banner

AlbumsRecensies

TheColorGrey – Rebelation (★★★½): geen grijze, maar een rooskleurige toekomst tegemoet

Het is geen geheim dat de Belgische hiphopscene de laatste jaren aan het groeien is. Zowel aan beide kanten van de taalgrens schieten de rappers als het ware uit de grond en proberen ze ons landje op de hiphopkaart te zetten. Woodie Smalls is tot nu toe ons meest succesvolle exportproduct op dit gebied, maar zijn opvolging lijkt verzekerd. De laatste lichting bevat beloftevolle namen zoals Darrell Cole, blackwave., Roméo Elvis en TheColorGrey.

Die laatste is het alias van Will Michiels, een 22-jarige rapper uit Antwerpen. Hij werd voor het eerst op onze radar geplaatst in 2015, toen hij samenwerkte met Woodie Smalls op het nummer “Night Slugs”. Een jaar later tekende hij bij Warner Music Benelux en bracht daar de single “Silence Speaks” uit, die meteen op heel wat positieve commentaar kon rekenen. Met zijn debuutalbum Rebelation zet hij de volgende stap in een veelbelovende carrière.

TheColorGrey is naast rapper ook producer en dat is duidelijk te horen in de keuze voor live instrumenten in zijn nummers. “Don’t Wonder” is het eerste nummer op het album, en meteen ook een van de mooiste. Het is een pure pianosong, die een gevoel beschrijft dat ons allemaal wel eens overvalt: wat is nu werkelijk de zin van het leven? In de verses wordt er goed opgebouwd naar het melancholische refrein: ‘I feel like nothing really matters, we’re all just trying to find something in life to be blinded by’.

De instrumentals zorgen ook voor een jazzy sfeer doorheen het album. Dit is zeker het geval op het catchy “Walk That Road”, dat al verscheen op 14 april. Hier wordt de piano versterkt door een drum en een trompet, terwijl TheColorGrey rapt over hoe hij helemaal klaar is om the road to success te bewandelen. Op “Clear Blue Skies” zorgt niet enkel de mooie bundeling van instrumenten voor een vleugje soul, maar ook de stem van zangeres WAYI. Het refrein van “On & On” refrein bewijst dan weer dat TheColorGrey niet enkel een rapper, maar ook een zanger is.

De sterkte van TheColorGrey ligt in zijn herkenbare, passionele stemgeluid in combinatie met laid-back vibes en uitgesponnen beats. Elk nummer klinkt anders, maar die strakke flow zorgt toch voor een lijn in de verschillende songs. Daarnaast verzorgt hij zelf zijn eigen beats en teksten, iets wat alleen maar bijdraagt tot de authenticiteit van zijn muziek.

Het album bevat enkele sterke nummers die potentieel hebben om TheColorGrey ook buiten de landsgrenzen bekendheid op te leveren. “Silence Speaks”, met een refrein dat al snel in je hoofd gaat zitten, is daar een goed voorbeeld van. Daarnaast springen ook “Thin Lines”, “On Lock” en “Wide Awake In 2K” eruit; het zijn nummers die net iets kleurrijker klinken dan de rest van het album. “Someday” valt dan weer op om een andere reden: TheColorGrey heeft hier een vlotte samenwerking te pakken met de Amerikaanse rapper en producer Oddisee, voor wie hij al twee keer het voorprogramma verzorgde.

Er mocht nog iets meer gefilterd worden in de nummers om het album als geheel samenhangender te laten klinken. Zo bestaat nummer vijf op de plaat uit twee (korte) delen: “Comme Il Faut / Two Sides To A Coin”. Dit verstoort een beetje de flow op het album. Het is niet echt een interlude, maar ook geen volwaardig nummer. Knip dit eruit en no harm is done. Naar het einde van het album toe groeit ook het verlangen om in de nummers zelf iets meer creativiteit in de muziek te horen door bijvoorbeeld een onverwachte switch of een sterkere opbouw te creëren.

We onthouden vooral het krachtige begin- en eindnummer, en het feit dat er daartussen ook heel wat moois te ontdekken valt. Het is verfrissend om te horen hoe TheColorGrey verhalen vertelt die niets met drugs, seks of moord te maken hebben. We leren de persoon achter de artiest kennen en de struggles die hij tegenkomt in de muziekwereld. Wat bovenal naar voren komt is de vastberadenheid om niet op te geven. Rebelation is zeker een geslaagd debuut voor een jonge, Belgische rapper. Een rebel zien we niet echt in TheColorGrey, een revelation des te meer. Als het aan ons ligt, gaat deze Antwerpenaar een rooskleurige muzikale toekomst tegemoet!

Rebelation verschijnt op 5 mei bij Warner Music Benelux en op 12 mei stelt TheColorGrey het album live voor in Trix Antwerpen.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rare Akuma - "crackuma" (feat. Kleine Crack)

De Antwerpse Rare Akuma heeft ondertussen geen inleiding meer nodig. Zijn muzikaal cv bevat onder andere Zwangere Guy en zelfs de Amerikaanse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DVTCH NORRIS – “SUMMERTOM”

Na twee jaar stilte liet DVTCH NORRIS afgelopen maandag terug muziek op ons los. Met zijn nieuwe single “SUMMERTOM” blikt hij terug…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Aesop Rock & Blockhead - Garbology (★★★): Taalkundige jazz

De voorbije decennia zijn enkele legendarische hiphopduo’s de revue gepasseerd. OutKast, Run The Jewels en onze eigen blackwave. hebben allemaal hun strepen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.