Live, Recensies

Gruppo Di Pawlowski & La Jungle @Boomtown (Handelsbeurs): Een doolhof zonder uitweg

Fotograaf: Lowie Clapéron

Wie zin had om gisteren eens helemaal van het padje te gaan, moest zonder enige twijfel in de Handelsbeurs zijn. Daar kwamen Gruppo Di Pawlowski en La Jungle de boel op stelten zetten en dat deden ze allebei op magistrale wijze. Ondanks de magere opkomst wisten beide bands iedere aanwezige te overtuigen, waardoor iedereen lichtjes onder de indruk de zaal verliet. Mauro en co wisten het publiek in trance te brengen, terwijl beide heren van La Jungle de meeste mensen in de zaal lieten dansen. 

De opener van de avond is het geniale Gruppo Di Pawlowski, die we enkele maanden geleden nog live aan het werk zagen in de Kreun in Kortrijk. Toen wisten ze ons zonder enige moeite omver te blazen en we hebben zo’n klein voorgevoel dat ze daar deze avond ook wel in zullen slagen. De band komt het podium op en het eerste wat Mauro doet, is zijn microstatief instellen op de juiste hoogte. Vervolgens gromt hij wat door zijn microfoon, waarna de band aan het openingsnummer van de avond begint. We zijn nog maar enkele seconden bezig en toch begeven we ons al in een trance, het belooft heftig te worden.

Gruppo Di Pawlowski staat gekend voor z’n harde hoekige muziek met Mauro Pawlowski als dirigent en dat is live duidelijk merkbaar. Mauro stuurt z’n muzikanten alle richtingen uit en deze gehoorzamen netjes zoals kleine kindjes die moeten gehoorzamen aan hun ouders. Er is ook heel wat ruimte voor improvisatie, waardoor de muzikanten kunnen tonen wat ze waard zijn en deze kans grijpen ze duidelijk met beide handen. Iedere gitaarsolo komt snoeihard binnen en dit in combinatie met een goeie lichtshow en een hysterische Mauro, zorgen voor het het ideale plaatje.

Fotograaf: Lowie Clapéron

Terwijl ze ons in De Kreun van hun kunnen wisten te overtuigen, doen ze er deze keer nog een groot schepje bovenop. Het is een show waarin amper pauzes worden ingelast, waardoor het als luisteraar onmogelijk is om uit die trip te ontsnappen. Zowel oudere nummers als songs van de nieuwe plaat passeren deze avond de revue en we willen toch nog maar eventjes benadrukken dat de opbouw van de setlist gewoonweg perfect is. Na een dik uur is het tijd om uit de trip te ontwaken, maar daar lijkt het publiek nog geen zin in te hebben. De band komt dan ook nog eens terug om hun allerlaatste nummer van de avond te spelen. Gruppo Di Pawlowski, we houden van jullie.

Nadat Gruppo Di Pawlowski iedereen met verstomming achterliet, was het tijd aan beide heren van La Jungle, een band afkomstig uit Mons. Wanneer de band het podium opkomt, is het eerste wat ons opvalt het enthousiasme dat op het gezicht van de frontman staat geschreven. Het eerste lied gaat van start en we kunnen onze ogen bijna niet geloven. We zagen al heel veel drummers gekke dingen doen, maar het tempo waarop deze drummer tekeer gaat, dit hebben we nog nooit gezien.

Fotograaf: Lowie Clapéron

Voor de mensen die La Jungle niet kennen, het is niet evident om hun muziekgenre uit te leggen. Op het eerste zicht lijkt alles heel noisy te klinken, maar live is het eigenlijk enorm dansbaar en doet het ons wat denken aan dance en techno. De drummer blijft gewoon maar kloppen, terwijl de gitarist alles mooi aan elkaar loopt, waardoor ze een enorme wall of sound creëren. Het feit dat ze maar met twee zijn en toch zo’n geluid kunnen produceren, is toch best wel merkwaardig. Het lijkt er ook niet op alsof ze het op bepaalde momenten misschien iets rustiger zullen aanpakken. Integendeel, wanneer we denken dat ze hun hoogtepunt hebben bereikt, doen ze er gewoon nog eens een schepje bovenop, straf.

Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven, is het dat het soms wel wat eentonig begint te worden. Wanneer je tien songs speelt die elk zes minuten duren en praktisch ieder nummer dezelfde drumlijn heeft, dan is dat ook niet onlogisch. Desondanks het feit dat het af en toe wat minder boeiend werd, hebben de heren van La Jungle toch wel een goeie indruk nagelaten. Voor de mensen die deze band nog nooit aan het werk hebben gezien, ga ze zeker eens checken want het is zeker eens de moeite!

21 juli 2017

About Author

Thibault Vander Donckt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief