LiveRecensies

Bury Tomorrow + Any Given Day + The Charm The Fury @ Kavka: De fan is koning

Het was eventjes stil rond de Britse band Bury Tomorrow. Hun laatste album Earthbound dateert alweer van januari 2016 en werd door fans en pers goed onthaald. Na verschillende passages op grote festivalpodia (Reading, Leeds, Graspop,..) en als support act van o.a. Architects besloten de heren uit Southampton dat het wel eens tijd was om zelf de rol van headliner op zich te nemen. De show, in een uitverkocht Kavka, werd bezocht door ondergetekende beer en die zag dat het goed was!

Hoewel de gebruikelijke file op de Antwerpse ring, aangesterkt door duizenden Ed Sheeran fans op weg naar het Sportpaleis, wat roet in het eten gooide wat timing betreft, was de venue toch al goed gevuld bij aankomst. The Charm The Fury, Nederlands exportproduct van dienst, doet hun naam alvast alle eer aan. De immer charmante zangeres, Caroline Westendorp, verandert op het podium in een helse furie. Hoe ze van diepe growls moeiteloos overschakelt naar poppy, cleane refreintjes is op zijn minst verbazingwekkend. Het publiek kon het alvast smaken en de aanwezige hoofdjes werden her en der al fanatiek op het ritme mee geknikt.

Na een korte pauze dimmen de lichten en bestijgen de mannen van Any Given Day, onder dreigend rood licht, het podium. De Duitse band, onder leiding van kathedraal/spierbundel Dennis Diehl, laat er alvast geen gras over groeien en trakteert het publiek direct op snelle, strakke songs. Dat er in een kathedraal een luide klok hoort, bewijst Diehl voor de volle honderd procent. Luide maar precieze screams en growls worden vakkundig afgewisseld met warme, toonvaste clean vocals.

Er wordt veel gevarieerd tussen ouder werk van de band en nieuwe songs, afkomstig van hun laatste album Everlasting uit 2016. Het publiek wordt door personal trainer Diehl opgezweept en aangemaand om te bewegen wat dan ook resulteert in de eerste moshpit van de avond. De temperatuur gaat zienderogen de lucht in maar dat weerhoudt de band er niet van het strakke tempo aan te houden en het publiek zonder enige moeite in twee te splijten (van podium tot geluidstafel!) voor een heuse wall of death. Dat het publiek opgewarmd is, is een understatement; gezien de vele bezwete gezichten die zich richting bar of uitgang begeven na de set.


Volgende halte; Bury Tomorrow! De band begeeft zich doorheen het publiek naar het podium waar ze, na een sample van een stervende hartslag, hun optreden direct openen met “The Eternal”. Frontman en posterboy Daniël Winter-Bates -door de fans lieflijk Dani genoemd- weet het publiek al vanaf de eerste songs aan zich te binden en laat ze niet meer los. De boodschap is duidelijk; de band is blij om hier te staan en dat mag iedereen geweten hebben. Er hangt genoeg energie in de lucht om onze bijna lege GSM’s op te laden en dat zal Kavka geweten hebben.

Het weerhoudt de meeste enthousiastelingen er niet van om de circle- en moshpit draaiende te houden en over onze hoofden heen te crowdsurfen. De groep heeft vakkundig aan hun setlist zitten sleutelen en dat merken we. De nieuwere nummers worden afgewisseld met opzwepende, oudere nummers (zoals bijvoorbeeld “Waxed Wings”) zodat ook de diehard fans van het eerste uur aan hun trekken kunnen komen. Bij “Knight Life” wordt er hartstochtig naar de micro van Dani gegrepen om toch maar het refrein uit volle borst te kunnen meebrullen. Het tovert alleen maar een glimlach op het gezicht van de zanger, die doorheen de rest van de set niet meer verdwijnt. Die glimlach wordt alleen maar groter wanneer hij een portret, getekend door een fan, opmerkt in het publiek en goedkeurend zijn duim opsteekt.

De Bury Tomorrow trein raast verder en nummers zoals “An Honourable Reign” en “Watcher” worden enorm gesmaakt door de fans die het tempo, ondanks de hitte, blijven aanhouden. Meneer Winter-Bates neemt ook ruim de tijd om de aanwezigen oprecht te bedanken voor hun aanwezigheid en om zo de venue uit te verkopen. De man benadrukt ook nog eens het belang van de fans en doet het op zo’n oprechte manier dat hij zich permanent in de hartjes van de fans nestelt en ook de twijfelaars voor zich wint.

Nummer “301” draagt hij op aan de hedendaagse muziekcultuur die, aldus Dani, ‘fucked up’ is en enkel nog om geld draait. Hij steekt met deze woorden ook een heuse middelvinger op naar bands die zich door geld laten verblinden en zo hun passie voor hun muziek verliezen. Ook betalende VIP packages moeten het ontgelden. Het publiek beantwoordt deze redevoering met applaus en vraagt om het nummer “Lionheart” (een ode aan de fans nvrdr.) maar daar moet helaas nog op gewacht worden.

De laatste nummers bestaan uit een leuke afwisseling tussen hun grotere hitjes, zijnde titeltrack “Earthbound” en “Man on Fire”. Na het laatstgenoemde nummer lacht de band ons toe en verklapt dat dit eigenlijk het moment is waarop ze steeds wachten tot het publiek om een bisnummer schreeuwt. Vanavond heeft de band geen zin in het wachten en de langverwachte tonen van “Lionheart” worden ingezet. Het publiek gaat los en de laatste restjes energie die nog aanwezig zijn worden in de heuse sing-alongs en moshpits geïnvesteerd. Eindigen in stijl noemt men dat.
Bury Tomorrow kwam, zag en overwon. Meer van dat!

Setlist:

The Eternal
Memories
Waxed Wings
Knight Life
An Honourable Reign
Watcher
Of Glory
Her Bones in the Sand
Cemetery
301
Last Light
Earthbound
Man on Fire
Lionheart
Dit concert werd georganiseerd in samenwerking met Heartbreaktunes.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 1): Buitje voor de sfeer

Duizenden metalheads trotseerden weer en wind om überhaupt in Dessel te geraken. Van paniek of andere onenigheden was nauwelijks iets te merken….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Irken Armada - "Your Own Version of Hell"

We kunnen Irken Armada met recht een nieuwe supergroep noemen, maar dan wel in de categorie underground. De leden van het splinternieuwe…
LiveRecensies

I Prevail @ Ancienne Belgique (AB): Consistente wervelwind

We hoeven de mannen van I Prevail waarschijnlijk niet meer voor te stellen aan zij die wel vaker naar hardere muziek luisteren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.