LiveRecensies

Poliça @ AB: Een desolaat optreden waarin weemoed overheerst

Poliça, de groep uit Minneapolis waarvan de naam in het Pools verzekeringspolis betekent, kon deze keer (zelfs geen verkleinde uitverkochte) AB box verzekeren. Een teken aan de wand voor de tanende populariteit van Poliça aangezien haar nieuwste langspeler United Crushers niet geheel positief werd onthaald. Sinds Cruijff weten we echter dat “Elk nadeel heb zijn voordeel”. Een kleinere zaal hoeft dan ook geen nadeel te zijn voor deze band aangezien zo de intieme weemoedige klanken die Poliça produceert beter tot zijn recht komen.

Toen de band het podium opkwam, vielen vooral de twee drumstellen op die prompt naast elkaar werden geschakeerd. Normaal zie je dit enkel bij metalbands maar bij Poliça heeft het ook zijn charme. De bassist stond helemaal rechts vooraan en zangeres Leaneagh stond helemaal links vooraan. Je kreeg de indruk dat het geposteerde schaakstukken waren, waarbij de set van in het begin schaakmat stond.

Slechts een zeldzame keer waagde Leaneagh zich naar het centrum van het podium. Als toeschouwer kreeg je de indruk dat de som van de delen niet meer dan vier was. Of toch? Heel bevreemdend was het om te zien dat de borrelende synths niet van op het podium werden afgevuurd maar van ergens anders (wij gokken op een tape). Tegelijk is dit ook nefast voor de muziekbeleving van het publiek aangezien op gepaste tijde Leaneagh in de coulissen verdween om (waarschijnlijk) enkele aanwijzingen te geven.

Poliça

De groep probeerde desalniettemin om de toeschouwers meteen wakker te schudden (het publiek dat het voorprogramma had meegepikt was net niet in slaap gedommeld) met ‘Berlin’. Meteen werden de drummers aan het werk gezet, al zou doorheen heel de set duidelijk worden dat de toevoeging van een tweede drumstel vooral visueel een toegevoegde waarde was. De donkere belichting en de mist die geregeld op het podium spoot, kwam het mysterieuze van de muziek wel ten goede.

Later volgde de protestsong ‘Wedding’. Als plots de donkere kleuren plaats ruimen voor een fruitig limoengroen is het tijd voor dè hit van de plaat, ‘Lime Habit’. Op dit nummer treedt de onderkoelde stem van Leaneagh in perfecte symbiose met de gelaagde synths en krijgt Poliça de dansers op haar hand. Leaneagh ziet haar kans schoon het publiek (helemaal) voor zich te winnen met de mededeling dat de AB de beste club is waar ze al optraden. ‘Lately’ volgt waarin de synths en de sferische stem perfect het aarzelende en aftastende van verliefdheid vervat.

De band voelt dat het publiek het wel aangenaam vindt maar nog niet helemaal wild gaat en beslist een paar troeven op tafel te leggen met het drieluik ‘Lay Your Cards Out’, ‘Warrior Lord’ en ‘Dark Star’. Indachtig roept menig toehoerder driewerf ‘hoera’. Poliça krijgt met deze formule voor de eerste maal ook de achterste rijen aan het dansen.

Later wordt het funky en poppy ‘Baby Sucks’, ‘Kind’ en de slotsong ‘Lose You’ op de massa afgevuurd alsof de groep haar lading nummers aan het afwerken is. Vooraleer de groep het nummer ‘Kind’ aanvat, heeft Leaneagh nog de niet mis te verstane boodschap, “the least kind, we often love the most”. De spots verlichten een Leaneagh die in conflict lijkt met haar eigen gedachten. Met haar koortsige bewegingen compenseert de zangeres het gebrek aan punch van het nummer. Eindigen doet de groep met het symbolische ‘Lose You’ alvorens de coulissen in te duiken.

Eenmaal de lichten aan, krijgt het publiek nog de hit ‘Amongster’ te horen maar ook niet meer dan dat. Het lijkt er dan ook op dat Poliça de band met haar fans een beetje verloren is (vanwege persoonlijke problemen zoals een gebroken relatie?) en het concert opvatte als niet meer dan een verplichte passage na de release van hun laatste album. Toch wel jammer voor een groep die nog steeds een sound-uit-de-duizend weet te creëren maar over hun hoogtepunt lijkt te zijn. Desondanks hebben we zeker genoten van de aparte sound en hun betere werk.

Related posts
LiveRecensies

Front 242 @ Ancienne Belgique (AB): Compromisloze beatmachine

Met een carrière van veertig jaar en twee jubileumconcerten in de Ancienne Belgique, bewijst Front 242 dat de aanhouder wint. Zelfs in…
LiveRecensies

Jacob Collier @ Ancienne Belgique (AB): Jolijt en gepalaver

De show van Jacob Collier in de Ancienne Belgique moet een van de laatste zijn die nog steeds op de agenda stond…
LiveRecensies

Sons of Kemet @ Ancienne Belgique (AB): Subtropische fanfare

Terwijl drummer Tom Skinner het mooie weer maakt bij The Smile, zit Sons of Kemet niet stil om deze zomer concertzalen en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.