LiveRecensies

Mura Masa @ AB: Stille waters hebben diepe bassen

Mura Masa had ongetwijfeld de zomer van zijn leven. Met een debuutalbum (feat. Damon Albarn en A$AP Rocky) onder de arm stond hij zowel op Rock Werchter als op Pukkelpop. Dat hij de AB in een mum van tijd uitverkocht, was dan ook geen wonder. Toch kreeg de Brit het feestje niet zo snel op gang als verwacht, maar eens de hittrein het station had verlaten, was de noodrem ver zoek.

De zaal stond al behoorlijk vol voor het voorprogramma Goss. Op het internet is er geen foto van deze Deense producer te bespeuren en ook op het podium kon je niet opmaken of de man al dan niet een Deense adonis was. Indrukwekkende lichtshows hielden zijn aangezicht voortdurend in de schaduw. Maar dat was zonder het publiek gerekend. Tijdens “Ijotwiyda”, een mellow lied, gaan de smartphonelichtjes aan en licht zijn gezicht op. De Deen is duidelijk tevreden met de meewiegende massa voor hem. Het is dan ook moeilijk stil te blijven staan op zijn toegankelijke electro-popdeuntjes. Goss is de perfecte kruising tussen Rex Orange County en Warhola. Links van hem tokkelt er een kompaan op de gitaar en rechts wisselt de drummer tussen klassieke trommels en elektronische beats. Goss tussen beide is, in de schaduw, niet verlegen om zijn moves te laten zien. Een perfecte opwarmer, die misschien ook net iets te goed was als voorprogramma.

https://www.instagram.com/p/BaxEWmEAICK/?taken-by=zanamorre

Alex Crossan, beter bekend als Mura Masa, passeerde vorig jaar langs de Vooruit in Gent en opende met die set de poorten naar Rock Werchter en Pukkelpop. Deze zomer lanceerde hij zijn debuutalbum en dat kwam de Brit nu officieel voorstellen in een uitverkochte AB. Hoewel hij op één lied na, zijn volledige debuutalbum heeft gespeeld, waren het vooral de grote hits die scoorden. Crossan is een man van weinig woorden. Verder dan een ‘thank you’ komt hij niet en ook zelf zingen, gebeurt niet vaak. Mura Masa opent de avond met “Messy Love”, een van de twee nummers op zijn debuutalbum waar hij niemand te gast vraagt. De bassen doen ieder neushaartje trillen en wanneer het refrein losbarst, begint de zaal zachtjes te dansen. De man achter de microfoon wisselt van keyboard, naar drums, tussen drumpads en speelt in het midden ook nog eens gitaarsolo met een Wah-Wah-effect erop. Een multi-instrumentalist dus. En geen idee hoe hij dat allemaal combineert.

Na de opener komt Mura Masa’s trouwste metgezel het podium opgelopen: Fliss. De extreem goede danseres en vrolijke sfeerbeheerster is niet altijd toonvast. “Nuggets” is makkelijk en gaat even lekker binnen als die bij de McDonald’s, maar tijdens “Second 2 None” hoor je duidelijk dat Fliss geen Christine And The Queens is en al zeker geen Charli XCX. Gelukkig zingt het publiek luid genoeg mee met “1 Night” zodat vooral de moves van Fliss blijven hangen. Het zijn dan ook die grote hits die op het meeste respons kunnen rekenen. Een nummer als “Helpline”, dat enorm funky en dansbaar is, heeft niet datzelfde effect. In het begin van de avond zijn de hits schaars en krijgt Mura Masa de zaal dan ook niet zo snel op gang. Zijn experimenteel intermezzo met steeldrums na de banger “Nuggets” komt te vroeg en doet de sfeer wat bevriezen. Maar de piano-fantasietjes na onder andere “Wherever You Go” en leuke korte stukjes tussen de nummers door worden zeker wel gesmaakt.

https://www.instagram.com/p/BayLb14HxRK/?taken-by=yanafastre

Na een mismatch van albumtracks en singles, gooit Mura Masa het eerste bommetje van de avond met “All Around The World” waar geen Designer voor nodig is, want iedere aanwezig waagt zich aan de rapstrofes. Meteen daarna duikt Fliss onopvallend het publiek in om mee te dansen op “Lotus Eater”, eentje uit Mura Masa’s debuut-EP dat net zoals “Hell” duidelijk in de smaak valt. Het zijn geen grote hits, maar wel stijlvolle electro die al het talent van Mura Masa laten horen. Jammer dat Crossan niet de tijd nam om ook een aantal nummers uit zijn tweede EP te spelen. Hieruit misten we dan vooral “Terrible Love” en “Are You There?” die het wel goed deden op de festivals. Mura Masa kiest in de plaats daarvan voor “Low”, een grime-track die perfect aansluit op “Hell”. Hij sluit zijn uitstap naar het vroegere werk af met een remix van Foals’ “Night Swimmers”. Eentje die het kleine dipje tijdens “Low” doet vergeten en de draad weer oppikt richting finale.

Mura Masa staat garant voor diepe bassen en stevig dansen. Maar in de AB bewijst Crossan dat hij ook intiem kan zijn. Zo brengt hij “Second 2 None”, een emotioneel lied, dat hoogstwaarschijnlijk meer tot zijn recht zou gekomen zijn moest Christine and The Queens het zelf hebben gezongen. Fliss kan dan wel heel goed dansen, in haar loopshortje en sportbh, zingen is niet een van haar specialiteiten. Een ander integer moment komt er in de bisronde, “Blue”, op de plaat gezongen door Damon Albarn, klinkt beter wanneer Crossan het volledig alleen zingt, misschien zit de stemvervorming daar voor iets tussen. Met een spot op zijn achterkant, enkel een piano voor hem en een gitaar om zijn nek, krijgt hij de AB net niet stil. Op het einde kruipt hij vanachter zijn commandopost en gaat vooraan op het podium zitten om dan even een tiental seconden zich neer te leggen. Een powernapje voor hij de AB finaal inpakt met “Firefly”. Hij spreekt de zaal voor een laatste keer toe met ‘thank you’ en zwaait dan het publiek uit met de V van victory.

https://www.instagram.com/p/BayGQg2gfCP/?taken-by=loicblondeel

Hoewel het even duurde, boekte Mura Masa een overwinning in de uitverkochte AB. Op één lied na, bracht hij alle nummers uit zijn titelloze debuutplaat. De massa was niet van zin om op elke albumtrack wild te gaan. Maar gelukkig had Mura Masa genoeg hits achter de hand en voerde hij die in z’n eentje perfect uit vanachter een cockpit van drumpads, bas- en elektrische gitaren, trommels en keyboards. Vergezeld door MC Fliss deed hij de AB dansen op zijn diepe bassen en aanstekelijke electro.
Wie deze kans gemist heeft, kan zich al klaarmaken voor Dour, waar hij zonet is aangekondigd als eerste act.

Setlist:
Messy Love
Nuggets
1 Night
NOTHING ELSE!
Helpline
All Around The World
Lotus Eater
Hell
Low
Night Swimmers (Foals Remix)
Second 2 None
Who Is It Gonna B
What If I Go?
Love$ick

Blue
Firefly

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Christine and the Queens - "rentrer chez moi"

Iedereen kent Christine and the Queens wel van de grote hit “Christine” uit 2014. Vorig jaar bracht Chris ons met PARANOÏA, ANGELS,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jade Bird - "You've Fallen In Love Again"

Haar debuut-ep Something American zorgde er in 2017 voor dat er plots heel wat ogen op Jade Bird gericht waren. De vrolijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MGMT - "Dancing In Babylon" (feat. Christine and the Queens)

Het was tot voor kort alweer een hele tijd geleden dat we nog iets van MGMT hadden gehoord. Het duo, toch vooral…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.