Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ab-Soul – “Huey Knew”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ab-Soul – “Huey Knew”

Ab-Soul: BET Music Matters Tour

Het is twee jaar relatief stil geweest rond rapper Ab-Soul. Zijn laatste album These Days kwam uit in 2014. Afgezien van enkele features op nummers van collega’s, zoals recent nog op het excellente “Really Doe” van Danny Brown, hield hij zich op de achtergrond. Stilte voor de storm, zo blijkt.  Afgelopen vrijdag was het zover, eindelijk nieuw solomateriaal. Hij was de fans al een tijdje aan het teasen met hints op social media dat er een nieuw album zit aan te komen. Een titel voor dat album is nog niet bekend, maar de hashtag/afkorting #DWTW doet vermoeden dat het iets wordt met vier woorden. Nieuwe song “Huey Knew”, waarop ook  Da$H te horen is, vormt dus hoogstwaarschijnlijk de eerste single van dat album. En die klinkt veelbelovend.

“Huey Knew” begint met duistere gitaar- en pianotonen die je meteen in het nummer zuigen. Daarnaast horen we Ab-Soul openen met de woorden van de wereldberoemde titelsong uit de 90’s serie The Fresh Prince of Bel-Air. Een rare combinatie, maar hij geeft er zijn eigen twist aan en het werkt. Er komt nog een drum bij, en dan horen we de Soul die we kennen. De beat blijft eenvoudig maar meer heeft dit nummer ook niet nodig om te overtuigen. Bij Ab-Soul gaat de aandacht sowieso vaak meer uit naar zijn woordenspel, naar wat hij zegt en op welke manier hij dit doet, dan naar de muziek op zich. In het refrein zingt hij bijvoorbeeld over “black out”, maar het wordt al snel duidelijk dat het hier niet (enkel) gaat over flauwvallen of geheugenverlies na een teveel aan intoxicerende middelen. Want zoals zo veel andere rappers haalt hij hier de rassenkwestie in Amerika aan. In elke lijn plaatst hij wit en zwart naast elkaar, om tot scherpe zinnen te komen als “Even white lives matter when I black out”, refererend naar de Black Lives Matter-beweging. “Huey Knew” toont bovenal een vlotte Soul. De vibe zit goed en de single doet wat het moet doen: het doet ons verlangen naar meer. En het moet gezegd, ook rapper Da$H levert hier een uitstekende verse af.

Zijn karakteristieke spel met woorden, het duistere sfeertje, zijn stem die speelt met de beat… Voor wie er nog mocht aan twijfelen: Ab-Soul is back in the game. Maar eerlijk gezegd, stiekem is het verlangen naar een (mogelijke) single waarop Soulo samenwerkt met kompaan Kendrick Lamar, die de laatste tijd op zowat elk relevant hiphopalbum wel een feature heeft. Terecht, want de bijdrage van King Kendrick zorgt telkens voor bommen van tracks. Fingers crossed!

Facebook /  Twitter / Instagram

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…
AlbumsRecensies

Vince Staples - Ramona Park Broke My Heart (★★½): Herkauwen en risico-avers

Het is bijna zomer en dat kan alleen betekenen dat Vince Staples zich klaarmaakt om zijn beste beentje voor te zetten. De…
AlbumsRecensies

Keshi - GABRIEL (★★★): Een eenkoppige boyband met een vleugje hiphop

We hebben eigenlijk geen idee hoe keshi al die jaren van onze muzikale vangnetten wist te ontsnappen, maar we hebben hem nu…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.