AlbumsRecensies

Kamasi Washington – Harmony of Difference (★★★★): Overdonderende eenvoud

AlbumsRecensies

Kamasi Washington – Harmony of Difference (★★★★): Overdonderende eenvoud

Kamasi Washington is terug! Twee jaar na zijn epische debuut (toepasselijk genaamd) The Epic brengt de Amerikaanse tenorsaxofonist en jazzcomponist een EP uit van een aanzienlijk kleiner formaat. De half uur durende EP is een zesdelige suite waarin diverse motieven zich vloeiend in elkaar vermengen. De eerste vijf nummers proberen geassocieerde gevoelens die opkomen bij brede topics zoals desire, integrity en knowledge aan de hand van zoete jazztonen of opzwepende swings over te brengen. Uiteindelijk komen Desire, Humility, Knowledge, Perspective en Integrity samen in een alles omvattende finale bij Truth.

Desire begint heel zacht en zoet met een motief op de contrabas dat snel wordt opgepikt door de piano. Washingtons warme saxtonen zweven mee op het motief waarna in een langzaam crescendo het nummer kort openbreekt om dan ruimte te maken voor een bekoorlijke orgelsolo. Na deze warme introductie schakelt het ensemble een versnelling hoger in Humility, een uptempo nummer dat aanvoelt alsof je net in een New Yorkse taxi bent ingestapt om zo snel mogelijk op je meeting te geraken. Time is money! Een gejaagde drum stuwt de andere instrumenten voort en wordt vergezeld door een nog gejaagder motief. Na nog geen drie minuten zijn we op onze bestemming. In Knowledge wordt er plaatsgemaakt voor wat meer ademruimte (behalve dan voor de trombonist). Een relatief rustig en introspectief jazznummer, iets wat we niet heel vaak tegenkwamen op The Epic. Perspective is wellicht het meest dansbare nummer van de EP. Na een veertigtal seconden doen een funky drum beat en baslijn hun intrede. Op Integrity wordt vervolgens een midtempo groove ingezet door bas en piano. Afrikaanse ritmes in de percussie geven extra kleur aan het muzikaal landschap. In dit nummer horen we het trage warme motief uit Desire terug in een ietwat levendigere setting.

Alles komt tot slot samen in het symbiotische Truth. Het warme contrabasmotief uit Desire wordt ingezet door de piano waarna alle voorgaande nummers in het allesomvattend slotnummer worden samen gemengd. Bijgestaan door een koor en een strijkersensemble zwelt het nummer aan tot een prachtige climax. Misschien had je dit al gehoord. Truth werd namelijk al in maart gereleaset samen met een bloedmooie clip (zeker het bekijken waard!).

Harmony Of Difference is een korter en makkelijker te verteren project van Washington, maar dat betekent niet dat het daarom minderwaardig is aan The Epic. Deze was in vergelijking met het nieuwe project soms moeilijker te verwerken door de gigantische arrangementen. Harmony of Difference is een minder bombastisch maar subtieler en minstens even prachtig jazzalbum van de Afro-Amerikaanse jazzkrijger Kamasi Washington.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kamasi Washington - "The Garden Path"

Je moet al heel veel geluk hebben om als jazzmuzikant echt een internationale naam te worden die ook buiten de niche kan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kamasi Washington - "Sun Kissed Child"

Een monument van de moderne jazz, iets minder dan dat kan je Kamasi Washington haast niet noemen. Met zijn drie uur durende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oscar Jerome - "Timeless (feat. Lianne La Havas)"

Jonge wolf in de Londense jazzjungle, voorprogramma geweest van niemand minder dan Kamasi Washington en actief als gitarist bij het gerenommeerde ensemble…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.