Nieuwe singles, Ontdekkingen van "Den Beir", Recensies

Nieuwe Single Sustain – “Blackjack”

Uit de krochten van hun stinkend repetitiekot presenteert Sustain hun nieuw meesterwerk “Blackjack”. Vorig jaar hielden ze nog een EP-release in een bomvolle Charlatan, benieuwd of deze single hetzelfde effect zal hebben. Deze beer trok zijn grungeschoenen aan en hoorde een veelbelovende band.

Het nummer wordt ingezet met een stevige gitaar, die voor voldoende herkenbaarheid zorgt. Die riff houden ze een tijdje aan (hij wordt jammer genoeg niet meer herhaald in de rest van de track) om dan de boeg om te gooien met een nieuwe gitaarlijn. Na bijna een minuut van instrumentale opbouw, horen we eindelijk een aangename maar lichtruige stem. Vanaf dan lijkt het nummer echt vooruit te gaan, met voldoende hoeken & dynamische duiken en sprongetjes. Strofes, refreinen en intermezzo’s wisselen elkaar af, steeds met de twee gitaren op de voorgrond. Hoewel die soms wat voorspelbaar overkomen, knopen ze wel goed in elkaar en hoor je dat er een strakke structuur aan voorafgaat. Een vettige maar niet te overheersende bas en een knallende maar genoeg variërende drum maken “Blackjack” compleet. Het geheel kleeft goed samen, mede dankzij Penthouse Studio die zijn werk meer dan goed gedaan heeft.

Sustain koos ervoor om de lyrics bij te voegen in de beschrijving van het filmpje, wat het voor ons des te gemakkelijker maakt om die eens onder de loep te nemen. In het algemeen lijkt het alsof “Blackjack” zich tegen de samenleving keert, waarin het gaat om de eeuwige strijd tussen ‘we’ en ‘you’. Bovendien, omdat het nummer (misschien té) rijkelijk doorspekt is met tekst, komen de soms echt wel krachtige zinnen niet volledig tot zijn recht. “Blackjack” maakt qua tekst dus een bikkelhard statement, maar mist soms dat extra beetje punch.

De grunge- en punkinvloeden vieren hoogtij in de sound van Sustain, en dat is bij deze single zeker ook het geval. Het klassieke rockgitaarwerk komt nogmaals bovendrijven, hier en daar snakken we naar iets verrassends of iets meer intensiteit, maar Sustain weet desondanks op bepaalde momenten de juiste snaar te raken. Wij zien potentieel voor een krachtige revelatie van de Belgische rockscene!

 

2 juni 2017

About Author

Tijl Van de Casteele


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief