AlbumsRecensies

Milky Chance – Blossom (★ ★ ★ ★): Zomerse klanken met een vreemde wending

Milky Chance moeten we niet meer voorstellen. Iedereen kent wel het zomerse “Stolen Dance” dat in 2013 op vrijwel elke radiozender werd grijsgedraaid. Goed nieuws, het olijke Duitse duo is terug! Nu komen ze met het nieuwe album Blossom en spelen ze deze zomer op Rock Werchter, de perfecte plaat voor hun muziek.

Enkele singles werden reeds op voorhand voorgesteld om hun nieuwe plaat aan te kondigen. We waren al enthousiast over “Cocoon”, “Ego” en “Doing Good”, en deze trend zet zich door over de hele plaat. Blossom is net als Sadnecessary (de eerste plaat van Milky Chance, 2013) een vrolijke plaat met nummers die we deze zomer op veel feelgood playlists zullen vinden.

Ze vliegen er direct in met de titeltrack “Blossom”. Een vreemde opbouw in het begin wekt wat onzekerheid over het materiaal dat op de plaat zal te vinden zijn, maar het herkenbare gitaargetokkel en de specifieke stem nemen alle twijfel weg: dit is inderdaad de goeie ouwe Milky Chance!

Nummer twee op de plaat is “Ego”. Dit werd al eerder gelost en bekoorde ons door zijn frisse zomerse dansbaarheid. In “Firebird” wordt er vooral op de gitaar gefocusd en komt er een heus flamenco-achtig geluid op de luisteraar afgevlogen.  Opnieuw wordt het zomergevoel aangewakkerd, want wie kan zich bij zo’n klanken niet inbeelden op één van de Spaanse costa’s te liggen met een sangria in de hand?

Een totaal ander gitaargeluid horen we in “Doing Good”. Deze is vooral chill met diepe beats waarvan je hoofd spontaan gaat meebobben. Ook een vleugje reggae is de mannen van Milky Chance niet vreemd, en het gaat hen best wel goed af! De reggaesfeer wordt wat doorgetrokken in het volgende nummer, namelijk “Clouds”. Hier wordt het tempo terug wat opgedreven en wordt het weer tijd om te dansen!

“Cold Blue Rain” doet beroep op een harmonica. Zoals je uit de titel kan afleiden, lijkt dit deeltje van het album zich af te spelen op een regenachtige dag temidden de zomer.  Dit nummer klinkt bekend in de oren en bij de chorus wordt ook duidelijk dat het wat weg heeft van “An Englishman in New York” (Sting).

De melancholie van de koude blauwe regen wordt doorgetrokken in “Stay”. Al denken wij niet dat deze uitgesproken ‘blijf’-kreet op de regen slaat. Één stem en één gitaar, soms is niet veel nodig om een boodschap op een krachtige manier over te brengen.

“Bad Things” is dan weer een leuke samenwerking met Izzy Bizu. Haar speciale stem past perfect bij het kenmerkende hese stemgeluid van Milky Chance. Ook hier moet je opletten dat je niet te veel in zomerstemming komt, want het uiterst dansbare begeleidende getokkel (die toch wel eens gestemd zou mogen worden, maar dit brengt wel een leuk effect) en slagwerk doen je wegkwijnen naar een melancholische zomerdag uit je jonge jaren.

“Cocoon” werd ook al eerder voorgesteld. Fris en dansbaar, zoals we van Milky Chance gewoon zijn. “Losing You” en “Peripeteia” blinken uit in hun dansbaarheid, met “Peripeteia” in een iets gezapiger tempo. Dit gevoel wordt echter tenietgedaan door een uptempo tussenstuk waar een harmonica het beste van zichzelf geeft. “Alive” weerspiegelt dan weer de gezapigheid met zijn diepe bassen en ritmische tamboerijnklanken. Hier voelen we toch wat melancholie en lijkt het einde van het mooie album in zicht.  Met nog 2 nummers te gaan besluit Milky Chance het over een andere boeg te gooien met “Piano Song”.

Zoals de titel insinueert wordt in “Piano Song” het kenmerkende gitaargeluid ingewisseld voor een piano. Zelfs zonder deze stempel weet Milky Chance zeker te boeien met een nummer dat overigens een heel stuk rustiger (en ook minder vrolijk) is dan dat doorgaans het geval is. Die rustige pianoklanken zullen er wel voor iets tussen zitten!

De gitaar blijft nog even in de kast tijdens de intro van “Heartless”, want hier wordt gebruik gemaakt van een melancholische mondharmonica. De melancholie wordt wat doorgetrokken in de lyrics. ‘Remember some day…..’. Wetende dat dit de laatste track van het album is, vinden we het wat triestig dat ze met dit nummer in mineur eindigen, terwijl het grootste deel van hun werk telkens dat aangename zomerse vakantiegevoel weerspiegelde. Gelukkig slaat en beetje verder de sfeer wat om en brengt het slagwerk toch nog wat vrolijkheid. Een lange instrumentele opbouw vervalt dan toch terug in het melancholische gezang. Na dit valse einde komt het chille slagwerk nog even terug, zodat er toch niet in mineur geëindigd moet worden. Als je ’t ons vraagt, is dit niet het beste nummer om mee te eindigen, want het valt toch wat zwaar en laat een wat hol gevoel achter bij de luisteraar.

Ondanks de vreemde, maar daarom niet slechte wending op het einde van dit album kan wel gezegd worden dat Milky Chance met Blossom bewijst dat het veel in z’n mars heeft. Misschien wordt één van de catchy nummers wel opgepikt als zomerhit van 2017? Stiekem hopen we dat er snel nog een derde album komt, want we willen echt wel meer frisse dansjes van dit olijke duo!

Related posts
InstagramLiveRecensies

High Vis @ Ancienne Belgique (AB Ballroom): Boter bij de pit

Het is weinig hardcorebands gegund om de grotere podia te bereiken. Turnstile bewees dat het mits doorzettingsvermogen en creativiteit kon. High Vis…
Nieuwe singles

Ekkstacy @ Trix (Bar): Ogen toe en door!

Een wilde duik in de nog jonge discografie van Ekkstacy is niets minder dan verfrissend. De Canadees is sinds kort geen tiener…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Pupil Slicer – “No Temple”

Pupil Slicer, als je zo’n bandnaam aanneemt dan ben je gedoemd om brute muziek te maken. En dat is precies waar dit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.