AlbumsRecensies

Raymond Scott – Three Willow Park (★★★½): Elementaire bliepjes

Grote kans dat u nog nooit van Raymond Scott gehoord hebt. Dat is geen schande. De Amerikaanse componist stierf ondertussen al 23 jaar geleden, en was tijdens de laatste helft van zijn leven op de achtergrond geraakt. Groter is kans dat u wel ooit al iets gehoord hebt van Raymond Scott. Dat is ook geen schande. In de Netflixreeks ‘Narcos’ bijvoorbeeld, of als de soundtrack voor de cartoonavonturen van ‘Looney Tunes’ of ‘Animaniacs’, vullen zijn melodieën de leegte.

Dat is slechts een deel van Scott’s verhaal. Hij begon als bandleider in de jazzscene, maar evolueerde snel naar een soort gekke professor. Hij vond – terwijl hij onder contract lag bij Motown – verschillende synthesizers uit, en spendeerde het grootste deel van zijn leven aan het ontdekken van de mogelijkheden van zijn apparaten. Het is die avontuurlijke blik die hem grote fans als Frank Zappa, Philip Glass en Brian Eno opleverde.

‘Three Willow Park’ is een verzameling van probeersels, twee cd’s vol elementaire bliepjes uit de jaren ’60 en ’70. Naast de stijloefeningen op zijn Electronium, hoor je enkele onafgewerkte demo’s, een obscure soundtrack voor Sovjetreclame, of Raymond Scott die zelf de instellingen van zijn machines overloopt. Als een verkoper prijst hij de Clavivox aan, een antieke analoge synthesizer die later zou geperfectioneerd worden door Bob Moog.

Het interessantste op deze compilatie zijn de oude jazzstukken van het Raymond Scott Quintet (laat je niet misleiden door de naam: ze waren eigenlijk met zes) die Scott opnieuw arrangeert op zijn analoge synths. De herkenbare melodieën worden door de mangel gehaald en krijgen een buitenaards laagje waar zelfs Aphex Twin toch twee keer over zou nadenken.

Raymond Scott was een interessant figuur, een wetenschapper die leefde voor zijn ontdekkingstocht in de wereld van de synthetische geluiden. Het is geen wonder dat bands als Gorillaz, Simian Mobile Disco of de Belgische Australiër Gotye zijn werk sampleden. Deze ‘Three Willow Park’ is voer voor specialisten, fanaten van de gekke geluidjes. Maar laat het een aanleiding zijn om de rest van ’s mans oeuvre te checken, en je blik onherroepelijk te verruimen.

‘Three Willow Park’ is verkrijgbaar bij Basta Music.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single High Fade - “Fur Coat”

Drie Schotse nozems die furieuze funk spelen? Hallo, High Fade. Dit trio uit Edinburgh bestaat sinds 2018, maar kwam ons pas een…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Blur - The Ballad Of Darren (★★★½): Een aantal prachtnummers, te veel slepers

‘We have lost the feeling that we thought we’d never lose’, zingt Blur op “Barbaric”. Het slaat gelukkig niet op de groep…
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 5): Buitenaardse vibes

Met het einde van Dour kunnen we intussen ook reeds vaarwel zeggen aan de eerste helft van de huidige festivalzomer. De volgende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.