AlbumsRecensies

A Blaze Of Feather (★★★★) – EP1 : De mysterieuze band geeft zijn geheimen prijs

Met amper Facebook likes verscheen uit het niets A Blaze Of Feather. De band kreeg zonder enige bekendheid en muziek een hoge positionering in de line-ups van verschillende festivals met als koploper Latitude Festival en bij ons Pukkelpop. Dit zorgde voor de nodige speculaties en al snel kwam het gerucht dat de band iets te maken had met de zogenaamde comeback van de Britse zanger Ben Howard die we kennen van de hits “Keep Your Head Up” en “The Fear”.

Het afgelopen jaar zat de zanger niet stil en richtte hij het onafhankelijk label Hell Up Records op met als eerste artiest zijn nieuwe band A Blaze Of Feather. De band bestaat uit dezelfde bandleden als de band van Ben Howard met gitarist Mickey Smith als frontman. EP1 werd geproducet door Nat Wason, die tevens lid is van de band, en Mickey Smith zelf. De mixing lieten ze over aan Nicolas Vernhes die onder andere samenwerkte met The War on Drugs en Daughter.

Het eerste nummer op de plaat heet “Winter”. De intro van het nummer telt iets meer dan twee minuten en bestaat uit obscure gitaren die naarmate de tijd vordert, veranderen in een melodie die hoop geeft. Het invallen van de stem van Mickey Smith zorgt voor een benadrukking van dat gevoel. Eenmaal het hoogtepunt bereikt is, komt er een afsluiter van iets minder dan twee minuten waarin ze teruggrijpen naar de toon waarmee het nummer werd ingeluid.

Na het opgewekte maar toch ingetogen “Winter” volgt het nummer “Carousel” dat tevens de eerste single van de band is. Openen doet het met de zanglijn onder begeleiding van een gitaar met zweverige elektronische effecten. Het nummer kabbelt op die manier rustig voort totdat de andere instrumenten worden ingeschakeld. De ingevallen drums creëren een schwung die het nummer richting het snellere water stuurt.

Centraal bij “Shelter” staan de ritmes die de drums en de gitaren creëren. Het nummer straalt rust uit en zorgt ervoor dat de luisteraars na de vorige twee nummers even op adem kunnen komen. “Bold” kent opnieuw dezelfde langzame opbouw als “Winter”, alleen is het begin veel opener. Vooral sfeerschepping staat hier centraal. De beperkte tekst die de band zingt, komt op een tweede plek te staan want de begeleiding eist alle aandacht op.

Met een duistere intro vol cello’s en gitaren wordt bij “Death” meteen een duidelijke teneur gecreëerd. Het invallen van de zanglijnen benadrukt dat gevoel helemaal. De titel van het nummer reflecteert welke kant ze op willen en dat lukt hen zeker. Afsluiten doet de EP met het nummer “Freagh”. In tegenstelling tot de andere nummers wordt er gebruik gemaakt van een akoestische gitaar zonder een al te lange aanloop. Hiermee sluiten ze hun EP op een vredevolle manier af, zonder de weemoedige elementen die bij de vorige nummers steeds terugkwamen.

EP1 van A Blaze Of Feather bestaat voornamelijk uit lange intro’s en outro’s waarmee ze de luisteraar steeds kunnen boeien. De sferische elementen en gitaren die daarbij aansluiten staan gedurende de hele EP centraal. De stem van Mickey Smith geeft daarbovenop een extra unieke dimensie aan de nummers. Met EP1 heeft A Blaze Of Feather een indrukwekkend debuut gemaakt en is het uitkijken naar hoe ze dit live gaan overbrengen naar het publiek.

De EP van A Blaze Of Feather komt uit op 5 mei bij Hell Up Records.

Op vrijdag 18 augustus 2017 speelt de band op Pukkelpop.

Related posts
LiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2023 (Festivaldag 3): Een laatste keer losgaan onder een stralende zon

Het publiek van Down The Rabbit Hole zag er op de derde festivaldag moe, maar mooi uit. Een stralend zonnetje garandeerde een…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 2): Het kot was te klein

Op de tweede dag van Rock Werchter 2023 waren de weergoden het publiek goedgezind. Geen regen tijdens de avond, maar wel een…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ben Howard - Is It? (★★★★): Moeilijk kan ook makkelijk

Dat Ben Howard niet de makkelijkste mens op deze planeet is, is een understatement. Dat zijn muziek bijgevolg niet voor iedereen is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.