AlbumsRecensies

Kolektiv – Kolektiv (★★★½): Een razende start

AlbumsRecensies

Kolektiv – Kolektiv (★★★½): Een razende start

Nu de vakantie volop bezig is, en de BBQ’s als paddenstoelen uit de grond komen, wordt er wel eens gebabbeld over koetjes en kalfjes, maar ook al eens over zaken die er meer toe doen. Als je binnenkort gevraagd wordt naar een goed album (omdat ze zeggen dat 2017 nog maar een mager jaar is geweest inzake postrock en noiserock albums), dan kan je alvast Kolektiv als tegenvoorbeeld geven.

Kolektiv is een driekoppige talentvolle band die weet wat ze doet. Met Tool en Deftones als grootste zelfgenoemde invloeden, heb je een stevige basis, waar nog steviger op gebouwd wordt. Na een tweetal jaar vol shows, brachten ze op 9 juni hun debuut uit via Consouling Agency. Een label waar kwaliteit de standaard is, en daar wordt met hun self-named album niet voor onder gedaan.

Met “Nezhyl” wordt ook niet te lang gewacht om je aandacht meteen te grijpen, waarna je meteen het handelsmerk van het collectief te horen krijgt: gitaarlawines, afgewisseld door bijna machinale vocals die hand in hand samenwerken tot het neerstorten van de lawine. Aan klassieke structuren moet je je niet verwachten, zo houden ze ook de aandacht van de luisteraar erbij. Met “Breeder” krijg je een stevige uppercut te verwerken door wederom een zeer sterk en zenuwslopend einde.

Bij het vierde nummer “Champion” wordt het tempo opgedreven. Voor het eerst geen tragere intro, maar een stevige dreun die een zeer aangename vaart onderhoudt. Deze wordt even een halt toegeroepen waarna we terug op ons positieven komen met een rustigere outro. Bij het horen van de basintro bij “Hurt” komen we aan één van de hoogtepunten van dit debuut. Een zeer stevig nummer dat letterlijk draait rond de titel. Voor het eerst krijgen ook de vocals een wat meer brutaal karakter, wat wonderwel samenpast met het instrumentale van Kolektiv.

Met “Potemkin” enElevator zijn we aangekomen bij het snel genaderd einde. Beide maken ze gebruik van een uitgebreide intro om andermaal op te werken naar een climax die je geweten zult hebben. Een zeer variërend album is het helaas niet, maar dit wordt hen vergeven door zeven sterke songs waarbij “Hurt” en “Champion” grote smaakmakers zijn. Iedere song op dit debuut is stevig en verdient hun plaats op dit zeer straf debuut.

Tracklist:

  1. Nezhyl
  2. Perdition
  3. Breeder
  4. Champion
  5. Hurt
  6. Potemkin
  7. Elevator

Facebook

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Explosions In The Sky – “Chisos”

Vijf jaar, zo lang waren we al aan het wachten op nieuwe muziek van Explosions in the Sky. Gelukkig werd dat geduldig…
AlbumsRecensies

MONO – Pilgrimage of the Soul (★★★½): Degelijk postrockvakwerk

De Japanners van MONO gaan al een tijdje mee, sinds 2000 om precies te zijn. Hoewel de groep consistent kwaliteit aflevert, betrappen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Lalma - "The Realm"

Afgelopen zondag zond Canvas de eerste aflevering uit van de driedelige documentaire The Rhythm of the Band  – naar het gelijknamige album…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.