LiveRecensies

Tonstartssbandht @ Café Video: experimenteel jammen

Met een half liter blik carapils in de hand trekken we in de gietende regen richting Café Video. Kwestie van toch al in de juiste sfeer te komen. Tonstartssbandht staat niet voor niets bekend om hun buitenaardse psychfeestjes. De excentrieke broertjes White maken muziek op hun eigen manier waarbij ze regels maar al te graag aan hun laars lappen. Zelf omschrijven ze het al psychedelic boogie rock. Andy White komt al aan de bak als gitarist van Mac Demarco maar zoekt nu ook een weg om zijn eigen hersenspinsels te uiten. Neem je broer mee jongen, horen we moeder White al bevelen. En zo geschiedde.

De gebroeders uit Florida hebben het niet voor voorspelbaarheid. Een drumstel, een gitaar en vocale effecten zijn genoeg om hun eigen unieke sound te creëeren. Ook kleren zijn totaal overbodig. Met maar liefst 16 platen op zak, overigens allemaal integraal te beluisteren op Bandcamp, heeft de band genoeg materiaal om een stampvolle Video omver te blazen. Toch wordt de set een lange onvoorspelbare jamsessie waar we begin nog eind aan kunnen vastknopen. Het resulteert in een rommelig geheel dat gevaarlijk balanceert tussen geniale nonchalance en regelrechte rotzooi.

https://www.instagram.com/p/BRGUBs3AMkd/?taken-at=778187

De zweverige samenzang, die vaak meer op een echo lijkt, past in het arsenaal van Jagwar Ma. Mix daar nog wat surfvibes van Demarco en doorheen en je krijgt een vaag beeld van deze rare snuiters. ‘MGMT van den aldi’ lijkt nog het best passende equivalent. De mix van stijlen doorheen de set duwt ons van de ene emotie in de andere. Na een minuutje hoofdknikken volgt steevast een scheve grimas van onbegrip op ieders gezicht. Wanneer er op het eind plots een stevige rock-riff opsteekt lijkt de zaal plots te begrijpen waarvoor ze gekomen zijn. Maar Tonstartssbandht blijft Tonstartssbandht, het geheel mondt opnieuw uit in een vreemde wirwar van stemmen en geluiden. Trippen voor gevorderden, lijkt ons.

Tonstartssbandht houdt het op een experimentele jamsessie in de garage. Wij zijn nog altijd niet zeker of we eigenlijk uitgenodigd waren.

 

Facebook / Bandcamp

Related posts
AlbumsRecensies

The Simps - Siblings (★★★★): Puberale postpunk van een dynamisch duo

Je kent misschien wel een groep die je terugbrengt naar die zorgeloze tienerjaren in het skatepark. Zelfs als je zoals ons amper…
LiveRecensies

Kikagaku Moyo @ Minardschouwburg: Zinderende energie

Als je als band aankondigt dat je als merchandise kleurrijke blaadjes gaat verkopen, dan weet je dat je 200 procent thuishoort in…
AlbumsRecensies

Benny Sings - Music (★★★): Zondagnamiddagmuziek

Onze sympathieke noorderbuur Tim van Berkenstijn, voor de meesten beter bekend als Benny Sings, zag zijn ster enkele jaren geleden pijlsnel de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.