AlbumsRecensies

Gorillaz – Humanz (★★½): Verloren in de jungle

Het is eindelijk zover, zeven jaar na de release van hun vorige album Plastic Beach, zijn de jongens van Gorillaz helemaal terug met hun kersverse album Humanz. Het is een album waar vaak over werd geschreven en enorm hard naar werd uitgekeken, waardoor iedere muziekliefhebber heel wat verwachtingen had. Als we meteen eerlijk mogen zijn; het album lost niet alle verwachtingen in en we zijn een beetje ontgoocheld in Damon Albarn en co. We willen zeker en vast niet zeggen dat Humanz een slecht album is, want dat is het niet. Maar we blijven wat op onze honger zitten, omdat we net iets te weinig Gorillaz horen en iets te veel goedkope hip hop. Er zit ook niet meteen een nummer bij dat in je hoofd blijft hangen, behalve dan “Andromeda”, meteen het beste nummer van het hele album.

Het album gaat nochtans niet slecht van start met “Ascension”, een dansbaar hip hop nummer waarin Vince Staples het beste van zichzelf geeft. Het leuke aan het nummer is dat je de Gorillazvibe voelt, doordat de stem van Damon Albarn door een parlofoon weerklinkt. Daarna volgen ze zichzelf goed op met “Strobelite”, een funky nummer dat opnieuw heel erg dansbaar klinkt. De stem die je hoort is deze van Peven Everett en laat ons eerlijk zijn, die klinkt toch wel heel vet?

Dan is het tijd voor het eerste ‘dieptepuntje’ van de plaat, “Saturn Barz”, een nummer dat eerder al werd uitgebracht als single. Het lied kent niet echt een hoogtepunt en blijft ook helemaal niet hangen. Gelukkig wordt het opgevolgd door “Momentz”, één van de hoogtepunten van het album als je het ons vraagt. Samen met De La Soul bonkt Gorillaz keihard rechtdoor en het doet ons soms wat aan een technonummer denken. Toplied!

Daarna gaat het weer bergaf met Gorillaz. Nummers zoals “Submission” en “Charger” hebben totaal geen meerwaarde aan de plaat. Voor het lied “Charger” hebben ze misschien wel Grace Jones als gastartieste kunnen strikken, maar daar hadden ze veel meer mee kunnen doen. Is dit een nummer of gewoon wat kabaal? We zijn er nog steeds niet helemaal uit, spijtig.

Na deze twee ontgoochelende nummers is het eindelijk tijd voor de openbaring van het album, “Andromeda”. Dit wereldnummer werd eerder al uitgebracht als single en is sindsdien niet meer uit ons hoofd te krijgen. Het wordt gekenmerkt door het meest aanstekelijke instrumentale refreintje dat ooit op deze wereld te horen was. Wat een nummer! “Busted And Blue” is dan weer heel rustig en zou evengoed op een soloplaat van Damon Albarn terug te vinden kunnen zijn.

En zo blijft het eigenlijk nog een hele tijd doorgaan. De meeste van de volgende nummers, zoals “Carnival”, “Sex Murder Party” en “She’s My Collor”, zijn nummers die vanaf de eerste luisterbeurt nogal absurd klinken. Hoe meer we luisteren, hoe meer het ons opvalt dat deze nummers heel erg weinig met ons doen. Gelukkig sluit Gorillaz de plaat af met “We Got The Power”, een song die heel erg chaotisch klinkt maar toch echt goed binnenkomt. Goeie afsluiter van de plaat!

We kunnen dus besluiten dat Humanz eigenlijk echt wel teleurstellend klinkt. Gorillaz heeft al heel wat wereldnummers in elkaar geknutseld, maar op deze nieuwe plaat zijn er hoogstens maar twee nummers die het potentieel hebben om in de buurt van hun vorige hitjes te komen. De eerste ontgoocheling van het jaar is een feit, spijtig!

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Blur - The Ballad Of Darren (★★★½): Een aantal prachtnummers, te veel slepers

‘We have lost the feeling that we thought we’d never lose’, zingt Blur op “Barbaric”. Het slaat gelukkig niet op de groep…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Gorillaz - Cracker Island (★★★½): Tussen voorspelbaar en verrassend

Ooit was het een groot mysterie wie het muzikale brein achter de virtuele band Gorillaz was, maar ondertussen is Blur-frontman Damon Albarn…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.