LiveRecensies

The Guru Guru + Brutus @ Vooruit: Uppercut en kopstoot

Gisteren waren de beren te gast in de balzaal van de Vooruit voor het aanstormend geweld Brutus, dat voor deze gelegenheid werd bijgestaan door PXL-partners in crime The Guru Guru. Beide met een spiksplinternieuw album onder de arm (respectievelijk Burst en P C H E W), bliezen ze ons omver, ondanks problemen met het geluid. Twee veelbelovende bands die ons al overtuigden van hun prestaties in de studio, samengebracht onder een Gents uitverkocht dak; de verwachtingen liepen hoog op.

We waren nog maar net binnen of The Guru Guru beet gretig de spits af met “We Had Been Drinkin’ Bad Stuff”. Na die overweldigende binnenkomer lieten ze er geen gras over groeien en zetten meteen “Swimming Pools” in, gevolgd door “Defacts”. De PA draaide zonder medelijden de bas heerlijk open, maar dit eigenlijk ten koste van het gitaarspel. Bovendien kwamen de typerende vocals van TGG niet genoeg bovendrijven, maar dit kon ook wat liggen aan het enthousiasme waarmee Tom Adriaenssens het microstatief behandelde. Overweldigend maar dus iets minder gedefinieerd dan wat we van hen gewoon zijn, zette TGG een bombastisch begin van hun set op poten dat het publiek al bij al wel kon smaken.

In “Back Door” echter vond het Limburgse vijftal hun ritme en gevoel voor dynamiek terug en dat ging vanaf dan alleen maar de lucht in, op het ritme van de klappende Adriaenssens. Pittig detail was ook zijn persoonlijk verhoog op het podium, voorzien van een spotlight erin, waardoor hij nog een schizofreen of zelfs satanisch schepje bovenop de muziek deed. Verder in de set vestigde “Sleepy” zich als een laatste snak naar adem vooraleer helemaal loco te gaan met “BB I Can”, “Hole In the Ground” en “Lissabon” als afsluiters. Hoewel ze hier en daar wat buiten de lijntjes kleurden, werden de dynamische contrasten extra uitvergroot en verwende TGG ons met een overtuigende, vuile en heerlijk hectische set. Maar we hadden dan ook niks anders verwacht.

De zaal stond (jammer genoeg) slechts halfvol tijdens The Guru Guru, maar toen we na een korte pauze terug binnenwandelden, beseften we plots weer dat het een uitverkochte show was. Een vlotte change-over  zorgde ervoor dat Brutus al snel hun set in gang konden zetten. Al vanaf de eerste drumslagen van “March” stuwde het trio zichzelf vooruit, en deed dit met het grootste gemak. Het was duidelijk dat de nummers al zeer goed ingespeeld waren; ze lieten dan ook geen steken vallen.

Zangeres Stefanie Mannaerts hield de bindteksten kort, bescheiden en krachtig en op die manier het ritme hoog. Dat werd beantwoord met de eerste moshpits tijdens “Drive”. Tijdens “Justice de Julia II” en “Child” haalde ze meermaals zo straf uit dat, als het kon, we tranen in onze oren kregen van ontroering. Vooral “Child” kwam over als een intens moment van rust in de set, dat dan weer in de kiem gesmoord werd door “Baby Seal” en verrassend genoeg de oldie “Bye Julia”. Daarna nam Brutus nog één maal gas terug met “Dancing on the Face of a Panther” waarmee ze de uitverkochte Vooruit van haar adem benam.

De eindklap kwam er met “All Along” en “Horde”, terwijl zowel metalheads als hun tengere zoontjes de lucht invlogen en op handen werden gedragen. Een mooi beeld, dat ook de bandleden deed lachen, gecombineerd met de woorden ‘We will stay where we belong’ en een bijhorende (ietwat aarzelende) singalong. Maar die laatste lyrics blijven achteraf wel nazinderen; Brutus heeft zich meer dan ooit bewezen met hun debuutplaat, en deze komt live dubbel en dik aan. Voor ons zijn ze met hun frisse sound alvast gevestigde waarden, en dat mogen ze nog lang blijven ook.

Uiteindelijk zetten beide bands een krachtige set neer zonder veel poespas en lieten ze weinig tot geen ademruimte over voor het publiek. Hoewel Brutus enkele rustigere nummers speelde en hun set veeleer schommelde qua dynamiek, haalden de snelle blastbeats steeds de bovenhand op het intieme en dromerige. Bij The Guru Guru ging het evenveel om ruwe kracht en het uitbouwen naar een verschroeiende climax. Om het in bokstermen te zeggen: The Guru Guru gaf de uppercut, Brutus de kopstoot, en samen lieten ze het publiek knock-out achter. Voor de tweede ronde kan je op 27 april langsgaan bij Het Depot, waar de mannen van Hypochristmutreefuzz ook te gast zullen zijn.

Setlist The Guru Guru:

“We Had Been Drinkin’ Bad Stuff”
“Swimming Pools”
“Up the Wall”
“Defacts”
“Back Door”
“Making Waves”
“Sleepy”
“BB I Can”
“Hole in the Ground”
“Lissabon”

Setlist Brutus:

“March”
“Horde II”
“Bearclaws”
“Drive”
“Justice de Julia II”
“Child”
“Baby Seal”
“Bye Julia”
“Dancing on the Face of a Panther”
“All Along”
“Horde”

 

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

God Is An Astronaut - Ghost Tapes #10 (★★★½): Ode aan de woeste wanhoop

  Dat de Ierse groep God Is An Astronaut zowel live als op plaat garant staat voor intense postrock, is intussen geen…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens de Belgische muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.