LiveRecensies

The Japanese House @ Botanique (Rotonde): Een meditatieve trip naar het nirwana

Japanese House

The Japanese House is het project van de frêle twintigjarige jongedame Amber Baine. Ze bracht al drie EP’s uit waarvan de recentste “Swim Against The Tide” precies een week geleden, op 11 november, uitkwam. The Japanese House is het toonbeeld van opkomend talent dat recent uit Londen ontsprong en dat bewees ze ook in de Botanique. Met dromerige en soms hypnotiserende muziek maakte ze ons helemaal zen. Samen met een drummer en een gitarist/toetsenist wist ze te intrigeren en fascineren al mocht het toch een tikkeltje vrolijker.

De rotonde was net niet helemaal gevuld voor de show van The Japanese House. Toch bleken er veel fans van het eerste uur te zijn die ieder nummer noot voor noot konden meezingen. Dat maakte het charmant en meteen een stuk innemender. De naam The Japanese House lijkt dan ook niet toevallig gekozen. Je waant meteen in het meditatieve Japan met de rustgevende natuur en een stromend riviertje op de achtergrond.

A photo posted by mariem (@mariemdali66) on

Dat riviertje begon al snel te kabbelen toen de band “Clean” inzette. Een glazige synth zet de toon voor de rest van het concert. Wat in het begin wel raar aanvoelt is de stemvervormer die op Amber Baine’s microfoon zit. Het doet denken aan Bon Iver die ook zo’n vreemde en mysterieuze klanken uit zijn stem kan halen. Aan de ene kant is dit wel jammer want hierdoor vervalt haar stem soms in bombast en vergeten we dat ze ook breekbaar kan klinken.

Bij “Sugar Pill” is de stemvervormer geen barrière meer en kunnen we genieten van de gevoelige muziek die The Japanese House brengt. Zelf staat ze soms ook met een verdrietig gezicht op het podium wat de treurnis in haar songs wel versterkt. Toch hadden we haar graag ietsje meer zien lachen, als compensatie voor de desolate muziek. Ook de “We have a tough audience tonight” in het begin van de set, versterkte haar populariteit niet. Het lijkt soms wel alsof ze tegen haar zin op het podium staat. Desalniettemin brengt ze nu en dan een stevige gitaarsolo die haar nummers op het eind wat kracht bijzetten en doen eindigen in een apotheose. “Pools To Bathe In” laat de donkere kant van The Japanese House zien met dreigende synths en felle belichting.

A photo posted by mariem (@mariemdali66) on

De lichtshow blijkt perfect afgesteld op het concert. Bij de breekbare momenten krijgen we een grote spot op Amber Baine en wanneer het explodeert, zien we een hoopvol kleurenpalet. Soms lijkt het alsof er een knappe godin op het podium staat, maar met een bescheiden ‘Thank You’ nu en dan, keren we terug met onze voetjes op de grond. Bij “Swim Against The Tide” is dit een aards paradijs met een kleine waterval waarvan we sporadisch enkele helende druppels op het gezicht voelen. De muziek van The Japanese House is perfect om bij te mediteren en zelfs een portie yoga zou niet misstaan.

De dame houdt het niet voortdurend zo fragiel en meditatief. Bij “Cool Blue” gaat het er wat opgewekter aan toe. De gitaren en drums gaan sneller en de muziek wordt vrolijker. Een soort sfeerbreuk met de rest van de set en dat is nodig. Te veel van hetzelfde zou ons in slaap wiegen. Nu worden we uit onze meditatieve hypnose gehaald door een frisse wind. De band gaat feeëriek verder bij “Good Side In” dat zelfs bij sommigen bescheiden dansbeentjes bovenhaalt.

A photo posted by Kashyap Todi (@kayditodi) on

Op het eind haalt The Japanese House nog eens alles uit de kast. Met “Face Like Thunder” heeft ze zowaar een perfecte pophit geschreven. Het glinstert en schittert als een geslepen diamant. Voor de laatste keer krijgen we ook een gitaarsolo van Amber, voor de laatste twee nummers laat ze haar gitaar vallen. Met enkel een microfoon en een pintje in de hand probeert ze via haar moves de muziek overtuigend te brengen. Bij “Still” gaat ze zelfs even liggen op het podium. Ze eindigt waarmee ze begon, met fragiele klanken.

Net wanneer we bijna in het nirwana zijn, zit de set van The Japanese House er op. Een goed uurtje liet ze ons dromen en werden we haast spiritueel. Met broze klanken, zeer subtiele geluiden en vooral een grote luchtigheid werden we door Amber Baine betoverd. Zelf moet ze wel nog wat werken aan haar podium presence om echt bij de groten te horen. Voor even waren we in Japan en lieten we ons door The Japanese House tot rust brengen. Iedereen verliefd en iedereen in vrede met elkaar, voor even bevond de Rotonde zich in een ideale wereld.

Setlist:

 1. Clean
 2. Teeth
 3. Sugar Pill
 4. Pools To Bathe In
 5. Swim Against The Tide
 6. Letter By The Water
 7. Cool Blue
 8. Sister
 9. Good Side In
 10. Face Like Thunder
 11. Leon
 12. Still
2903 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Robbing Millions & Judith Kiddo @ Les Nuits Botanique: Tabula rasa

Daar is Les Nuits Botanique dan toch! Het zag er initieel naar uit dat de concertreeks, die normaal in de lente plaatsvindt,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Japanese House feat. Justin Vernon - "Dionne"

The Japanese House komt vandaag met een gloednieuwe ep, maar omdat de ep eigenlijk enkel nummers bevat die al uit zijn, zullen…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview (Sandy) Alex G: 'Ik ben steeds verrast als er zoveel mensen komen opdagen'

Enkele weken geleden stond (Sandy) Alex G in de Botanique in Brussel om zijn nieuwste album House of Sugar voor het eerst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.