AlbumsRecensies

The War On Drugs – “A Deeper Understanding” (★★★★): Op zoek naar een doosje magisch stof

Record Store Day is elke editie verkneukeld uitkijken naar nieuwe of exclusieve releases en je vervolgens naar de betere platenzaak haasten in de hoop dat niet iedereen ermee gaat lopen. Deze keer waren het de mannen uit Philadelphia van The War On Drugs die ter gelegenheid van Record Store Day voor het eerst sinds Lost In The Dream uit 2014 een nieuwe single uitbrachten. “Thinking Of A Place” bleek de voorbode van A Deeper Understanding, hun vierde studioalbum. Vooraf brachten ze al vijf nummers uit, dus krijgen we er nu nog vijf nummers bij op hun heerlijke psychedelicatrip.

Dat hun vooraf gedeelde singles zo goed onthaald werden, lijkt ondenkbaar als je het volledige album beluistert. Het is een geheel met nummers die bijna allemaal boven de zes minuten aftikken. En alles lijkt mooi uitgebalanceerd. Zo neemt A Deeper Understanding meteen een vaart met “Up All Night”, dat weer rustig wordt neergelegd om ruimte te maken voor de rest van de plaat. Met “Strangest Things” begrijpen we het helemaal, dat je deze plaat niet uit elkaar kan hakken, maar dat dit als één geheel in elkaar overglijdt. De gitaarsolo neemt ons mee naar een hoger niveau en de stem van Adam Granduciel (ja, de vergelijkingen met Bruce Springsteen zijn legio) zet er alleen nog maar kracht bij.

Het -ja toch wel- magistrale “Thinking Of A Place” is zowat het kroonjuweel van het album, dat zich uitspint over 11 minuten en daarbij genoeg tijd geeft aan gitaarsolo’s om te ontrollen als koele golven. Het is waar alle vorige nummers naartoe werkten, al zijn we er bij “Knocked Down” een beetje uit en voelen we ons al te vroegtijdig in slaap gewiegd. De band wilt het net iets te rustig aan doen waardoor onze aandacht verslapt. Gelukkig is dit ook het kortste nummer op de plaat, alsof de band ons hiermee even rust gunt. “Nothing To Find” is dan weer het perfecte nummer om bij te ontwaken. Met het vrolijke uptempo, een mondharmonica en de kleurrijke synths kan het zo doorgaan als de soundtrack van een zonnige zomer.

“You Don’t Have To Go” is een prachtige afsluiter, waarbij we ons wat verweesd achtergelaten voelen. Niet helemaal voldaan, maar toch hebben we genoten van iets wat voelde als een roadtrip langs de kustlijn met een ondergaande zon als het schouwtoneel. Wind in de haren. Pluisjes die tussen onze vingers door glijden. Inderdaad, Adam Granduciel didn’t have to go. Die mag ons nog in slaap zingen terwijl we huiswaarts rijden, of ons laten dromen van al het goede in deze wereld.

The War On Drugs levert met A Deeper Understanding een langgerekt genot, maar hun sound is tegenover Lost In The Dream weinig vernieuwend. Gaan we er daarom minder van houden? Neen. Want hun sound klinkt wel verdomd goed, ook al hadden we gehoopt op wat meer ‘sparkle’ en magie. Dit album is echt een album. Je moet hem van begin tot eind afspelen om er dan even van te bekomen en uit te suffen onder een grote boom in het midden van niets. Denk Witse. Of denk aan niets, en laat je meedragen door Granduciel’s stem.

Op 4 november staan ze in een uitverkocht Vorst Nationaal en op 29 november in een al even uitverkochte Lotto Arena. Wie een ticket heeft, kan al beginnen wegdromen.

Related posts
InstagramLiveRecensies

The War On Drugs @ Live /s Live 2023: Grand cru

Geen groep veroverde de afgelopen jaren zo stormachtig een tijdloze status als The War On Drugs. In de laatste, gelijknamige eindejaarslijst van…
InstagramLiveRecensies

Pinkpop 2023 (Festivaldag 1): Extra laag roze

Pinkpop, het roze feest der gezelligheid, is weer aangebroken. Ondanks het warme weer en de brandende zon liep ook dit jaar de…
LiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2023: Hoogtepunten verzamelen onder de Spaanse zon

Primavera Sound Barcelona is al twintig jaar het Europese festival bij uitstek om de meest actuele, alternatieve bands aan het werk te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.