LiveRecensies

How To Dress Well @ Botanique – De Rotonde: sympathiek en dansbaar

520_howtodresswell_mainimage_jpb

De Rotonde was gezellig gevuld, wat zorgde voor een broeierige sfeer op deze herfstige vrijdagavond (11 November 2016). Tom Krell, de singer-songwriter die beter bekend is als How To Dress Well, heeft tijdens de eerste nummers problemen met zijn oortjes. Dit laat hij echter niet aan zijn hart komen: hij entertaint het publiek door grapjes te maken met gitarist/pianist Mikey, terwijl hij subtiel teken doet naar de geluidsmannen achter de schermen.

Beginnen doet hij met “Time Was Meant To Stay”, een nummer uit zijn nieuwe album Care. Krell slaagt er meteen in sympathiek over te komen, dansend op een schattige manier in zijn simpele zwarte broek, witte T-shirt en sportschoenen. Hij houdt duidelijk van interactie met het publiek: vlotte overgangen naar de volgende song zijn er niet, Tom tettert erop los.

How To Dress Well

Na “Repeat Pleasure” vertelt de zanger over zijn ongeloof, toen hij hoorde dat Donald Trump écht als president was verkozen door zijn landgenoten. Andere politieke issues, zoals de Brexit, laten hem duidelijk ook niet koud. Hij gaat verder met “Burning Up”, waarbij hij zijn typische dansmoves weer bovenhaalt. Hoewel het voor het publiek erg goed klinkt, heeft Krell nog steeds problemen met het geluid en trekt hij zijn oortjes uit. Hij zingt loepzuiver verder en speelt met zijn twee microfoons, waarmee hij echo’s en andere effecten creëert. In dit nummer horen we voor het eerst Sarah, het meisje achter de synthesizer, die het publiek trakteert op haar engelengezang op de achtergrond.

Met “It Was U” krijgen we een oude hit te horen. Krell begint heel ingetogen, maar na het eerste refrein ontploft het nummer en staat de hele Rotonde te dansen. Als dit gedaan is, laat Tom het publiek wat bekomen door te spelen met de knopjes aan zijn microfoon. Hij en zijn bassist Mikey krijgen iedereen aan het lachen met hun vervormde stemmen. De enthousiaste zanger vraagt om het licht aan te steken in de zaal. Hij wilt iedereen in het publiek zien, en neemt er dan ook zijn tijd voor. Hij kijkt aandachtig rond en spreekt verschillende fans toe met complimentjes.

How To Dress Well

How To Dress Well legt uit hoe belangrijk de song “The Ruins” voor hem is. Hij smijt zichzelf volledig bij het brengen van dit emotionele nummer en moet nadien zelf bekomen. ‘This song is so intense’ zegt hij terwijl hij zich even afzondert in het donkere gedeelte van het podium. Nadien krijgen we nog een emotioneel verhaal vooraleer hij aan “Made A Lifetime” begint. Deze song is geschreven voor zijn voormalige roommate in New York, op het moment dat hij hem verliet om naar Duitsland te verhuizen in 2009. Tweemaal in dit nummer wordt het volledig stil in de zaal en brengt Krell op de rand van het podium, zonder microfoon, wondermooie geluiden voort met zijn oh zo pure stem.

Eindigen doen ze door nogmaals de kleine Rotonde in vuur en vlam te zetten met “Can’t You Tell” en zijn hit “Lost Youth/Lost You”. Tijdens dit laatste nummer geeft Krell aan hoe goed hij de solo van zijn gitarist Mikey hierin vindt en laat deze dan ook de show stelen. Voor hij begint aan dit laatste nummer, kondigt hij aan dat hij niet houdt van het gewoonlijke verlaten van het podium voor een bisnummer.

How To Dress Well

Na het zogezegde laatste nummer gaan Krell en zijn bandleden dan ook gewoon zitten op het podium. Onder luid applaus blijven ze een kleine minuut zitten, om dan weer recht te komen voor de bisnummers. Dat is een grote verrassing: Tom heeft zin om iets van Ariana Grande te brengen. Jammer genoeg kent hij de tekst niet, waarbij een fan hem helpt met het tonen van de lyrics op zijn smartphone. Met behulp van de tekst brengt de band een prachtige versie van “One Last Time”. Om het concert helemaal goed af te sluiten, krijgen we nog het dansbare “Salt Song” voorgeschoteld.

Het was een memorabel concert, waarbij we vooral de man achter How To Dress Well beter leerden kennen. Met zijn nonchalante houding slaagt hij erin iedereen te charmeren en met een goed gevoel naar huis te laten gaan. We zouden haast vergeten dat we naast het vele gepraat van Tom Krell, ook een indrukwekkende liveshow kregen te zien.

Setlist:
1) Time Was Meant To Stay
2) Repeat Pleasure
3) Burning Up
4) & It Was U
5) What’s Up
6) The Ruins
7) Made A Lifetime
8) Can’t You Tell
9) Suicide Dream 1
10) Lost Youth/Lost You
Encore:
11) One Last Time (Ariana Grande)
12) Salt Song

Related posts
LiveRecensies

Crawlers @ Botanique (Witloof Bar): Kruipen naar de top

Crawlers is al een tijdje aan een flinke opmars bezig. De jonge band uit Liverpool begon midden in de coronapandemie potten te…
LiveRecensies

Widowspeak @ Botanique (Rotonde): Exuberant in intimiteit

Widowspeak is een Amerikaanse band die al sinds 2010 bezig is met het maken van mooie muziek. De laatste keer dat de…
LiveRecensies

CMAT @ Botanique (Witloof Bar): Yee-hah!

Country grootmaken in Europa, dat is het doel van CMAT. De ravissante Ierse heeft in elk geval alle troeven in de hand…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.