Nieuwe singles

De muzikale vakantiet(r)ips van Dansende Beren

Nieuwe singles

De muzikale vakantiet(r)ips van Dansende Beren

De zomer komt er alweer aan en dus ook het festivalseizoen. Hier in België zijn er genoeg alternatieven om elk weekend van je zomer te vullen. In het buitenland zijn er echter ook enkele interessante opties het overwegen waard. Tijd om de Belgische vlaktes en matige temperaturen te verruilen voor spannendere en meer tropische omgevingen. Waarom zou je bijvoorbeeld in Barcelona niet de architectuur van Gaudi combineren met de beats van Moderat?

Nederland

Nederland heeft zich lang geleden al op de kaart gezet met festivals als Pinkpop en Lowlands. Maar ondertussen is ook Best Kept Secret al lang geen geheim meer en Down The Rabbit Hole is onder de meesten van ons ook al bekend. Ieder jaar opnieuw schotelen ze ons een ijzersterke line-up voor die dan ook een hele stroom Belgen met zich meebrengt. Maar Nederland heeft nog meer te bieden. Zo heb je bijvoorbeeld nog Into The Great Wide Open. Je kan er dit jaar artiesten zoals Daughter, Joe Goddard, Julie Byrne, Timber Timbre en meer aan het werk zien. Dit allemaal in de prachtige omgeving van de Waddeneilanden. Het festival zelf vindt plaats op het eiland Vlieland, enkel te bereiken via boot. Naast geweldige muziek kan je dus ook genieten van zee, duinen en bossen om de festivalervaring compleet te maken.

Datum: 31/08 – 03/09

Prijs: € 135

website

Frankrijk

Net over de Franse grens vindt begin juli in Arras al jaren de Franse tegenhanger van Rock Werchter plaats. Op Main Square Festival kan je dit jaar onder andere artiesten als Radiohead, Die Antwoord, Rag’n Bone, Soulwax en Cage The Elephant terugvinden. Vroeger vond het plaats op het centrale plein omringd door een decor van 17e eeuwse huizen, maar wegens groot succes is het moeten verhuizen naar het al even indrukwekkende Citadelle Vauban, een eeuwenoude burcht.

Voor de iets alternatievere scene in Frankrijk is er Nuits Sonores. Een gigantisch feest in Lyon dat bijna een hele week duurt. Het festival gaat door op verschillende locaties in de stad en bestaat uit verschillende concepten. Zo heb je NS jours met dj-sets en concerten overdag. Dit jaar heb je a day with Black Madonna, a day with Nina Kraviz en a day with Jon Hopkins. Dan zijn er les Nuits, waar het hele festival eigenlijk rond draait. Er zijn concerten en sets van kleppers als The Chemical Brothers, Stormzy, Omar Souleyman, Fatima Yamaha en véél meer. Deze gaan door van woensdag tot zaterdag, maar voor zij die na vier dagen nog energie over hebben, is er nog Sunday Park waar je vanaf de middag al kan genieten van nóg meer concerten en sets. Tegen 20u is het feest dan officieel afgelopen want ja, de dag nadien is alweer maandag. Ook voor de kleinsten onder ons heeft Nuits Sonores iets voorzien, Mini Sonore. De hele week vinden er informatieve en ludieke activiteiten plaats voor kinderen. Bovendien zet het festival elk jaar één metropool in de spotlight. In 2013 was het de beurt aan Brussel, dit jaar is het Lissabon. Er worden verschillende muzikanten, dj’s, grafisch ontwerpers, cineasten en meer uitgenodigd om hun werk voor te stellen. Naast de festivalsite zelf, vind je over heel Lyon gratis evenementen georganiseerd door lokale artiesten. Kortom een hele week feest in de historische stad Lyon.

Datum: 23/05 – 28/05

Prijs: € 140

website

Spanje

Primavera Sound in Barcelona kennen we ondertussen allemaal. Een van de topfestivals met elk jaar een van de sterkste line-ups in Europa, zoals dit jaar Radiohead, Arcade Fire, Bon Iver en Frank Ocean. Het festival vindt plaats in mei, maar is helaas al helemaal uitverkocht. Niet getreurd, je hoeft je citytrip naar Barcelona enkel een paar weken te verlaten en je bent getuige van hét feest van het jaar: Sónar. Drie dagen lang kan je een hele dag én nacht feesten op het beste uit de alternatieve muziekscène. Zo vind je er artiesten als Nicolaas Jaar, Moderat, Soulwax, Justice, Anderson. Paak en véél meer terug.

© Ariel Martini

Het festival is opgedeeld in dag en nacht, waardoor je dus (als je de moed vindt) een hele dag én hele nacht lang kan doorfeesten. Heb je geld voor enkel één dag/nacht ticket? Geen probleem, heel Barcelona feest mee en die week vind je er Off week. Over de hele stad zullen dj’s en concerten je citytrip onvergetelijk maken. Je leert er ongetwijfeld nieuw talent kennen, niet alleen internationaal maar ook verschillende lokale Spaanse artiesten. Maar Sónar is meer dan muziek: zo heb je ook Sonar D+, een congres met alles wat je wil weten over technologie en de creatieve sector. Het wordt door iedereen bevestigd, de leukste periode om Barcelona te leren kennen, is met Sonar.

Datum: 15/06 – 17/06

Prijs: € 195

website

© Ariel Martini

Slowakije

Balaton Sound en Sziget in Hongarije krijgen ondertussen jaarlijks al een groot deel internationale bezoekers. Maar zo’n 300 km verderop in Slowakije vind je Pohoda, een festival met eveneens een ijzersterke line-up (denk: Solange, M.I.A., Alt-J en onze eigenste jongens van The Black Box Revelation), maar toch minder bekendheid. Dit maakt ook dat je voor een combiticket enkel €89 (earlybirds zelfs maar €59) moet neerleggen en je je drie dagen lang kan onderdompelen in muziek, theater en kunst. Ja, want naast muziek, biedt Pohoda ook andere culturele activiteiten aan, zoals literatuurworkshops.

Ze hebben onlangs hun capaciteit gelimiteerd tot 30 000, ondanks dat hun recordeditie op 33 000 bezoekers per dag staat. Dit om het maximale comfort van de festivalgangers te kunnen verzekeren. Want uiteindelijk draait het ook allemaal rond gemak en comfort, de letterlijke vertaling van het woord “Pohoda”.

Datum: 06/07 – 08/07

Prijs: €89

website

Zweden

Midden augustus nog geen plannen? Denk dan maar eens aan een tripje naar Zweden. 10-12 augustus vindt namelijk Way Out West plaats, een van de grootste muziekevenementen van Zweden. Drie dagen lang kan je helemaal losgaan op de tunes van Lana Del Rey, Major Lazor, Mac DeMarco, MØ, Feist, Frank Ocean, The XX,… Bovendien hoeft het feest niet over te zijn eens de lichten uitdoven op de festivalpodia. In heel de stad kan je verder feesten dankzij Stay Out West, het clubprogramma van het festival dat over verschillende clubs in Gotenburg plaats vindt. Dit met eveneens een strakke line-up: Anne Marie, Tycho, Diplo en meer.

Datum : 10/08 – 12/08

Prijs: € 236

website

Datzelfde weekend vindt echter ook Into The Factory plaats in Stora Vika. De naam verklapt het al, het festival gaat namelijk door in een verlaten industrieterrein waar je omringd bent door lege silo’s en fabrieken, wat een heel aparte festivalsfeer creëert. De line-up is voornamelijk elektronisch met namen als Nina Kraviz en Paula Temple. Wil je de locatie echter liefst nog iets spectaculairder? Dan moet je vanaf Stockholm 40 km verder reizen en de grens oversteken naar Estland. De organisatoren van Into the Factory organiseren namelijk ook Into The Valley. De voorbije jaren in een krater in Zweden, maar dit jaar hebben ze besloten om te verhuizen naar Rummu in Estland met een al even spectaculaire setting: een verlaten kalksteengroeve mét een oude gevangenis. Groene velden, blauw water, wit strand en overwoekerde betonnen muren maken de locatie uniek én met een line-up die al even hard knalt als de Zweedse variant: Ricardo Villalobos, Kerri Chandler, The Black Madonna,… Een geweldige locatie gevuld met de raving sounds van de meest avant-garde elektronische artiesten en dit steeds met kwaliteitsvol geluid, lichtshows en stagedesign. Een ervaring om niet snel te vergeten.

Datum Into The Factory: 10/08 – 12/08

Prijs Into The Factory: €150

website

Datum Into The Valley: 29/06 – 01/07

Prijs Into The Valley: €150

website

IJsland

Nog wat noordelijker en ook wat later op het jaar heb je Iceland Airwaves. Het festival duurt vijf dagen en wil naast vaste namen ook nieuw opkomend talent een platform bieden, zowel nationaal als internationaal. Wat in 1999 begon als een eenmalig event is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste showcase events van Europa. Dit jaar sieren namen als Mura Masa, Asgeir, Fleet Foxes, Benjamin Clementine en Emiliana Torrini de affiche. Voor de eerste keer breidt het festival ook uit naar Akureyri. Je kan tickets kopen voor enkel de shows in Reykjavik of enkel in Akureyri of allebei. Aangewezen is dan om de eerste twee dagen in Akureyri door te brengen, een kleine 45-minuten durende vlucht te nemen naar Reykjavik en de volgende twee dagen daar verder te feesten.

Datum: 01/11 – 05/11

Prijs: €195

website

Related posts
LiveRecensies

Nils Frahm ‘Music For Brussels’ @ Nuits Sonores (Bozar): Als vergenoegde vogels

Nuits Sonores bewondert cultuur en activisme en biedt al voor zijn vijfde editie het podium aan beide uitingen van emoties. Ook de…
InstagramLiveRecensies

Whisper Festival @ OLT Rivierenhof: Geen geknal, toch geraakt

De festivalkalender is al aardig gevuld, maar toch bleek er nog ruimte te zijn voor een nieuwe afspraak. Zoals de naam laat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brihang - "Festival"

Boudy Verleye, de Knokkenaar die sinds 2016 onze harten stal als Brihang, kondigde gisteren op zijn Instagrampagina aan dat hij om middernacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.