LiveRecensies

Ultimate Painting @ Witloof Bar (Botanique): Een warme bries op de eerste koele herfstavond.

Ultimate Painting

“The Magic Is About To Happen Now”, net voor de band het midden van de set passeert, waarschuwt James Hoarse ons voor het vervolg. Een set boordevol hoofdwiegen en gejangel is wat we krijgen. De band uit Londen bestaat uit James Hoarse van Veronica Falls en Jack Cooper van Mazes, een soort dreampop supergroep. De leden leerden elkaar kennen wanneer beide bands met elkaar op tour gingen. Omdat een tweetal te beperkt is volgens het duo, krijgen ze live hulp van Will Young & Bill Roe. In de Witloof Bar van Botanique kregen we alvast warm van de frisse, maar opgewekte muziek die ze brachten.

Nog geen twee weken ligt “Dusk”, de derde plaat van Ultimate Painting, in de rekken. Een perfecte manier dus om er kennis mee te maken op het vrolijke concert van de nonchalante jongens. Ze zetten onmiddelijk de toon door met dromerige gitaren de opener van hun debuut in te zetten. Met “Ultimate Painting” weten we direct waar we ons een uurtje voor moeten klaarzetten, dromerige surfrock met sixties invloeden en vooral een erg laid-back sfeertje. Een gitaarsolo sluit het geheel af. Ja, Ultimate Painting toont meteen alles wat ze in huis hebben.

Ultimate Painting

Dat is wat jammer want nadien volgen wat tragere en minder boeiende nummers. Hierin krijgen we enkel een leuke melodie en fijne samenzang tussen de twee tenoren waarna je een strandgevoel krijgt. Het is alsof je op een leeg strand, in de vlakke zon aan het wandelen bent en een frisse bries jouw gezelschap komt houden. Aangenaam om te voelen, maar na een tijdje wat eentonig. Gelukkig weet Ultimate Painting hier raad mee. Na enkele nummers te surfen op een wazige wolk, gaan de lichten wat feller en schiet het tempo de lucht in.

Zowel “Bills” als “Song For Brian Jones” van de nieuwe plaat verzorgen een heel nieuwe sfeer. Een soort donkere hemel overheerst maar tegelijk worstelt de zon er zich door en blijft iedereen vrolijk in het rond huppelen op de luttele zonnestralen. Een regenboog aan gevoelens die vooral de felste kleuren als hoofdklank toont. Toch komt ook hierna weer wat rustigere muziek aan de beurt. Wanneer Hoarse plots plaatsneemt op de piano, kruipt er wat soul in de muziek van Ultimate Painting. Een boeiend allegaartje van leuke muziek voor de fijnproevers.

Ultimate Painting

Plots blijkt de band nog maar één nummer over te hebben. Deze sfeervolle en aangename muziek luistert makkelijk weg, waardoor de tijd voorbij vliegt. Dankzij het razend enthousiaste publiek, geeft de band niet één maar nog twee songs. Met afsluiter “Ten Street” weten ze zelfs de grootste twijfelaar over de streep te trekken. Wat een FENOMENAAL slot. De band puurt maar liefst tien minuten van de beste gitaren uit dit nummer. Het begint nog allemaal heel bescheiden met een vrolijk deuntje zoals we dat al het hele concert horen maar explodeert al snel naar een Jackson Pollock. Alles gooien ze op één, geniale solo’s, vette riffs en een YEAH gevoel in het publiek. Een concert op die manier afsluiten, zo hoort het. Ultimate Painting is een aanrader voor iedereen die een avondje naar rustige dreampop wil luisteren met af en toe een verraderlijke solo tussenin.

3666 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.