AlbumsRecensies

Kommode – Analog Dance Music (★★★½): Al dansend de nazomer in

AlbumsRecensies

Kommode – Analog Dance Music (★★★½): Al dansend de nazomer in

Dat fans van Kings of Convenience al lang op nieuw werk wachten, is een understatement. Het is dan ook maar liefst acht jaar geleden dat Declaration of Dependence (hun vorige plaat) uitkwam. Goed nieuws: het Noors duo zegt dat ze werken aan een nieuw album! Om het wachten te verzachten worden we ook nog eens in de watten gelegd met boeiende zijprojecten van de leden. Zo zijn we ondertussen al meer dan vertrouwd met het solowerk van Erlend Øye, alsook zijn band The Whitest Boy Alive. Van zijn kompaan Eirik Glambek Bøe hoorden we in de tussentijd iets minder, maar zijn project Kommode brengt daar verandering in. Hij bracht het debuutalbum Analog Dance Music uit. Een goedgekozen titel want ons kreeg het alvast aan het dansen!

Op deze plaat bewijst Eirik al meteen dat Erlend niet op zijn eentje verantwoordelijk is voor de zonnige sfeer die in de muziek van Kings of Convenience hangt. Op opener “Shoes” laat Kommode ons kennismaken met waar het om draait op Analog Dance Music: een ontspannen gevoel, optimisme en zwoele muziek. Als je Eirik hoort zingen over hoe graag hij zijn schoenen zou terugvinden om een dansje te placeren, kan het niet anders dan een glimlach op je gezicht toveren. De single “Captain of Your Sinking Ship” gaat heerlijk voort op dit elan van schattige, maar betekenisvolle teksten, een ongedwongen sfeertje en baslijnen waar je bijna niet anders kunt dan relaxt te dansen. Wie zei dat de Noren koude mensen waren?

Uiteraard zijn Eirik en zijn band getalenteerd genoeg en hoeven ze zich niet te hechten aan één welbepaalde formule. Zo laat “Lady-Logic” zich kenmerken door blazers, boeiende gitaarlijnen en een jazzy piano en wordt het dansen dan toch iets minder analoog dankzij de retro synths op het instrumentale “The Ink in The Great Book of Music”. De song met de leuke titel “Fight or Flight or Dance All Night” weet deze elementen zelfs te verzilveren in een uitmuntende single!

Het is ook niet al ontspanning dat de klok slaat. Op nummers zoals “Agent” wordt op een licht-clichématige, maar effectieve manier de spanningsboog aangespannen. “Houses for Birds” doet dit ook uitstekend door de vette baslijnen die naar voren komen, alsook de prachtige pianolijnen in de outro. De siësta werd dus net op tijd verbroken voor het ademende “I Feel Free”. Op dit hoogtepunt van de plaat worden de blazers nog eens bovengehaald en zorgen voor een luchtig tapijt waar tropische ritmes op heersen. Wanneer Eirik “I feel free, something’s just let go of me…” zingt, kunnen we niets anders dan toegeven dat het exact beschrijft hoe we ons voelen tijdens het genieten van dit nummer.

Met Analog Dance Music hebben wij er alvast een plaat bij die veel gedraaid zal worden tijdens de nazomer. Kommode maakte de ideale soundtrack om de zonnige herfstdagen deugdzaam in te vullen met vreugdevolle herinneringen en goede moed. Het ideale moment om gas terug te nemen in het leven en positief de toekomst in te gaan!

Related posts
InstagramLiveRecensies

HEAR HEAR! 2022: Een hete ontmoeting

De eerste editie van HEAR HEAR! had ook meteen HOT HOT! kunnen heten, want het was puffen en zweten tot de laatste…
LiveRecensies

Kings of Convenience @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Een avondje zachte liefde en eeuwige vrede

Een van de comebacks van vorig jaar kunnen we toch wel die van Kings of Convenience noemen. Het was al van 2009…
AlbumsRecensies

Kings of Convenience – Peace Or Love (★★★): Ingetogen propere fluisterliedjes

Eirik Glambek Bøe en Erlend Øye zijn terug. De twee Noren brachten in de jaren nul vier albums uit en wisten zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.