LiveRecensies

Two Door Cinema Club @ AB: Hete broodjes uit een oude broodrooster

Two Door Cinema Club hield op de eerste dag van hun Europese tour halt in de AB in Brussel. De mannen brachten vorig jaar hun derde plaat Gameshow uit en het was hoog tijd om deze aan het talrijk opgekomen publiek te tonen. Met twee voorprogramma’s moesten de toeschouwers voldoende opgewarmd zijn om zich volledig te geven bij de Noord-Ieren. Dat bleek ook zo te zijn, want de zaal liet zich van bij het begin volledig gaan tot ze op het eind van vermoeidheid neervielen. Two Door Cinema Club hoefde enkel binnen te koppen, en dat deden ze op een simpele maar effectieve manier.

Opener Parcels bracht de eerste funky beats van de avond in de zaal. Denk aan bands zoals Jungle en Chic en je weet dat funk nooit ver weg zal zijn. Het begon met een zwoele bas die voor zo’n vijftien minuten onophoudelijk de beat in de show hield. Na pakweg vijf minuten kwam de eerste stem er in en viel meteen op dat het vijftal met vier stemmen werkte. Het verzorgde een catchy sfeer die het beperkte publiek meteen aan het dansen kreeg. Misschien lag dat ook aan het enthousiasme waarmee de band op het podium stond. Ze sprongen in het rond, lieten geen kans onbenut om zich volledig te smijten en brachten de muziek op een vrolijke manier. Het gitaarspel zat helemaal snor en de jonge band liet zich geen enkele fout ontvallen. Alles verliep vlekkeloos en nummers zoals “Hideout” en “Older” kwamen live nog extra energiek over, sterk gespeeld. Na deze opener wisten we alvast één ding zeker, er moet veel gebeuren om ons nog meer te overtuigen deze avond.

Nog meer overtuigen? Dat kon Blaenavon zeker. Hoewel de band nog aarzelend begon, zorgde hun muzikale stijl (die ligt tussen bands als Bloc Party, Maximo Park en The Maccabees) voor een aandacht die niet snel verloren ging. Maar goed ook, want wanneer de band begon met “My Bark Is Your Bite” wist je dat deze groep het nog ver kan schoppen. Een dreigende sfeer, een catchy refrein en een drietal dat boordevol zelfvertrouwen staat te spelen. Toch bliezen ze ons past echt omver met “I Will Be The World”. Dat nummer begon zeer rustig maar ontpopte zich al snel tot een pletwals die de AB kapot knalde. De gitaren die in deze song naar voor kwamen, horen we soms terug bij post-rockers maar ook in dit indiegenre, bleek het geslaagd. Een fantastische outro zorgde, aan het applaus te horen, niet alleen bij ons voor een wauw-gevoel. Blaenavon gaat het binnenkort maken en voor dat gebeurt moet je ze nu ontdekken, gewoon omdat je ze dan kent voor ze populair waren.

Alsof we nog niet genoeg voldaan waren dankzij de twee voorprogramma’s, volgde nog een hoofdact. De enthousiaste energie die de twee jonge bands voor hen nog hadden, verdween al snel en we zagen een professionele band verschijnen. Two Door Cinema Club is dan ook al een vaste waarde in het circuit, dus het mag al eens wat meer zijn. Ze brachten zeven reusachtige blokken mee die dienden als lichtspektakel. Omringd door de blokken, stond Two Door Cinema Club verspreid op het podium. Op de tonen van “Kernkraft 400” van Zombie Nation komt de band als echte voetbalsterren het podium op. Niet veel later zetten ze “Cigarettes In The Theatre” in, van een genrewissel gesproken.

De band begint met oud succes en met “What You Know”, “Do You Want It All” en “This Is The Life” speelt het vijftal zowat vier nummers van de debuutplaat. De groep teert op oude successen maar het blijkt te werken, want het publiek is meteen klaar voor een dik feestje. Vooraan ontstaat eerst een kleine bende springers, maar al snel verspreidt het zich tot de volledige zaal die vol vreugde op de jolige deuntjes van de band beweegt. Nadien laat zanger Alex Trimble zijn gitaar voor wat het is en ontpopt hij zich tot een echte frontman met zwoele moves en opzwepende bewegingen. Hij vrijt als het ware met zijn microfoon en brengt zo “Changing Of The Seasons” naar een hoger niveau.

Toch zijn het vooral de zeven gigantische lichtblokken die alle aandacht opeisen. Best ook, want anders zou er weinig te zien zijn op het podium. De band oogt vaak nogal statisch, al durven ze bij een gitaarsolo wel eens van bij hun statief weg gaan. Een glimlach is precies wel iets te veel gevraagd, dus moeten we het doen met een opbeurend lichtspektakel. Dat zorgt voor een grootse sfeer, alsof Coldplay even in de AB staat. Het is ook zoiets dat Two Door Cinema Club probeert te bereiken met hun muziek. De nieuwe songs zijn vooral gericht op een stadionpubliek en dat valt meteen op wanneer ze bijvoorbeeld een “Bad Decisions”, “Are We Ready? (Wreck)” of “Ordinary” spelen. Die laatste klinkt ook maar gewoontjes, niet echt een meerwaarde in de set. De songs halen vooral de schwung uit de show en klinken ook volledig minder aanstekelijk dan vroeger.

De band moet het dus hebben van ouder werk, en dat valt ook op aan de setlist. Ze spelen maar liefst negen nummers uit debuut Tourist History. Die blijken ook nog steeds het meest in de smaak te vallen bij het publiek dat bij iedere song precies wilder wordt. “I Can Talk” is de grootste sfeermaker uit de set want we spotten zelfs een moshpit tijdens dat nummer. Het publiek is duidelijk enthousiaster dan de band zelf, dus moeten we maar een beetje naar hen kijken om een smile op ons gezicht te krijgen. Met confetti en de nodige danspasjes verzorgen ze een zeer uitgelaten sfeer. Eindigen doet de band met “Sun” waarna ze met de nodige bombast het podium verlaten.

Uiteindelijk komen ze dankbaar terug en smijten ze nog “Someday” en “What You Know” in de strijd. Vooral die laatste blijkt een publiekslieveling, iedereen zingt het uit volle borst mee. De moves worden nog een laatste keer bovengehaald om daarna voldaan naar huis te gaan. Ondanks het tanende enthousiasme bij de band was het concert van Two Door Cinema Club toch te smaken, al kwam dat vooral door het opgefokte publiek en de uitermate straffe voorprogramma’s. De songs van Two Door Cinema Club klinken aanstekelijk en dat maakt het dan ook de perfecte band om eens goed wild op te gaan. Dansbare rock die iedereen wel kan appreciëren, al mogen ze dat zelf ook wel doen. Het was ten slotte ook maar de eerste show van hun tour, het komt misschien nog!

Setlist:
1. Cigarettes In The Theatre
2. Undercover Martyn
3. Do You Want It All?
4. This Is The Life
5. Changing Of The Seasons
6. Bad Decisions
7. Lavender
8. Next Year
9. Come Back Home
10. Ordinary
11. Something Good Can Work
12. Are We Ready (Wreck)
13. Gameshow
14. Sleep Alone
15. I Can Talk
16. Eat That Up, It’s Good for You
17. Sun
Bis:
18. Someday
19. What You Know

ISM. Musiczine.net

3412 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Two Door Cinema Club - "Lucky"

Wie Two Door Cinema Club zegt, denkt aan de zomer, festivals en een algemeen goed humeur. Met opnieuw dertig graden in het…
LiveRecensies

Dour 2022 (Festivaldag 1): Raak startschot

DOUREUUUUUUH! De oerkreet van een van de meest iconische festivals van de lage landen weergalmde eindelijk weer na bijna twee jaar knarsetanden….
LiveRecensies

Front 242 @ Ancienne Belgique (AB): Compromisloze beatmachine

Met een carrière van veertig jaar en twee jubileumconcerten in de Ancienne Belgique, bewijst Front 242 dat de aanhouder wint. Zelfs in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.