LiveRecensies

Golfbrekers 2016: Zes uiteenlopende bands overtuigen met toekomstmuziek

golfbrekers

Het Oostends cultuurcentrum De Grote Post biedt muzikaal talent van eigen bodem tal van kansen aan onder de noemer “Postival”. Een eigen muziekrally is logischerwijze een facet hiervan en zo gaven gisteren zes uiteenlopende bands het beste van zichzelf op “Golfbrekers”. De grote prijs? Opnametijd in de nieuwe muziekstudio van De Grote Post.

The Girl Who Cried Wolf mocht de avond aftrappen. Een moeilijke taak aangezien de zaal nog niet zo goed gevuld was. Toch wist deze Antwerpse band de ruimte uitstekend te vullen met hun duistere en begeesterde nummers. Ze wisten meer dan te overtuigen dankzij hun zelfzekere frontvrouw en breed arsenaal aan sluipende en impactvolle klanken. Er werd niet alleen een mooie ruimte gecreëerd door de weemoedig gespeelde instrumenten, maar ook door het goede gevoel voor timing, geduld en opbouw. Een uitstekend hypnotiserend begin voor deze avond.

De mannen van Bonzo gooiden het over een heel andere boeg. Zij brachten de zomer terug met hun zonnige lo-fi pop met een vette knipoog naar de jaren ‘90. De liedjes waren zoals ze zelf zeiden niet te complex, maar blonken uit in eenvoud en aanstekelijkheid. Hun set was gevuld met leuke nummers, catchy riffs en een flinke dosis speelplezier en humor. Zo werd er gevraagd wie na het optreden zin had om nog een kaartje te leggen in het casino. Soms is er niet meer dan deze spontaniteit nodig om het publiek goedgeluimd achter te laten.

Vervolgens was het aan Momma Said So om het publiek te overtuigen. Deze band heeft al een succesvol pad bewandeld met onder andere overwinningen op De Beloften en Jonge Wolven. Met een flinke hoeveelheid live-ervaring stonden de leden met zelfzekerheid op het podium. Ze brachten een vorm van popmuziek met een ruim gevoel voor artistieke vrijheid. Ze speelden vlotjes met de spanning in hun muziek waardoor alles makkelijk een hoogstaand niveau kreeg dat het publiek zeker kon smaken.

Daarna was het tijd voor grote verrassing Shore Shot. Dit ambitieus zeskoppig collectief trok alle registers van hip hop tot soul open. Centraal stond het samenspel van de rhymes van Kush Gurung en de soulvolle zang van Frie Mechele, een duo dat elkaar perfect aanvulde. Van essentieel belang was ook de sterke liveband; de ritmesectie, toetsen en turntable gaven het geheel extra kleur en leven. Natuurlijk was er ook de nodige interactie met het publiek die de sfeer compleet maakte. De voeten van de toeschouwers kwamen langzaam maar zeker van de vloer, maar dit was vooral ook het geval op het podium zelf. Shore Shot is een band die met deze muzikale kwaliteit, overtuiging en vlotheid een publiek van elk formaat kan warm maken.

vi.be

London Bullet liet er vanaf het begin van hun optreden geen gras over groeien met hun snoeiharde punk. Zoals hun naam en de Union Jack op het podium deden vermoeden was dit gelijkaardig aan de vroege Britse punk. Hun set was één brok energie onder meer dankzij de frontman die zich door niets liet stoppen. Het publiek zat hier wat teruggehouden met gekruiste armen bij, waarna de zanger maar zelf toenadering zocht door in het publiek te gaan. Tevergeefs, maar toch bewees de band dat ze de nodige energie bezitten om hun muziek over te brengen.

Ten slotte mocht Jesse Ashfield de avond afsluiten. Deze singer-songwriter bracht akoestische popnummers met een boodschap. Hij stond er niet alleen voor, maar werd begeleid door een gitarist, zangeres en cajonspeler. Normaal gezien spelen ze met een ruimere bezetting waardoor ze hun instrumentatie ietwat moest uitkleden. Door het ontbreken hiervan viel ondanks het uitmuntende percussiewerk het geluid wat dunnetjes uit. Toch kenden de nummers in hun kern een zekere maturiteit en toegankelijkheid.

De winnaars

De avond werd afgesloten met de uitreiking van de winnaars. Eerst werd de publiekprijs uitgereikt aan Shore Shot, die zonder twijfel het publiek als geen ander enthousiast kon maken en een dag studiotijd winnen. De juryprijs ging uiteindelijk naar The Girl Who Cried Wolf, zij ontvangen meer dan verdiend de kans om een nieuwe EP op te nemen. Dit zal de opvolger zijn van debuutalbum Ruins.

Related posts
AlbumsRecensies

Bonzo - Modest Life Advice (★★★★): De geslaagde terugkeer van Venkelman en co

De Leuvenaars van Bonzo timmeren al sinds midden jaren tien aan de weg, maar debuteerden pas in 2019 met het entertainende, toepasselijk…
LiveRecensies

De Ambassade, Black Flower, Han Bennink, Borokov Borokov en meer @ Push The Button: Gewaagd programmeren werkt

Onze muziekpodia zijn een lange tijd onbetreden geweest, maar veel concertorganisatoren hebben tijdens het lockdowntijdperk niet stilgezeten. Nieuwe muziekfestivals en -concepten schieten…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bonzo - "Everything I Thought Was Real"

De mannen van Bonzo zitten boordevol inspiratie, zoveel is duidelijk nadat de groep vandaag alweer een single uitbracht. “Everything I Thought Was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.