LiveRecensies

Molly Nilsson + Ducktails + Perera Elsewhere + Skiing @ Vooruit: een avond vol abstracte pop

Gisteren was er weer een spannende reeks artiesten te ontdekken in de Gentse Vooruit. De avond stond in het teken van avant-pop en we kregen maar liefst vier artiesten voorgeschoteld! Molly Nilsson, Ducktails, Perera Elsewhere en Skiing gaven het beste van zichzelf voor het geïnteresseerd publiek. Een gevarieerde affiche dus, waar de ene act al meer overtuigde dan de andere.

Die avond kwam helaas wat gezapig op gang met Skiing, het project van Everlett Darling. Het mag dan wel een éénmansproject zijn, maar helemaal alleen was hij niet. Achter hem was een vintage videoprojectie te zien van twee vrienden die met gitaar en drums zogezegd de backing track speelden. Alhoewel backing track misschien een klein woord is voor welke rol deze speelde tijdens het optreden. De volledige nummers werden er op afgespeeld en Everlett zong wat stilletjes mee op de vooraf opgenomen vocals en speelde af en toe wat bas. Het was allemaal een beetje klungelig en zijn gestuntel op de laptop maakte er het niet beter op. Hier en daar waren er wel aangename (maar enorm melige) liedjes te bespeuren, maar de muziek van Skiing verdronk toch in zijn post-ironie. Toen hij zijn afscheidslied inzette en de backing track ons in alle talen vaarwel toezegde, voelden we ons toch wel een beetje opgelucht.

Het werd gelukkig al een stuk interessanter dankzij Perera Elsewhere die haar nieuwste plaat All of This kwam voorstellen. Deze muzikante wist in een mum van tijd een mystieke wereld in de zaal op te roepen. Niet alleen door de abstracte projecties op de achtergrond, maar voornamelijk door het grimmige klanktapijt dat getrokken werd. De synths en bassen waren de ideale begeleiding voor Sasha’s stem die zowel onderkoeld als bezield klonk. Wanneer de uitstekende drummer zijn talent liet horen was de wisselwerking tussen de drie muzikanten compleet. Vaak was de sfeer jazzy en onvoorspelbaar, vooral als de trompet bovengehaald werd om bezwerende geluiden voort te brengen. Soms zakte het concert wat in elkaar, maar het zat meer wel juist dan niet. Wanneer alles dan goed zat, bewogen de lichamen in de zaal mee met de hypnotiserende ritmes van Perera Elsewhere.

Vervolgens was het de beurt aan niemand minder dan Ducktails. Misschien ken je hem als lid van Real Estate, maar solo doet hij het zeker ook zo goed. Zijn nieuwste verzameling songs Jersey Devil is nog maar een week uit, dus logischerwijs kregen we dat voornamelijk te horen. Ditmaal stond Matt helemaal alleen op het podium. In tegenstelling tot Skiing ging het werken met een backing track hem stukken beter af. Dat komt omdat Matt een uitstekende gitarist is en zijn sound tot in de puntjes juist wou krijgen. Hij stak gevoel in elke noot die hij speelde, maar toch klonk het optreden ontzettend relaxed. Zijn dreampop ligt dan ook een beetje in de lijn van Real Estate: galmende gitaren en ontspannen vocals. Ondanks dat hij er zonder band stond, werkte het wonderwel deze avond. De leuke sfeer drong met gemak door in de zaal.

De enthousiaste reacties op Ducktails – die het publiek vroeg of ze zin hadden in het optreden van Molly Nilsson beloofden meer dan goeds. De aanwezigen drongen dan ook snel vooraan om zeker niets te hoeven missen van deze Zweeds-Duitse muzikante. Ze is dan ook één van de bekendste hedendaagse minimal wave muzikanten. Haar muziek mag dan we eenvoudig en strak klinken, in de kern hiervan zit warme pop met vaak positieve, hoopvolle of geëmancipeerde boodschappen. Dat liet ze niet alleen verstaan in haar teksten, maar ook in de aankondigingen van haar nummers. Molly zong zo over uiteenlopende thema’s; van kapitalisme tot de relatie met haar stiefmoeder, maar net zoveel over de dankbaarheid die ze heeft om telkens voor een publiek te spelen. We kregen dus een reeks leuke, maar betekenisvolle popnummers voorgeschoteld. Helaas was de opzet niet altijd even geslaagd. We zijn er ons uiteraard van bewust dat het genre zich minder toe leent tot live-instrumentatie, maar het feit dat de enige begeleiding (weer) de backing track was, maakten de op elkaar lijkende nummers er helaas niet boeiender op. Desalniettemin zat de sfeer goed en was het een interessante live-ervaring om meegemaakt te hebben. Het was een leuke afsluiter van een avond die zich liet kenmerken door een frisse en verrassende line-up, maar ook door een wisselende kwaliteit.

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesWedstrijden

Win tickets voor Ghost (met STAKE) of Robbing Millions op Videodroom in Vooruit

Elk jaar organiseert Kunstencentrum Vooruit tijdens het Gentse filmfestival zijn Videodroom met daarin allerlei unieke performances gelinkt aan film. Een combinatie van…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
LiveRecensies

GHOST: 'The Shining' edition @ Vooruit: Spooky season

Het is half oktober, het spooky season is in volle gang. Dat wil zeggen dat de vleermuizen hun holen verlaten, versierde pompoenen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.