AlbumsRecensies

Huracan – Realm of Instability (★★★★): Uitstekende stoner metal van eigen bodem

Huracan is een vierkoppige metal/stoner band uit het Gent en Antwerpen. Ze zijn nog een relatief jonge band, aangezien ze in 2015 pas hun eerste plaat uitbrachten, bestaande uit 7 stevige nummers. Ondanks de toch wel redelijk korte geschiedenis, bouwden ze toch al een ferme live-reputatie op. Zo mochten ze het podium in Trix al betreden, speelden ze het befaamde Dunk!festival plat en speelden ze vorige zomer op Roadkill. Geen slecht lijstje, toch?

Op 25 Maart 2017  kwam hun tweede plaat uit, Realm of Instability. Deze keer kozen ze voor een kortere plaat, maar daarom zeker niet minder goed! Openen doet Huracan met het nummer “Dark Numbers”, een lied dat de eerste seconden rustig de spanning opbouwt, maar iets later volledig ontploft wanneer de drums inkomen. Vanaf dan raast het nummers 6 minuten lang langs alle kanten over je heen, ideale opener van de plaat!

Het tweede lied, “Crystal Mathematics”, speelt met snelheden. Van traag naar snel en terug. Technisch een zeer moeilijk nummer, dikke pluim voor de bassist! Wat ons ook enorm bevalt is het explosieve einde. Na deze knaller van formaat volgt “Galactic Tides”, een song waar ze onze aandacht proberen te houden door te spelen met de twee totaal verschillende vocals. Het contrast tussen de twee stemgeluiden is enorm, de screams die verzorgd worden door de drummer van dienst, en de clean vocals die ingezongen worden door de riffmaster. Ook hier zien we aandacht voor harmonie: de vuilere stukken worden gecombineerd met die screams en de harmonieuze gitaarstukken krijgen de clean vocals met zich mee. Deze variatie houdt onze aandacht er helemaal bij.

Net als je denkt alles gezien te hebben van Huracan, begint “Whispers”, de vierde track van de plaat. Deze keer verrassen ze ons door met een traag nummer op te komen, de aandachte luisteraar merkt zelfs dat ze voor het eerst gebruik maken van synths. Maar Huracan zou Huracan niet zijn als het nummer niet helemaal openbarst. Het lied bouwt traag op maar ontploft helemaal naar het einde toe. Dit is een persoonlijke favoriet van onze beer.

Eindigen doen ze met de titeltrack en tevens ook enige single van het album, “Realm Of Instability”. Het nummer wordt geopend door een quote, maar raast daarna vanaf de eerste seconde helemaal door je heen. Excuseer ons voor de slechte vergelijking maar dit nummer is een echte orkaan: je wordt van de ene in de andere gitaarriff gesmeten en de drums razen aan een oorverdovend snel tempo langs je heen. Dit is de perfecte afsluiter voor een beresterke EP. Het woord succes is relatief als je single op verschillende radiostations, waaronder Studio Brussel, gespeeld wordt.

Het concept van Huracan? Beklijvende gitaarriffs, een dikke baslijn, drums die langs alle kanten rond je oren vliegen en de combinatie van clean vocals en screams. Onze beer is fan! Hou de Facebookpagina van deze gasten zeker in het oog om ze eens live te zien!

Facebook

Related posts
InstagramNieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Huracan - "Dobermann Multiverse"

Als je voor je bandnaam inspiratie haalt bij de Mayacultuur, dan kan je maar beter zorgen dat de muziek even episch en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Huracán - "Sky Burial"

Voor fans van het hardere genre van eigen bodem zijn ze alvast geen onbekende meer: de Antwerps-Gentse band Huracán die met hun…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Nieuwe namen dunk!festival met o.a. Huracán en Rosetta

Bewondering en sympathie zijn meer dan op z’n plaats voor het team achter het fijne post-rockgebeuren (in de brede zin van het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.