Nieuwe singles

Record Store Day 2017: Onze 10 favoriete releases op een rijtje

Nieuwe singles

Record Store Day 2017: Onze 10 favoriete releases op een rijtje

Voor een groot deel vinylliefhebbers is het al een tijdje aftellen geblazen naar hun hoogdag. Op zaterdag 22 april hebben tal van onafhankelijke platenzaken over heel de wereld het bijzonder druk met Record Store Day. Enthousiastelingen aller landen verenigen zich om de lokale muziekcultuur en de wondermooie hobby van het verzamelen van muziek te vieren. Dit in de vorm van een interessante babbel, genieten van in-store concerten, te snuisteren in de platenbakken, maar vooral om exclusieve releases te scoren.

De lijst van al dat exclusief vinyl is naarmate Record Store Day groeide en populairder werd, behoorlijk lang geworden. In deze ellenlange lijst is er voor ieder wat wils te vinden, maar helaas zijn er ook tal van twijfelachtige releases (denk aan heruitgaven van relatief onzeldzame platen of kneuzige picture discs). Om je daar van te behoeden hebben wij de meest interessante platen voor je opgelijst. Vijf internationale, maar ook vijf Belgische, want onze landgenoten kunnen er ook wat van.

Tamino – Tamino EP (10″)

Moharam Fouad, ofwel Tamino heeft bijna geen introductie meer nodig. Met de melancholische en mistige debuutsingle “Habibi” heeft hij menig hart veroverd en behoort hij tot de revelaties van 2017. Zijn muziek straalt zoveel maturiteit uit, dat we zo zouden vergeten dat hij nog maar dit jaar De Nieuwe Lichting won. Naast een drukke touragenda staat er ook een EP gepland die binnenkort via Unday verschijnt. We vermoeden dat naast “Habibi”, ook de vier andere nummers op zijn debuut-EP een schot in de roos zullen worden. Snel zijn is de boodschap, want er zijn slechts 200 exclusieve gesigneerde exemplaren beschikbaar!

Blow – Blow (12″)

De kans dat je Blow al aan het werk gezien hebt is redelijk groot. Dit gemaskerd trio deed menig steden en festivals dansen met hun krachtige combo van twee saxofoons en een drumstel. Nu brengt Music Mania hun eerste volledig album uit. Voor wie sterke, eerlijke muziek wilt binnenhalen die out-of-the-box is, weet al waar naar uitkijken. Feesten maar!

Isbells – Exchanging Thoughts (10″)

Ook de Belgische indiefolkgroep Isbells laat opnieuw van zich horen met een nieuwe EP, uitgebracht bij Zeal. Exchanging Thoughts is het resultaat van een reis naar Italië, een gitaar, een micro en een overvloed aan inspiratie. Nu is deze momentopname vereeuwigd op vinyl in de vorm van zeven songs. Naar het schijnt kan je zelfs de prachtige natuur van Italië terughoren in de plaat. Dat zal dus wel een charmant pareltje zijn. Ook goed nieuws voor wie naast een exemplaar grijpt: Isbells treedt vanaf mei opnieuw op in verschillende zalen. Daar zullen we vast en zeker materiaal van Exchanging Thoughts kunnen horen.

Het Zesde Metaal – Ploegsteert/Min tempel (7″) & Naar de wuppe/Daar gaat ze (7″)

Het Zesde Metaal is al een tijd bezig, maar sinds hun recentste album Calais zijn ze populairder dan ooit. Het album ging vlot over de toonbank, de tour geraakte volledig uitverkocht en hun muziek was op bijna elke radiozender te horen. Een uitgave op Record Store Day kon niet uitblijven dus daarom zijn er dit jaar niet één, maar twee singles te verkrijgen. De eerste single is hun bekendste nummer “Ploegsteert”, dat dit jaar door de luisteraars van Radio 1 bekroond is tot beste Nederlandstalige nummer. Op de B-kant vinden we een cover van Bonny Prince Billy’s “A King At Night”. Wie het meer voor het recente werk heeft kan kiezen voor “Naar de wuppe” met een cover van Clouseau’s “Daar gaat ze” op de ommezijde.

Innerwoud / Treha Sektori – RSD17 split (10″)

Het Gentse label Consouling Records heeft twee interessante artiesten samengebracht op een split-EP. De ene zijde is verzorgd door Innerwoud, een muzikant die zich laat kennen door zijn sluipend, duister cellospel . Van hem horen we een opname van de soundtrack van Grashelm, een voorstelling van Lieselot Vanderroost. Het zal vast en zeker mooi samensmelten met de stijl van Treha Sektori, die de andere zijde voor zijn rekening neemt met zijn duistere ambient. Het belooft alvast een begeesterende release te worden.

The War on Drugs – Thinking of a Place (12″)

In 2014 bracht The War on Drugs het geprezen Lost In The Dream uit. Na het succes en de tour werd het echter heel stil. Die stilte wordt nu speciaal voor Record Store Day verbroken met gloednieuw werk. Thinking of a Place is de nieuwe single van deze band en het zal in ieder geval geen kort liedje worden. Het nummer wordt zaterdag als maxi-single uitgebracht. Benieuwd hoe dat klinkt en of het een voorbode is op meer nieuw werk van deze geliefde band.

Animal Collective – Meeting of the Waters (12″)

Het psychedelische en experimentele gezelschap Animal Collective heeft nog maar net een EP uit en ze zijn er al met een nieuwe. De exclusieve EP Meeting of the Waters is tot stand gekomen in het Braziliaanse regenwoud. Daar hebben twee leden een tijd vertoefd in het kader van het tv-programma Earth Works op Viceland. Dat klinkt in ieder geval heel mysterieus, maar ook typisch Animal Collective. We zijn alvast benieuwd naar wat het resultaat is geworden.

Goat – Goatfuzz/Goatfizz (7″)

Vorig jaar bracht de Zweedse band hun uitstekende nieuwe plaat Requiem uit. Uit dit album brengen ze nu hoogtepunt “Goatfuzz” uit op 7″. Dit doen ze niet zomaar, want we zouden ons kunnen verwachten aan een nieuwe versie van dit nummer. B-kant “Goatfizz” is dan weer volledig nieuw materiaal waar we reikhalzend naar uitkijken. Dit lijkt alvast een must-have voor de fans van Goat of gewoon voor al die van Oosters getinte psychedelica houdt.

Penguin Cafe & Cornelius – Umbrella EP (12″)

Penguin Café (de reïncarnatie van de mysterieuze cultband Penguin Café Orchestra) sloeg de handen in elkaar met producer Cornelius. Hun twee uiteenlopende werelden versmelten zich wanneer de traditionele piano- en strijkersinstrumentatie van Penguin Café de elektronische producties van Cornelius ontmoet. Op de Umbrella EP werd dit mooi vastgelegd in vier nieuwe liedjes. Het resultaat zal ongetwijfeld verbluffend en verrassend zijn. Niet zo bekend, maar kan wel een mooie ontdekking zijn voor dit jaar.

The Flaming Lips – The Flaming Lips Onboard The International Space Station Concert For Peace (12″)

Dat The Flaming Lips de dingen net iets anders aanpakken is algemeen geweten. Hun uitgave voor Record Store Day, The Flaming Lips Onboard The International Space Station Concert For Peace, is een live-album dat er eigenlijk niet een is, maar wel wil zijn. Het bevat zeven nummers uit hun eerder verschenen album Oczy Melody. Deze liedjes werden echter volledig herwerkt in de studio alsof ze het in de ruimte zouden live spelen. Dat klinkt heel trippy en psychedelisch, maar wakkert vooral onze nieuwsgierigheid aan. Iets om in de gaten te houden als je van hun nieuwste album kon genieten.

Naast deze tien platen, valt er natuurlijk ook veel meer interessants te ontdekken. Bezoek dus zeker je lokale platenzaak voor materiaal van artiesten zoals Zimmerman, Biezen, Idiots, Compro Oro en nog tal van andere artiesten uit binnen- en buitenland.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

WILDES - Other Words Fail Me (★★★½): De kracht van woorden

Toen Ellie Walker in 2016 met haar debuutsingle “Bare” meteen hoge ogen gooide, leek alles op een snelle doorbraak te wijzen. Haar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Avey Tare - "The Musical" & "Hey Bog"

De leden van Animal Collective lijken altijd wel bezig te zijn met iets. Vorig jaar kwam het viertal nog eens samen naar…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2022

Het jaareinde komt nu echt wel in zicht, maar wij zijn nog lang niet klaar met onze eindejaarslijstjes. Nu we alle albums…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.