Halfziek en met net geen overdosis aan dafalgans trokken we eergisteren richting Vlasmarkt. Het was hoogtijd om al headbangend te gaan vieren dat de Kinky Star 20 jaar bestaat. Op het menu: drie keer noise. Het publiek werd opgewarmd door Crowd Of Chairs, een vrij nieuwe noiserockband uit Gent met leden uit groepen zoals Deer en Youff. We horen een mix van hyperkinetische drums, vuile gitaren en schreeuwende zang. De band bracht een aantal zeer goeie nummers. Al missen we soms een zekere identiteit op het podium, toch zijn we alvast benieuwd naar meer werk van dit Gentse trio.
The K. is een noiserock/post-punkband uit Machelen, met als frontman een zanger/gitarist die een duidelijke afkeer heeft van kleren. Enkel gekleed met een boxershort en een warrige kop vol haar, neemt Sebastien von Landeau de gitaar en microfoon tot zich. Achter de drums herkennen we Bert Minnaert, beter bekend als Sigfried Burroughs, die tevens ook drummer is bij Kapitan Korsakov, Northern Escorts en frontman bij Onmens. In dit geflipte trio neemt de Luikse bassist Geoffrey Mornard dan weer de dreunende baspartijen op zich. “Intrusive”, “Maneater”, “Essential 20” en “Fertile Prude” passeren de revue met de juiste energie.
In het midden van het optreden beslist de halfnaakte zanger om een cymbaal af te pakken van de drummer en te verplaatsen naar het midden van dit kleine kot. Gevolgd door een basdrum, een snare, een hi hat. Tot Sigfried alleen achterblijft met zijn drumstoel en stokken. Sebastien zet zijn gezang voort op de houten omheiningen van de geluidstafel. Als een dolgedraaide neuroot doet hij zijn ding, zolang de lengte van de kabel het toelaat. Op hetzelfde moment lijkt het gehele podium afgeschaft te zijn en spelen de bassist en drummer voort in het midden van het publiek. Geïnspireerd door bands als Fugazi, Pissed Jeans en The Melvins brengt The K. een soortgelijke energie over op het publiek tijdens hun optredens, wat zeker en vast gesmaakt wordt.
Een publiek dat anticipeert op een optreden van Onmens, is een volk apart. De spanning druipt ervan af, alsof ieder individu zich ten volle probeert in te houden om alvast een moshpit te beginnen. Nog voor er één noot gespeeld wordt, merken we dat de zweetlucht per seconde naar een hoger level lijkt over te gaan. De drummer van de vorige groep komt het podium op in een andere outfit. Terwijl het publiek al helemaal gek wordt, neemt hij de microfoon in de hand, klaar om zich volledig te ontpoppen van drummer van The K. naar ware frontman van het knettergekke duo Onmens.
Al meteen komen de meest onwaarschijnlijke vette beats uit een grote versterker op het podium. Uit een andere versterker van evenwaardig formaat komen de verschroeiende gitaarpartijen van Kasper Van Esbroeck. Met daarbovenop de screamende zang van Sigfried Burroughs, komen we uit op een genre dat omschreven kan worden als een krankzinnige mengeling van electro-punk, noise en industrial.
We hoeven er niet lang op te wachten: na enkele minuten vliegt de eerste crowdsurfer de lucht in. Voor de rest van het optreden blijft het een ware aandachtsoefening om, meegesleept door de muziek te dansen in je eigen wereldje en tegelijkertijd in leven zien te blijven in deze moshpit, waar om de haverklap een crowdsurfer boven je hoofd zweeft. Tussen enkele nummers door kondigen ze even aan dat er binnenkort een nieuwe Onmens-plaat aankomt, waarop het publiek nog wilder wordt.
Als een meedogenloze storm die voorbij raast, zo zou je een optreden van dit buitengewone duo kunnen omschrijven. Onmens is niet normaal, laat ons zelfs zeggen absurd en belachelijk goed. Omvergeblazen en met gescheurde stembanden kijken we alvast uit naar de veelbelovende nieuwe plaat.