LiveRecensies

BJ The Chicago Kid @ Botanique: een hiphopper met een soulvolle stem en een klein hartje

img_1212BJ The Chicago Kid kent nog niet al te veel gehoor hier in België, maar deze Amerikaanse hiphopper werkte al samen met sterren als Kendrick Lamar, Schoolboy Q en Chance The Rapper. Vroeger tourde hij al door Europa als backing vocal voor artiesten als Usher, maar dit was zijn eerste keer in Brussel. En deze keer als solo artiest. De Rotonde was maar voor de helft gevuld maar BJ maakte van de gelegenheid gebruik om er een intieme show van te maken.

Wanneer de bandleden van BJ het podium betreden, blijven ze stil. Het is nog even wachten voordat BJ zelf het podium opkruipt en na een dramatische pose voor zijn “BJ THE CHICAGO KID” doek vullen de eerste deunen van “Turnin me up” de zaal. De perfecte opener want het publiek kon meteen de stembanden opwarmen voor het komende uur. BJ liet het publiek meteen allemaal luidkeels “hey ho” roepen als een rasechte MC. Muzikaal klinkt het allemaal wat rauwer als op de plaat met dank aan de gitarist. Als extraatje haalde BJ ook even de trommels boven, waarop hij soms eens stevig op begon te kloppen.

img_1210De echte ster van de avond was echter de soulvolle stem van BJ. Zijn warm timbre staat in contrast met de krachtige beat van o.a. “Love Inside”. Een song van zijn nieuwe plaat In My Mind die eerder dit jaar uitkwam en zijn eerste onder het mythische muzieklabel Motown. Maar zijn zachte en diepe stem kwam pas echt tot recht wanneer de beat stilviel en het enkel BJ en de gitaar was, zoals bij “It’s true”, zijn hit met Schoolboy Q. Zijn stem die anders als krachtig klinkt, wordt nu bijna breekbaar. Even gooit hij al zijn street credibility de deur uit en deelt een openhartig en intiem moment met het publiek over de vele dierbaren die hij al heeft verloren. Zo intiem dat de tranen beginnen te vloeien. En ook het publiek is geraakt. Ze juichen hem aanmoedigend aan en plots lijkt zelfs de Rotonde van de Botanique te groot.

img_1232En BJ had nog meer te vertellen. Elk lied werd zorgvuldig aan elkaar gepraat met boodschappen van liefde. De zelfverklaarde “Soldier for Love” nam zijn taak zeer serieus en liet geen moment onbenut om zijn dankbaarheid jegens het publiek te uiten en zijn liefde te verklaren. Zo schuift hij zijn zwak voor old school R&B ook niet onder stoelen of banken. Zijn lied “The Resume” blijkt een grote liefdesverklaring voor het genre. De uitvoerige bindteksten werden ook wel gesmaakt door het publiek die luidkeels beaamden. Maar hoe mooi deze boodschappen ook waren en hoe het de band tussen artiest en publiek ook vergrootte , ze haalden al eens de feestsfeer uit de set. Maar laat het aan BJ om ook tranen op te volgen met dansen. Midden in de set krijgen we een soort medley met hits als “His Pain” (ft. Kendrick Lamar), “Like Me” (ft. Joey BADA$$) en “Studio”(ft. Schoolboy Q). Maar BJ is collegiaal en ook liedjes van zijn collega’s passeren de revue zoals “No Problem” van Chance The Rapper ft. 2Chainz & Lil Wayne. De armen vliegen massaal de lucht in en ook de benen staan niet stil.

img_1221BJ is ook een man van de democratie. Hij vraagt aan het publiek welk lied ze willen horen en het wordt “Jeremiah”. Deze is weer zwoeler en soulvoller en past perfect in zijn geliefkoosde genre van old school R&B en zelfs pure soul. BJ’s warme stemgeluid triomfeert en de man bewijst dat hij van alle markten thuis is. Daarna volgt zijn hit “Church” (ft. Chance the Rapper). BJ leeft zich helemaal uit en springt in het publiek om te midden van het volk verder te doen. Daarbij richt hij zich tot deze beer en verzorgt haar van een persoonlijke serenade (waarvoor dank, BJ!). Gedurende de show werd al duidelijk dat BJ een ware ladiesman is. Iets wat zijn nieuwste plaat tevens bevestigt. Een plaat in teken van de liefde en vrouwen.

img_1240Als laatste komt nog “Strawberry Bubblegum” en dan is het gedaan. Een beetje jammer want zijn laatste samenwerking met Kendrick Lamar “The New Cupid” kwam niet aan de beurt en die werd toch gemist. Eens BJ het podium dan verlaat, klinkt “The New Cupid” door de boxen. Hij had ook al aangekondigd dat er geen bis zal volgen maar maakt dit dan goed door de fans nog een signeersessie en fotomoment te beloven voor zij die zich te goed doen aan zijn merchandise. En zo kon iedereen met een voldaan gevoel naar huis.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Blu Samu @ Rotonde (Botanique): Geen blauwtje gelopen

De Belgisch-Portugese Salomé Dos Santos behoort al een tijdje tot het beste wat de Belgische hiphopwereld te bieden heeft. Haar populariteit beperkt…
InstagramLiveRecensies

BANNERS @ Botanique (Orangerie): Eén hit maakt het concert niet

Al sinds 2015 timmert BANNERS aan zijn weg naar het sterrendom. Met reeds een album en enkele ep’s op zak leek het…
LiveRecensies

Ghostly Kisses @ Botanique (Witloof Bar): Hemelse cocktail

Ze stond al in het voorprogramma van Ry X, klinkt zo hemels als Tamino en doet ons wegdromen zoals Kathryn Joseph of…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.