Features

De Nederlandse selectie songs van 2016

Het Europees Kampioenschap in Frankrijk is dit jaar volledig aan Oranje voorbij gegaan. Gelukkig werden de Lage Landen vertegenwoordigd door de Rode Duivels. Nederland plaatst zich wel altijd als het gaat om het strijdtoneel in de muziekwereld. Ook dit jaar deden de Nederlanders mee op het hoogste niveau. Wij presenteren hier onze basisselectie van de 11 beste Nederlandse songs, in willekeurige volgorde.

Klangstof – Hostage

De muziek van Klangstof is een combinatie van akoestische en electronische muziek met een grandeur en volwassenheid die doen denken aan Radiohead. Al vanaf hun eerste single “Hostage” gooien ze hoge ogen. Het nummer start kalm en heeft een mooie opbouw tot een vol, bijna dreigende climax. Geen enkel Nederlands muziek-elftal is compleet zonder deze heren.

 

Dotan – Let The River In

In 2016 zette Dotan zijn zegetocht onverminderd voort. “Let The River In” stamt uit 2015, maar werd dit jaar een grote hit. Met “Shadow Wind” scoorde hij een ‘olympische hit’, Studio Sport gebruikte het nummer in haar Olympische uitzendingen. Beiden hadden een plekje verdiend in deze Nederlandse selectie. Wij kozen voor het wondermooie “Let The River In”.

 

Chef’Special: Amígo

De funk-rock-rap stijl van Chef Special heeft op hun 2016 single “Amígo” een heerlijke tropische vibe gekregen. Je kunt niks anders dan meezingen en meedansen! Het spelplezier en de vriendschap spat er van af in de bijbehorende video, waarin we meereizen op hun tournee. “Amígo” verbindt en verbroedert! En dat is in elk elftal nodig. Vandaar hun plaats in deze selectie.

 

AVI ON FIRE – Pearls

AVI ON FIRE, het project rond Bram Wesdorp, is te omschrijven als vrolijke indierock, die doet denken aan Grizzly Bear en Young the Giant. De eerste single “Pearls” heeft een soulvolle meezing-melodie die vanaf moment één in je hoofd blijft zitten. Een vrolijke noot in dit muziek-elftal! We hopen dat er snel meer materiaal verschijnt.

 

 

De Staat – Make The Call, Leave It All

2016 was een lekker jaar voor De Staat. Met Witch Doctor zorgden ze voor een ware hype. Bij ieder optreden ontstond een kolkende mensenmassa met zanger Torre als aanvoerder in het midden. Helemaal mooi werd het toen Muse de Nijmegenaren meevroeg als support voor hun Europese tour. “Make The Call, Leave It All” verdient mede daarom een plaats in deze Nederlandse selectie.

 

Jo Marches – The Night

Jo Marches maakt mooie dromerige muziek met een licht psychedelische ondertoon. Hun sound is zowel intiem als rauw, stuwend en gelaagd. Hun debuutsingle “The Night” is daar een prachtig voorbeeld van. De clip met bewust vage beelden van een nachtelijke wandeling past uitsteken bij het nummer en versterken zelfs de muzikale wereld waarin Jo Marches je meeneemt. Onlangs verscheen hun “Silver & Gold” EP met meer van dit moois!

 

Klyne – Don’t Stop

Het duo Klyne start met een enorme hit “Paralyzed“. Hun geluid kenmerkt zich door combinatie van electronica met soulvolle vocalen. En dit brengt hen ook direct internationaal succes. De single “Don’t Stop” klinkt erg verleidelijk en zelfs een beetje sensueel. De clip heeft een prachtige choreografie die ook zeer de moeite waard is! Een terechte keuze voor de basiself.

 

Junglebae – Backwardz

Dit jaar verscheen het Nederlands-Antilliaanse rap-duo Junglebae ten tonele. Met hun scherpe en feilloze raps op de beats van Boaz van de Beatz scoorden zij met hun debuut “Backwardz” ook direct internationaal. De onweerstaanbare groove houdt het midden tussen uptempo hip hop en dance. Een flink energieke track die al twee vervolgsingles kreeg. Dit blijft onze favoriet, met een plek in de basiself.

 

HAEVN – Bright Lights

Het duo HAEVN maakt prachtige soundtrack-achtige popmuziek. Hun muziek werd al gebruikt voor commercial (BWM) en film (Strike A Pose). “Bright Lights” heeft een plaats in de selectie dankzij het kalme, ruimtelijke geluid van het nummer. In wezen een heerlijke chill out plaat. Waarom is hier eigenlijk geen tropical house remix van??!!

 

 

Indian Askin – Asshole Down

Sea Of Ethanol heette het debuutalbum van deze Amsterdammers. Op Best Kept Secret waren de Beiren al getuige van een strakke en energieke live-set. Zowel op plaat als live zit het voor deze indie-rockers dus wel snor. Als 2016 een asshole was, heeft Indian Askin hem met deze fantastische single wel down gekregen.

 

St. Tropez – Which Side Are You On

Heerlijke garagerock ontstaan uit de as van Going Back To The Zoo. Ook St. Tropez scoorde vanaf het eerste moment, en werd ook weer direct internationaal opgepakt. “Which Side Are You On” heeft een rauw punk-geluid maar is daarnaast ook erg aanstekelijk. De drums en gitaren zorgen voor een flinke vaart in het korte nummer. De clip is vervreemdend en psychedelisch.

 

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Bruis Maastricht (Dag 3): Alles komt altijd goed

Voor de derde en laatste keer dit jaar zakten we gisteren af naar Maastricht, waar Bruis aan zijn slotdag toe was. De…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single 4B2M - "Money For Sale"

4B2M is de laatste nieuwe topband die onze noorderburen op de wereld afsturen. Bestaande uit leden van Go Back to the Zoo,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dotan - "Satellites"

De Nederlandse singer-songwriter Dotan regeerde rond 2014 de hitlijsten met zijn vrolijke folkpopliedjes “Home” en “Hungry“, maar een paar jaar later bleek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.