LiveRecensies

Tsar B @ Botanique, oosters kruidvat met gepeperde dansmoves waar we jaloers op mogen zijn

LiveRecensies

Tsar B @ Botanique, oosters kruidvat met gepeperde dansmoves waar we jaloers op mogen zijn

13537792_1145138962173761_1093707296064148922_n.jpg

Na meer dan twee uur onderweg te zijn naar Brussel door een goedgeplaatste bommelding, kregen we diezelfde avond te maken met een even explosieve Tsar B, toeval of niet? Duistere, inslaande beats en spannende dansmoves waren de vaste waarden in haar concert in de Botanique gisterenavond. Onze violiste bracht nummers gelijkaardig aan fka twigs met een serieuze scheut extra buskruit.

Volledig in het witTsar B, kwam onze Vlaams-oosterse prinses het podium opgewandeld, ondersteunt door opbouwende, duistere beats. Een innoverende sound die goed past bij de sirene zang van Tsar B. Justine, zoals Tsar B echt heet, zet haar concert in met één van haar bekendste nummers ‘Myth’, een nummer die de toon zet voor de rest van haar set. Gehuld in een paarse schaduw van de lichten brengt ze haar eerste noten. De eenvoudige podiumopkomst komt al snel in schril contrast met de strakke podiumpréséance. Die afgelijnde uitvoering zet ze voort gedurende haar gehele set.

 

Tsar BTijdens het tweede nummer ‘Fire It’ slaan de bassen hard op onze borstkas. Hart, longen, alles trilt mee op de dreunende slagen. Even waanden we ons in een nachtclub, waar niemand aandacht schenkt aan onze prutserige danspassen. Spijtig genoeg miste het publiek een beetje die ‘niemand geeft erom’ factor en hielden ze het op een bescheiden heupwiegen.

Waar in andere concerten de kritiek kwam dat de bassen net iets te aanwezig en luid waren, werd hier duidelijk rekening mee gehouden. Het kwam binnen, maar bleef wel dragelijk. Ook Justine haar stem werd niet overstemd door de beats.

Tijdens het elektronisch sterke ‘Swim’ leek het publiek eindelijk wat uit zijn schild te komen met wat klapwerk en hier en daar een tweepas. Veel verder dan dat ging het echter niet. Het lichtspektakel wist nochtans een uiterst passende sfeer te scheppen. De donkere lichten creëerden een intieme sfeer tijdens het rustige moment in het nummer waarin alle aandacht ging naar het stemmenwerk en de persona van Justine. De daarop volgende scherpe elektronische stukken kregen flitsende lichten die vroegen om een feestje.

14593455_1170752443003722_1498887081_n

Wanneer  ‘Silver Lion’ en ‘Fort’ eraan komen, gaat onze tsarin volledig los met strakke, gladde en badass ogende dancemoves. Energie op overschot. De eerste klanken, precies Afrikaanse djembés, in ‘Silver Lion’ worden enthousiast onthaald met geroep en geklap. Wat hadden we hier graag wild op gegaan, maar in je eentje dansen is toch net niet dat. Hier had Justine het publiek wat kunnen ophitsen, maar de bindteksten bleven uit. Gedurende het volledig concert kregen we niet veel meer dan een ‘merci’ en ‘jullie zijn zo lief’. Korte bindteksten waarin we kennis maken met haar verlegen kantje. Iets meer interactie hadden we hier en daar wel willen krijgen van onze tsarin.

Na het laatste nummer komt ze nog éénmaal terug voor twee bisnummers, waaronder een gloednieuwe single. ‘Il y a un primeur’, verklapt ze ons in schattig Frans. Jammer genoeg kregen we de titel niet mee. Opnieuw een song die zeer gelijkt op haar ander materiaal, misschien wordt het toch eens tijd voor een kleine twist? Schitterend zijn wel de hoge noten die ze hierin haalt (wat een stem!!). Afsluiten doet ze met haar grootste hit ‘Escalate’ waarin ze haar vioolmeesterschap nog een laatste maal demonstreert.

14593512_1170752439670389_1714218468_n

Tsar B is een dame die weet hoe ze een podium tot ontploffing kan brengen. Met een zekere allure, een portie zelfvertrouwen en de nodige explosies brengt ze ons haar nummers en dansmoves. Toch valt ze wat uit haar statische rol wanneer ze voor de bisnummers een korte bindtekst brengt waarin haar verlegenheid duidelijk naar voren komt. Dit maakt haar volledig menselijk en eerlijk, toch is het contrast soms wat groot. Die lady allure mag gerust wat terugkomen in haar bindteksten en die verlegenheid mag ze zeker ook wat tonen tijdens haar performance. Dit alles zou haar nog net dat tikkeltje meer coherent maken en haar iets meer die menselijke kwetsbaarheid geven. Dit toepassen en onze dame is klaar voor de eerste lading aan bescheiden podia in het buitenland.

14569177_1170752426337057_1828900387_n

SETLIST:

Myth
Fire It
Swim
Silver lion
Fort
Monsoon
Golddigger
Syzygy

Bis:

Escalate

 

Related posts
LiveRecensies

Maple Glider @ Botanique (Witloof Bar): Intense intimiteit

Voor haar eerste oversteek richting Europa besloot de Australische Maple Glider om volledig solo op tour te gaan. Voor haar voorlaatste stop…
InstagramLiveRecensies

Temples @ Botanique (Rotonde): Zonder boobytraps

Temples gaat ondertussen toch al een goeie tien jaar mee en in die carrière was België een veelvoorkomende stop in hun tourschema….
LiveRecensies

Geese @ Botanique (Rotonde): Knap staaltje cowboycosplay

Aan karakters en karikaturen allerminst een tekort in de postpunk, weten liefhebbers. Sarcasme, postmoderniteit en bijtende satire gaan hand in hand tijdens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.