AlbumsRecensies

Yevgueni – Tijd is alles (★★★½): Intenser dan ooit

AlbumsRecensies

Yevgueni – Tijd is alles (★★★½): Intenser dan ooit

Tijd is een merkwaardige materie. Het heeft de bovenhand in het leven, ook al sta je er nooit echt bij stil. De ontastbaarheid ervan is het thema van het zesde album van Yevgueni. Welke tijd is verloren? Komen er betere tijden aan? Het antwoord brengt de band in het intense Tijd is alles.

Het is alweer even geleden dat Yevgueni het levenslicht zag. In 2005 werd hun debuutplaat Kannibaal uitgebracht, met zijn opzwepende deuntjes en herkenbare teksten een verfrissing in het Nederlandstalige muziekgenre. Single “Als ze lacht” groeide door de jaren heen uit tot een ware meezinger. Vijf albums en een Frans avontuur (onder de naam Delrue) later is Klaas Delrue terug met nieuwe materie.

Tijd is alles begint veelbelovend met eerste single “Adem”. Een nummer over de inspiratiebron van het album: de geboorte van Delrue zijn dochter en de onzekerheid van het woelige tijdperk waarin zij moet opgroeien. Een start die het The National gehalte van de band naar boven haalt. Een ijzersterke tekst en galmende gitaren illustreren de nieuwe aanpak van de band. “Tijd is alles” brengt een aparte sound. Nieuwe producer Jo Francken laat de band exploreren met andere, modernere stijlen. Een typisch nummer van de band gemengd met subtiele elektronische invloeden, het maakt de passage verfijnder en actueler.

“Hou het vast” brengt flarden terug van de eerste albums. Het luchtige waarmee de band zo onbelemmerd kan spelen, komt voor de eerste keer dit album tevoorschijn. “Nooit naar ergens” is een rustpunt in het album met een karakteristieke gitaarpartij waar de berustende stem van Delrue charmant over heen fladdert. Waarna het duistere “Opinie” boven komt drijven. Een nummer over terrorisme, het verdriet van een land en de talloze inzichten die de wereld ingestuurd worden. Een nummer die je flitsen laat terugzien van onder meer de aanslagen in Brussel. ‘Waar moeders nog niet op de hoogte zijn / waar bijna niemand iets misdaan heeft / moet jij zo nodig weer de eerste zijn / die weet wie wat waarom gedaan heeft.’ Een sneer naar de journalistiek ten tijde van ongeloof. Geweerschoten op de achtergrond maken van deze vier minuten een buitengewoon aanklampend lied. Yevgueni is altijd al een band geweest die problematieken in de wereld bezong, maar nog nooit was het zo eerlijk en intens.

“Het huis waar wij woonden” blijft in een mysterieuze stemming hangen. Wat vooral opvalt is dat heel wat nummers op deze nieuwe plaat heel somber klinken. De speelsheid waarmee Delrue over aimabele melodieën vrolijk heen dartelt, is verdwenen. En laat net dat hetgeen zijn waar Yevgueni in uitblinkt. “Wat nu belangrijk is” sluit alsnog af met een sprankeltje hoop, een dromerig refrein en een glimlach op het gezicht.

Tijd is alles brengt een ander Yevgueni dan we kennen. Een eerlijkere en scherpere band die intensere nummers brengt dan ooit tevoren. Yevgueni speelt op 16 november in de Ancienne Belgique, 23 november in De Casino in Sint-Niklaas, 30 november in de Handelsbeurs in Gent en 14 december in Het Depot in Leuven.

Facebook / Twitter / Website

Related posts
AlbumsRecensies

Jokke - Verzamelwoede (★★★★): Ziedend poëtisch

Nederlandstalige muziek is terug in de mode. Vorige maand bracht Willem Ardui nog een Nederlandstalig album op de markt dat door de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Kleinpunk - "Alles Keert"

Ondertussen is het een jaar geleden dat Kleinpunk haar debuutsingle “Stressparade” op de wereld losliet, waarmee ze zichzelf op de kaart van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.