LiveRecensies

Kirk Knight @ VK: een klein publiek, maar een grootse rapper

LiveRecensies

Kirk Knight @ VK: een klein publiek, maar een grootse rapper

Kirk Knight

Na een rijkelijk gevuld voorprogramma, bestaande uit Darrell Cole, een rapper uit Antwerpen en Shungu, een dj die op z’n dooie gemak het publiek opwarmde, was het eindelijk de beurt aan Kirk Knight. Kirlan Labarrie, alias Kirk Knight, is een producer en rapper uit Brooklyn en tevens lid van de Pro Era crew. Bijna exact een jaar na het uitbrengen van zijn debuutplaat Late Knight Special, een album dat zo goed als volledig geproduceerd en geschreven is door Knight himself, was hij te gast in de VK in Brussel. Het doel van zijn minitour Skin & Bones werd al snel duidelijk: Late Knight Special nog eens introduceren bij het (Europese) publiek, en hen klaarstomen voor alweer een volgend project.

Kirk Knight

De dj laat het publiek nog even “Pro Era” scanderen, alvorens Knight het podium komt opgelopen in een te wijde legerjas. Wanneer de deunen van “5 minutes” de zaal vullen, wordt het duidelijk dat zowel de rapper als het publiek er zin in hebben. Er is niet al te veel volk komen opdagen om Knight aan het werk te zien, maar dit blijkt een detail dat al snel wordt vergeten. Het donkere “5 minutes” is een logische opener, het is één van zijn bekendere waarop ook Pro Era-collega Joey Bada$$ te horen is, en op deze beat is het moeilijk stil te staan. Na het tweede nummer vliegen zijn legerjas en trui al uit want zoals hij het zelf verwoordt: “it’s hot as fuck in here”. Bij “Heaven is for real”, waarin Knight zich richt tot God, mogen de aanstekers en iPhone-zaklampen even de lucht in. Even maar, want het zijn hier vooral de handen die de lucht in moeten in plaats van de lighters.

Kirk Knight

Knight vervolgt met “All For Nothing”, maar maakt hier de fout om het nummer af te kappen na het refrein. Zo haalt hij de flow uit een nummer dat nochtans het potentieel bezit om het publiek mee te zuigen in de tonen en tekst. Knights hele show lijdt hier een beetje onder, want het zal niet de laatste keer zijn dat hij dit doet. Het lijkt net alsof hij bang is de interesse van het publiek te verliezen als hij meer dan enkel het refrein laat horen. Jammer, want ook al kent het kleine publiek duidelijk niet alle teksten, ze zijn wel speciaal gekomen om die te horen. Knight blijkt inderdaad verrast wanneer hij mensen spot die wél alles kunnen meezingen. Zo was er ene Dennis die prompt een shout out kreeg toen de artiest enthousiast opmerkte “you look like you know all my songs”.

kirk knight

In het refrein van “The Future” (ft. TheMind) weerklinkt er een vooruitzicht op Knights eigen toekomst wanneer hij zingt: “Seen it all, done it all, rise and fall, I’mma still be here in the future”. Het hoogtepunt van de show komt er meer naar het einde toe. Tijdens “Extortion” en “Knight Time” krijgt de artiest pas echt het hele publiek mee. Deze songs zijn duidelijk meer gekend en er volgt een algehele explosie van energie. Lijven en handen zwieren de lucht in en bij “Knight Time” springt zelfs de dj op zijn tafel. Knight is vastbesloten om het contact met het publiek niet meer te laten verslappen en roept op om mee te zingen met een gloednieuw nummer. Aan zijn lichaamstaal te zien voelt hij zich ondertussen 100% op zijn gemak, het nummer blijkt overigens een samenwerking te zijn met A$AP Ferg. De rapper benadrukt nog eens dat 2017 een “eventful year” wordt met veel “new shit”. Dit bewijst hij vervolgens ook met “Heartless”, dat alweer top klinkt qua productie en tekst.

Kirk Knight

“Take That” wordt het laatste nummer van de show, waarbij Kirk de eerste rijen nog op een high five trakteert voor hij van het podium verdwijnt. Even is er nog de hoop dat hij zal terugkeren, maar die blijkt ijdel te zijn. Dit zorgt toch wel voor een kleine teleurstelling, zo bleven er nog enkele tracks uit LSK over en kon hij ook “10,000” dat enkele dagen geleden uitkwam, als bisnummer brengen.

Kirky

Voor de enkelingen die nog voor het podium stonden te dralen nadat de lichten al aan waren – waaronder deze beer natuurlijk – maakt de rapper dit ruimschoots goed. Hij wandelt het podium terug op, hopt er vervolgens af, en mengt zich onder zijn fans. Op dit moment wordt duidelijk wie Kirk Knight echt is: een supergetalenteerde maar doodgewone jongen die zijn ding komt doen op een podium en hoopt dat het publiek zijn werk goed zal vinden. De bewondering die de achtergebleven fans hem tonen, zorgen dan ook voor merkbare trots in zijn ogen en een dankbare glimlach rond zijn lippen. Terechte trots, want dit soort productie, teksten en muziek op die leeftijd – Knight mag binnen twee weken 21 kaarsjes uitblazen – daar kunnen we enkel respect voor hebben. Na een foto, knuffel en handtekening (het kon niet op), keerden wij zeker met een voldaan gevoel naar huis. Een dankbaar publiek en een dankbare artiest, dat zijn uiteindelijk twee van de basisingrediënten voor een geslaagd optreden.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…
AlbumsRecensies

Vince Staples - Ramona Park Broke My Heart (★★½): Herkauwen en risico-avers

Het is bijna zomer en dat kan alleen betekenen dat Vince Staples zich klaarmaakt om zijn beste beentje voor te zetten. De…
AlbumsRecensies

Keshi - GABRIEL (★★★): Een eenkoppige boyband met een vleugje hiphop

We hebben eigenlijk geen idee hoe keshi al die jaren van onze muzikale vangnetten wist te ontsnappen, maar we hebben hem nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.