LiveRecensies

Rag’n’Bone Man @ AB: Een bescheiden jongeman die heerst over een volle zaal

Als laatste halte van zijn Europese tournee passeerde de Britse rijzende ster Rag’n’Bone Man gisterenavond langs de Ancienne Belgique met als voorprogramma de jazz-zangeres Betti, een landgenote van hem. De langverwachte tournee bevatte een tiental uitverkochte optredens maar gelukkig kon één van onze beren er nog bij zijn. Het was vooral hopen dat hij al zijn geweldige nummers, en dan vooral singles “Human” en “Skin”, ook live goed kon overbrengen naar het publiek. Dat deed hij vast en zeker.

Na haar optreden was het voor iedereen duidelijk waarom de vrijwel onbekende Betti in het voorprogramma van Rag’n’Bone Man speelde: haar prachtige stem doet vrijwel onmiddellijk denken aan de hoogdagen van de Jazz in de jaren 30′. De eerste nummers begonnen nogal rustig; brave jazznummers die het publiek wel een beetje wisten te bekoren en Betti zelf die aan haar microfoon gekluisterd stond. Maar dan verraste ze iedereen met meer dansbare, met soul doordrenkte nummers en ging ze ook zelf aan het dansen. Dat miste zijn effect niet op het publiek, dat na enkele van die nummers ook niet meer stil kon blijven staan. Daarna besloot ze een rustmoment in te lassen met een geweldige, vertraagde cover van “Toxic” van Britney Spears. Om af te sluiten liet ze ons al genieten van de vrolijke single “Daydreams”, die deze zomer zal worden gereleased. Met momenten deed ze ons denken aan een reïncarnatie van Amy Winehouse en de reactie van het publiek sprak dan ook boekdelen. Dit is een heuse ster in wording, echt een waardig voorprogramma voor eender welke topartiest.

https://www.instagram.com/p/BS6sIgAFiR7/?taken-by=betti

Nu het publiek volledig opgewarmd was, was het tijd voor de grote ster van de avond, de man waar iedereen op wachtte: Rag’n’Bone Man. Het optreden begon met het op-en-top bluesnummer “St. James” op een podium dat slechts een meter lang was, de rest werd namelijk afgedekt door een groot doek waarop “Rag’n’Bone Man” geprojecteerd werd. Met enkel zijn aangename, rauwe stemgeluid en een gitaar kreeg hij het publiek volledig stil. Daarop volgde een nieuwer nummer, “Wolves”. Tijdens dit nummer zagen we dankzij lichtflitsen schaduwen van de band verschijnen en erna viel het doek naar beneden en werd een prachtig portret van de Britse ster onthuld. Het publiek kon volledig losgaan op “Ego”, ook van zijn debuutalbum Human, waarin hij bewijst dat hij behalve prachtig zingen ook nog eens kan rappen, iets wat het publiek erg smaakte.

Al vanaf het eerste nummer viel het enorm op hoe hij opging in zijn nummers en ze allemaal stuk voor stuk met veel passie zong en heerste over alles en iedereen. Tussen de nummers door veranderde hij in een verlegen jongeman, waarbij we regelmatig blozende wangen konden opmerken. Hij bracht opvallend veel nummers van zijn eerste en tevens enige album, hoewel hij met vier EP’s ook veel ander materiaal had dat hij kon spelen. Toch koos hij ook voor het vierde nummer een song van Human,  het funky “Your Way”, dat hij samen met Jamie Lidell geschreven heeft en waarop het publiek nogmaals volledig uit de bol kon gaan. Zelf lachte hij er mee dat hij eigenlijk zoveel droevige liedjes heeft en bij elk lied had hij wel een kort woordje uitleg over voor de fans. Hij vervolgde met het droevig liedje “The Fire”, enkel te beluisteren op de Deluxe Edition van Human.

Het trage, eenvoudige nummer dat erop volgde, “Perfume”, schreef hij over het gelijknamige boek (“Het Parfum” van Patrick Süskind), en wederom lachte hij met het feit dat hij zoveel droevige songs heeft. Zijn meest recente single “Skin” werd met zoveel gevoel gebracht dat het publiek niet anders kon dan meer dan een minuut lang juichen en applaudisseren, wat voor de zoveelste keer een blos op de wangen toverde van deze grote vriendelijke reus, overweldigd door de uitbundige reactie van het publiek. Zowel dat nummer als “Grace”, dat erop volgde, zorgde bij vele fans voor tranen in de ogen. Nog een hoogtepunt van het optreden was “Life In Her Yet” dat duchtig meegezongen werd door de fans, die in tegenstelling tot Rag’n’Bone Man de hoge noten niet echt konden halen, iets wat hij schijnbaar zonder moeite deed. In het rijtje van topnummers van zijn debuutalbum staat “Odetta” zeker ook tussen de favorieten. Een nummer dat over de dochter van een vriend ging, wist hij ons te vertellen.

Het vrolijke “As You Are” bracht iedereen aan het dansen en dat bleef het publiek dan ook doen tijdens het funky “Fade to Nothing”, dat voor de gelegenheid een Drum ’n Bass-achtige outro kreeg. Ook zijn oudere nummers hebben een hoog hitgehalte, en dat bewees hij nogmaals met “Guilty”, van de EP Wolves (2014). Ook hier werd er stevig gedanst, en niet enkel door de aanwezige beer. Op het absolute hoogtepunt van de show moesten we wachten tot het veertiende nummer. De eerste track op zijn debuutalbum, zijn eerste single én de titeltrack van zijn debuut, “Human”, werd meegebruld door zowel fans van het eerste uur als nieuwere fans. Jong en oud lieten zich volledig gaan op het nummer dat zó schitterend gebracht was dat we ons soms afvroegen of deze man wel van deze planeet komt.

Om “af te sluiten” bracht hij ons zijn a capella nummer “Die Easy”, waarna hij het podium verliet. Na lang geschreeuw van het publiek kwam hij ons toch nog het epische nummer “Bitter End” brengen. Gelukkig was ook dit nog niet het einde van het optreden. Hij vroeg het publiek namelijk nog om een ‘hell yeah’, waarna hij afsloot met het oudere nummer “Hellyeah” (origineel samen gezongen met Vince Staples) dat duchtig meegezongen werd door het publiek.

Setlist:

St. James
Wolves
Ego
Your Way
The Fire
Lay My Body Down
Perfume
Skin
Grace
Life In Her Yet
Odetta
As You Are
Fade To Nothing
Guilty
Human
Acapella
Bitter End
Hell Yeah

I.s.m. Musiczine.net

Related posts
InstagramLiveRecensies

Arsenal @ Ancienne Belgique (AB): De weg door de jungle is lang, te lang...

Het is donderdag 1 juni en iets over 20.30 u. dimmen de lichten in de legendarische concertzaal van de Ancienne Belgique. Een…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ Ancienne Belgique (AB): Uitgelaten woonkamerconcert

Het Nederlandse lied kent de afgelopen jaren een opflakkering en dat allemaal dankzij een aantal frisse nieuwe gezichten. De alomtegenwoordige Froukje is…
LiveRecensies

ascendant vierge @ Ancienne Belgique (AB): Het beste van twee werelden

Fragiele, haarfijne opera en luide, harde gabber. Ofwel: een engelenstem en duivelse beats. Het zijn uitersten van elkaar, maar singer-songwriter Mathilde Fernandez…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.