revelations klinkt wel als een voldoende, maar voldoet niet volledig aan onze verwachtingen.

De nieuwe plaat Revelations is voor 3 november en is hier te streamen. Of luiter onderaan.

Facebook I Instagram I Label

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tom Rosenthal - "Hope"

De basis van elk nummer is een goede melodie of een mooie tekst en dat is precies waar singer-songwriters hun hart en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cable Ties - "Hope"

Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: de beste gitaarmuziek van de afgelopen jaren komt steevast uit Australië. King Gizzard…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tenacious D - "Hope"

Tenacious D brengt op 2 november eindelijk nog eens een nieuw album uit. Het zal een speciale plaat worden, want in combinatie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.