Live, Recensies

Dotan @ Botanique: Of hoe men van de rotondezaal een gezellige huiskamer maakt.

Ondertussen is het al weer drie jaar geleden dat Dotan met zijn succesalbum 7 Layers de lage landen veroverde. Na een zeer uitgebreide tour met een zeer uitgebreide band was het, naar eigen zeggen, de bedoeling om een nieuw album op te nemen. In afwachting van die nieuwe plaat trok onze favoriete noorderbuur met een zeer intieme, akoestische set Europa rond. Gisterenavond was de Botanique in Brussel aan de beurt.

Voor Dotan ons kwam betoveren, kregen we een andere singer-songwriter aan het werk te zien. Jade Bird, “Jade as in the colour, Bird as in a bird”, kwam alvast de juiste sfeer scheppen. Gewapend met slechts gitaar en stem kreeg ze de rotondezaal muisstil. Bij de titeltrack van haar debuut-EP Something American komt haar warme stemkleur volledig tot zijn recht. De 20-jarige Britse gaat vlot de hoogte in en krijgt de zaal aan het heupwiegen. Naast songs van de, pas dit jaar gereleasete, debuut-EP stelt ze ook een handvol nieuwe nummers voor. Zoals bij het eerdere werk switcht ze hier ook moeiteloos tussen ingetogenheid en uptempo vrolijkheid. Jade Bird was de perfecte publieksopwarmer. Met jeugdig enthousiasme, de betere kampvuurmuziek en de nodige, humoristische interactie met het publiek toverde ze moeiteloos een glimlach op ieders gezicht.

Een klein halfuur later was Dotan aan de beurt. Geen grote entrance of indrukwekkende band deze keer, Dotan komt ontspannen het podium opgewandeld met kompaan Mark Van Bruggen en breekt het ijs met een intieme introductie. Voor de popsensatie zich aan het grote werk waagde, was hij vooral actief in het geven van huiskamerconcerten. Gisterenavond was zijn opzet om hiernaar terug te grijpen en de Rotonde in een grote huiskamer te veranderen, en zo geschiedde. De spits afbijten deed het duo met een zeer minimalistische versie van “Let The River In”. De zaal was meteen betoverd en tijdens de korte stiltes kon men een speld horen vallen.

Terwijl Dotan vooral met zeer open, vrolijke melodieën werkt, bevatten zijn teksten veelal donkere boodschappen. Hij liet ons dan ook tijdig weten dat het een leuke avond gevuld met verdrietige songs zou worden. Naast ingetogen versies van de grote hits speelde Dotan ook wat nieuw materiaal. Af en toe werd er dan ook eens een verkeerde snaar aangeslagen maar dit droeg alleen maar bij aan de gezellige sfeer die er heerste.

Bij een aantal nummers zoals het ongereleasete “Gone” werd er met één simpele tom drum en een voet-tamboerijn extra diepgang toegevoegd. Diepgang vonden we ook in de toelichting die Dotan gaf bij elk nummer. Tussen de songs door vertelde de Nederlander verhalen of anekdotes achter zijn nummers. De zaal luisterde zeer geïnteresseerd en elk verhaal werd met meelevende stilte of een schaterlach beantwoord. Dat de stilte indrukwekkend was, werd benadrukt door iemand uit het publiek die tijdens het recent uitgebrachte “Bones” zijn gsm liet vallen en dat door de complete zaal, inclusief artiest, werd opgemerkt.

Eén van de vele anekdotes ging over het virale twitterverhaal waarbij Dotan op een vliegtuig een praatje maakte met een meisje dat naar zijn muziek luisterde en hem niet herkende. De gekende hit “Home” volgde en de ingetogen sfeer werd ingeruild voor een meekelende mensenmassa. De magie werd nog completer tijdens de bisnummers. Voor “Fall” gaat Dotan een duet aan met voorprogramma Jade Bird. Aangezien ze het nummer slechts tien minuten voor het optreden hadden geoefend, verschijnt de jongedame met een papiertje vol notities op het podium. Als afsluiter duikt Dotan de zaal in om een unplugged versie van “Ghost” te spelen temidden van het publiek. Vervolgens werd het publiek zeer uitgebreid bedankt en zagen we enkel lachende gezichten de zaal verlaten.

Hoe grotesk Dotan normaal tijdens zijn live-acts klinkt, zo indrukwekkend was hij gisterenavond. We zagen een uitverkochte Rotonde volledig mee opgaan in zijn vele verhalen en enthousiast heen en weer wiegen tijdens de minimalistische versies van bekend en minder bekend materiaal. Het vele onuitgebrachte materiaal liet ons alvast naar meer smakken en daar kregen we vandaag nog goed nieuws over. Volgend jaar zal Dotan weer op tour gaan met zijn volledige band en doet hij onder andere de AB aan.

Setlist:

Let The River In
Bones
Gone
7 Layers
Golden
Hungry
Fire
Swim To You
Home
Fall
Ghost

25 oktober 2017

About Author

Simon Van Herzele


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief