Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Elefant – “Mumbo Jumbo”

Vier mannen in witte overalls. Ze zijn deze keer vergezeld van een danser die de volledige controle over zijn lichaam lijkt kwijt te zijn. Dansend als neuroten vieren zij de krankzinnigheid op een originele mix van sludge, kraut en noise. Voeg daar nog eens oosterse elementen aan toe en we komen uit op het Gentse Elefant. Alsof er een UFO boven de hoofden van deze witte schimmen stralingen uitzendt die acute psychose veroorzaken: zo klinkt “Mumbo Jumbo”, hun nieuwste single.

Een nummer van Elefant klinkt altijd bevreemdend. Na “Smithers”, “Depression” en “The Realm”, is dat met “Mumbo Jumbo” niet anders. Elefant is gewoon één van die groepen die erin slaagt een eigen sfeer te creëren die moeilijk met iets anders te vergelijken valt. In “Mumbo Jumbo” horen we dreunende ritmes die afgewisseld worden met iets tragere stukken waarin oosterse motieven ons achterlaten met een wrang, dissonant gevoel. Het lijkt alsof we geïnfecteerd worden met een of ander buitenaards virus dat ons uitnodigt om deel te worden van deze krankzinnigheid.

Onder de witte lagen verf van deze heren neuroten, herkennen we Wolf Vanwymeersch (The Van Jets), Stijn Vanmarsenille (Future Old People Are Wizards), Mario Govaert (Arquettes, Gung Ho) en Maarten Flamand (Antler King, Ian Clement). Elefant een Belgische supergroep noemen, zou daarmee dus niet onterecht zijn.

Van zodra zanger/bassist Wolf Vanwymeersch je aankijkt met zijn doordringende blik, kunnen we niet anders dan meedoen met deze ongecoördineerde bewegingen: Elefant heeft je helemaal te pakken. Let’s celebrate this madness.

12 posts

About author
Muziekrecensent voor Dansende Beren.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Wolf Vanwymeersch – The Early Years (★★★★): Melancholie zonder infinite sadness

Muziekminnend Vlaanderen kent Wolfgang Vanwymeersch vooral als vaste snarenplukker van het helaas te vroeg gepensioneerde The Van Jets. Daarnaast was en is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wolf Vanwymeersch - "Friendly Is Better"

Enkele maanden geleden verblijdde Elefant-frontman en voormalig The Van Jets-gitarist Wolfgang Vanwymeersch ons met zijn eerste solosingle “Not To”. Vandaag rekt hij…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Wolf Vanwymeersch – “Not To”

Muziekminnend Vlaanderen kent Wolfgang Vanwymeersch vooral als vaste snarenplukker van de helaas te vroeg gepensioneerde The Van Jets, maar hij was en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.