AlbumsRecensies

Kim Janssen – Cousins (★★★★): Een aankondiging van mooi weer met een traan

AlbumsRecensies

Kim Janssen – Cousins (★★★★): Een aankondiging van mooi weer met een traan

Kim Janssen is een wereldburger van formaat. Hij werd geboren in Nederland en groeide op in Zuid-Oost-Azië. Voor de productie van zijn nieuwste plaat Cousins deed hij beroep op de IJslandse Eiríkur Orri Ólafsson, die we kennen van Sigur Ròs, en Marla Hansen van Sufjan Stevens en The National. Het album werd uiteindelijk gemixt door Chris Coady van Future Islands en gemasterd door Creg Calbi van Graceland. Met al deze muzikale toppers lijkt het onmogelijk om geen muzikaal pareltje neer te zetten.

De plaat opent met “Dynasty”, zijn meest recente single. Het begint met een opgewekt blazers- en strijkersensemble dat op de achtergrond wordt geplaatst wanneer de zang van Janssen invalt. Naarmate het nummer vordert, komen tegen het refrein de blazers terug. Eindigen doet het met een vrouwenstem die samen met het orkest naar een hoogtepunt werkt. Na “Dynasty” volgt “Take Shelter” dat in eenzelfde lijn zonnig lenteweer aankondigt. Het lied bestaat uit een gelijkaardige opbouw. Een opgewekte gitaar opent, gevolgd door een drum met nadien opnieuw begeleiding van het blazers- en strijkersensemble.

In tegenstelling tot “Dynasty” en “Take Shelter” toont Janssen met “Host” een meer ingetogen versie van zichzelf. Het nummer begint met een verhalende Kim Janssen die op een Nick Cave-manier zijn verhaal wil brengen. Zijn stem wordt begeleid door een bedeesde piano- en drumbegeleiding. Uiteindelijk komen naar het einde toe de strijkers weer kijken, wat de leidraad vormt doorheen het gehele album.

“Night Heron” is misschien wel de song met het meest aanstekelijke refrein van de gehele plaat. Alleen: schijn bedriegt. Het heeft een emotioneel geladen tekst over het terugkijken naar gemaakte fouten. Desondanks de tekst voelt het niet zo aan door de opgewekte melodie, maar het bevat een hoge emotionele waarde. “Gouldians” sluit aan bij deze trend.

Met “Actor” raakt hij opnieuw een gevoelige snaar. Met enkel een piano opent hij en pas naar het midden toe komt er een drum bij. Het nummer geeft een The National-vibe weer, wat best logisch is, want Marla Hansen heeft mee de arrangementen van het album geschreven. Door de bedeesde bezetting komt de emotionele geladenheid van zijn teksten ditmaal optimaal tot zijn recht. “Bottle Rockets” was de eerste single van het nieuwe album Cousins. Beginnen doet het net zoals “Actor” met enkel piano. Naarmate het vordert, komt er geleidelijk aan een strijkersensemble aan te pas. Uiteindelijk blijft het nummer voortkabbelen op een ingetogen manier waarna het zacht uitdooft.

Het net-niet-titelnummer van de plaat “Cousin” geeft opnieuw de opgewekte sfeer weer van de openingsnummers van de plaat. De song opent met een pianobegeleiding maar loopt al snel over in een drumbeat die het verder duwt in een opgewekte richting. Uiteindelijk komt er naar het einde toe een blazerssectie bij kijken die een extra diepte geeft. Eindigen doet Janssen met een fade-out waarbij de strijkers het laatste woord krijgen.

Het laatste nummer “Ramma VI” weerspiegelt dezelfde vibe als zijn vorige album Ancient Crime. In tegenstelling tot de andere songs pakt hij het eerder lo-fi aan en laat hij het orkest achter zich. Op die manier probeert hij terug te keren naar waar de roots  van zijn nummers liggen, in de puurheid van zijn emoties.

Met het album Cousins onderscheidt Kim Janssen zich van zijn vorige album Ancient Crime, dat alweer dateert uit 2012. In tegenstelling tot de folky singer-songwriterplaat pakte hij het ditmaal veel grootser aan. Aan de hand van een orkest probeert hij op een zo toegankelijk mogelijke manier zijn persoonlijke, vaak ietwat triester verhaal mee te delen. Desondanks komen die emoties moeilijker over in de iets opgewektere nummers maar de emotionele aanwezigheid is nog steeds voelbaar.

Kim Janssen speelt op woensdag 19 april 2017 in Trix.

Het album Cousins is uitgekomen op 31 maart 2017 bij Snowstar Records.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2024 (Festivaldag 3): Muzikale en meteorologische verrassingen

Koud, nat, warm, droog, motregen, gewone regen, brandende zon, alles passeerde de revue. Behalve een regenboog natuurlijk. Godverdomme. Gelukkig waren de meeste…
InstagramLiveRecensies

Live /s Live (Festivaldag 1): Bakken en braden

Wie het einde van juni zegt, zegt intussen in dezelfde adem ‘Live /s Live’. Het festival is ondertussen toe aan zijn derde…
InstagramLiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2024 (Festivaldag 2): De lente in het haar

Slechts op de tweede festivaldag mocht Primavera het bordje ‘uitverkocht’ ophangen, en dat was voornamelijk te danken aan Lana Del Rey. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.