LiveRecensies

Day Wave + Hazel English @ AB (Ancienne Belgique): Zalig wegdromen bij warme temperaturen

Op een zwoele avond in mei bracht de AB afkoeling met twee zomerse concerten op één avond. Hazel English en Day Wave brachten er hun dromerige muziek mee en hielden op een vrolijke manier hun shows boeiend. Hazel English deed het door op een schattige manier het publiek te bespelen met haar dreampop en Day Wave door zijn muziek wat luider te laten knallen, maar nog steeds dromerig genoeg om helemaal in een droom te verzeilen. Beiden deden het op hun eigen manier puik en dat maakte het een aangename avond om te beleven.

Hazel English is een tengere Australische dame die werkt vanuit Californië. We zagen haar al eens eerder aan het werk in de Botanique en waren toen slechts matig overtuigd. Nu gaven we haar een tweede kans en zagen een band die gegroeid is. De dame staat met meer zelfvertrouwen op het podium en ook de bandleden spelen met het nodige enthousiasme haar vrolijke deuntjes. Vooral de drummer leeft zich volledig uit en met de nodige gelaatsuitdrukking zien we hem met volle teugen genieten.

Het concept van de muziek is simpel: laat enkele zonnige gitaarlijnen weerklinken en breng er de dromerige stem van Hazel English boven. Toch is het geheel veel meer dan dat. Af en toe is er een extreem aanstekelijk refrein zoals “It’s Not Real” of “Never Going Home” en soms weet je ook emoties te voelen. Uiteindelijk speelt ze toch vooral in op de uptempo nummers en dat geeft de set de nodige energie. We voelen ons vrij als een vogel en laten ons dan ook gewillig meezweven op de gitaarlijnen van het viertal. Als er af en toe nog eens wat aanstekelijke synths bijkomen, voelen wij ons helemaal in de zevende hemel. Hazel English weet wel hoe ze een leuk en zonnig setje moet afleveren, zoveel is zeker.

Daarna is het aan Day Wave die bijna exact hetzelfde gerecht als Hazel English serveert. Toch is het bij hem wat steviger en klinkt het geheel ook veel luider. Onlangs nog bracht de man zijn debuutalbum uit en dat stelde hij dan ook vol trots voor in de AB. Net zoals bij het concert van Hazel English was de opkomst mager maar iedereen die er was, wist zich wel volledig in te leven in het geheel van de band. Dat ging enerzijds door gezapig heen en weer te bewegen en anderzijds ook door af en toe eens luid een blijk van appreciatie te roepen.

Opener “Something Here” zet meteen de toon voor de rest van de set. We gaan alweer weg uit de AB en begeven ons naar een nog betere plaats met wondermooie natuur en vooral veel rust. Daar liggen we op ons gemak te genieten van het uitzicht, meer is er niet. Dat is ook waar de muziek van Day Wave voor staat. Genieten maar ook niet meer. Het is niet bijster origineel maar het verveelt ook niet. Toch had hij zijn set misschien net iets korter mogen maken, want vijftien nummers na elkaar die bijna exact hetzelfde klinken, was te veel van het goede.

Ook hier zit het hem in de details. Wat opvalt doorheen de liveshow van Day Wave is hoe veel zijn stem op die van Rivers Cuomo lijkt. Vooral bij “Total Zombie” en “Untitled” maken we deze bedenking. Die eerste zou zomaar op één van de eerste, ruwere platen van Weezer passen. In tegenstelling tot Weezer heeft Day Wave wel minder originaliteit in petto. Dat merk je ook aan het publiek dat langzaamaan verdwijnt uit de zaal. Day Wave weet ons wel te blijven boeien, maar je moet er niet te veel bij nadenken anders wordt het te veel eenheidsworst. Soms is er wel eens een onverwachte gitaaruithaal die meer naar ruwe punk neigt, maar verder dan dat gaat het ook niet. Als de man wat werkt aan zijn nummers en probeert om meer diversiteit in de set te steken, zien we het wel wat worden.

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat de AB niet gemist heeft door deze twee bands samen te combineren. We lieten ons hart dromen van zonnige tijden (die er eigenlijk al waren) en kwamen helemaal zen terug buiten. Dat het soms wat te veel van hetzelfde bleek te zijn, namen we er graag bij. Day Wave en Hazel English zijn de nieuwe chou chous van de dromerige pop en wij zullen maar al te graag in hun droomwereld blijven vertoeven.

Setlist Day Wave:

1. Something Here
2. Gone
3. Untitled
4. Come Home Now
5. Bring You Down
6. Ceremony
7. On Your Side
8. Wasting Time
9. Total Zombie
10. Deadbeat Girl
11. Ordinary
12. You
13. You Who You Are
14. We Try

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Reneé Rapp @ Ancienne Belgique (AB): Veel meer dan een Mean Girl

De Amerikaanse Reneé Rapp is aan haar opmars bezig. De zangeres-actrice kende haar start bij het grote publiek door haar rol in The…
InstagramLiveRecensies

Enter Shikari @ Ancienne Belgique (AB): Plonsen in de metaverse

Dat er veel overeenkomsten zijn tussen dance en metal werd duidelijk toen Electric Callboy via Tekkno de Eurosong-hype oversteeg. Intussen is het…
InstagramLiveRecensies

Rhiannon Giddens @ Ancienne Belgique (AB Flex): Een avondschoolles over verschillende muziekculturen

Niet heel veel mensen kunnen zeggen dat ze Valentijn gevierd hebben met een tweevoudig Grammy-winnares, maar wie gisteren in de Ancienne Belgique…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.