Recensies

M83@ Ancienne Belgique (AB): Spektakel van begin tot einde

Recensies

M83@ Ancienne Belgique (AB): Spektakel van begin tot einde

m83-2016-andrew-arthur-770x513

Na vier jaar was het eindelijk zover. De Franse band M83 stond na lange afwezigheid nog eens op het podium van de Ancienne Belgique in Brussel. Enkele maanden terug speelden ze nog een show in de Marquee op Pukkelpop, een optreden die bij de meesten heel goed werd onthaald. De band, die vooral draait rond frontman Anthony Gonzalez, bracht ondertussen al zeven albums uit. Genoeg songs om uit te kiezen dus. Als je weet dat de bandnaam verwijst naar een sterrenstelsel, dan kan je je verwachten aan een optreden waarbij je jezelf na enkele minuten in de ruimte waant en je bestaan op aarde volledig bent vergeten.

Het openingsnummer van de avond is “Reunion” –wat een wereldschijf- en de donkere zaal wordt in een mum van tijd omgetoverd tot een danstempel. Mensen brullen de tekst mee en de eerste rijen voor het podium springen mee alsof hun leven ervan afhangt. De opvolger “Do It, Try It” is al even energiek waardoor de AB blijft dansen. Wat opvalt is een super enthousiaste basgitarist die het publiek probeert op te zwepen met zijn dansmoves. Een prachtige lichtshow kleurt de zaal en zorgt samen met de muziek voor een perfecte combinatie.

Na enkele nummers duwt de band even op het gaspedaal om het publiek ook wat rust te gunnen. “Intro” is daar natuurlijk het perfecte nummer voor. Enkele witte, flikkerende lichten zorgen voor de juiste sfeer die het nummer nodig heeft. Het publiek beslist om de ogen te sluiten en zich te laten meeslepen door de wall of sound. Vervolgens spelen ze enkele nummers van het laatste album Junk. Het album werd in het algemeen niet zo goed onthaald en dat zag je ook aan het publiek. De band was even de aandacht van hun fans kwijt en moest dus proberen om de zaal terug aan het dansen te krijgen.

“Bruxelles tu es toujours la?”, schreeuwt de frontman vragend door zijn microfoon. Het publiek antwoordt schreeuwend en de drop van het nummer “Road Blaster” zorgt voor een onverwachte ontploffing. Ze hebben het publiek duidelijk weer voor zich gewonnen. Terwijl de basgitarist daarnet nog vloeiend klanken uit zijn basgitaar toverde, koos hij nu voor drum pads en dat deed hij ongetwijfeld ook met het nodige enthousiasme. Met “Sitting” spelen ze zowat het oudste nummer van de set. Het nummer dateert van 2001 en is terug te vinden op de debuutplaat M83. Een perfect moment voor de die hard fans dus.

M83 zorgt voor een perfecte combinatie tussen opzwepende dansnummers en meeslepende melancholische songs. “Sitting” komt tot z’n einde en de band wordt omvergeblazen door een overdonderend applaus. De lichten gaan uit en de band start met het wondermooie “Wait”, een moment waar heel veel mensen ongetwijfeld naar uitkeken. Van een kippenvelmoment gesproken. Nadien is het aan de vrouwelijke muzikanten om de aandacht naar zich toe te trekken met nummers zoals “Oblivion” , “Bibi The Dog” en “Go”. Een gastzangeres komt de band  vervoegen en de AB, die danst gewoon verder.

Het moment wanneer ze “Midnight City” inzetten gaat de zaal voor het eerst volledig uit z’n dak. Waanzinnig gewoon. Het is dan ook de grootste hit die de band ooit had en daar maken ze live wel stevig gebruik van. Het nummer brachten ze heel bombastisch en het wordt afgesloten met een fantastische sax solo. Als afsluiter van de reguliere set spelen ze “Outro”. Een meer toepasselijkere naam kan je bijna niet bedenken. De zaal is muisstil en geniet van de laatste seconden van het optreden. De band verlaat het podium maar hun afwezigheid is maar van korte duur. Het publiek schreeuwt zodanig luid waardoor ze niet anders kunnen dan bijna onmiddellijk terug te keren.

Eens ze weer geïnstalleerd zijn, gebeurt er iets heel vreemds in de zaal. Ze beginnen aan hun bisnummers maar het publiek lijkt totaal niet meer geïnteresseerd. Al hun beste songs hebben ze al gebracht waardoor de bisnummers niet echt tot hun recht komen. Pas bij het derde nummer “Couleurs”  herpakt de band zich en zorgen ze met rode lichten voor een gepaste duistere sfeer. Met een handgebaar verplicht de frontman het publiek om te dansen, dat gebeurt ook maar weliswaar erg kort. We kunnen besluiten dat de bisnummers ietwat overbodig waren en de band gewoon had moeten stoppen met “Outro”. Desondanks heeft M83 een fantastische show gespeeld en zullen de fans tevreden richting huis vertrekken.

Setlist: 

 1. Reunion
 2. Do It, Try It
 3. Steve McQueen
 4. We Own The Sky
 5. Intro
 6. Walkway Blues
 7. Road Blaster
 8. Sitting
 9. Wait
 10. Oblivion
 11. Bibi The Dog
 12. Go!
 13. Midnight City
 14. Echoes of Mine
 15. Outro

Bisnummers: 

 1. For The Kids
 2. Laser Gun
 3. Couleurs
 4. Lower Your Eyelids To Die With The Sun
Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.