LiveRecensies

Hydrogen Sea @ Beursschouwburg Brussel: Dromen in het donker

hydrogen-sea

Twee jaar na het uitbrengen van hun EP Court The Dark stond een tot de nok gevulde beursschouwburg te popelen om Hydrogen Sea’s eerste langspeler, In Dreams, te mogen bewonderen. Naast levenspartners vormen Birsen Uçar, met haar fluwele stem, en PJ Seaux, met zijn knetterende synths, ook het muzikale duo Hydrogen Sea. Beiden verkiezen eerder het nacht- dan het dagritme en dat verklaart misschien ook waarom het optreden later op de avond/vroege nacht werd geprogrammeerd.

hydrogen-sea

Openen deed de band met het mysterieuze Gentle Doubler’ dat vooral als stemopwarmer dienst doet. Een strak omlijnd podium, de bezwerende stem en een overactieve rookmachine van waar Birsen oprees, zet meteen de ingetogen en donkere sfeer neer voor de rest van de set. Het muzikale vuur laait een eerste keer op bij het nummer ‘Lead Us Home’ en doet menig toehoorder een dansversnelling hoger schakelen. Het enthousiasme van PJ, die kromgebogen de knoppen bedient als ware het hete kolen, houdt het vuur brandende. Kort daarop volgt de prachtige single ‘Before I Go’ en slaat het dansvuur over op de eerste rijen. Zo ingetogen als hun muziek, klinkt ook Birsen die het publiek een eerste keer toespreekt. De groep maakt het meteen weer goed met de klassieker Only Oleanders’ van hun EP.

hydrogen-sea-3

Net nu de groep de dansers op zijn hand heeft en een zeker momentum ontstaat, schakelt hij een versnelling lager en laat de groep het verstilde ‘Free Falling’, ‘In Dreams’ en de Portishead-cover ‘Wandering Star’ op het publiek af. De zang verwijst de (dansbare) beats naar de achtergrond en plots lijkt de beursschouwburg verzaakt in twijfel tussen concertzaal of bar.

Net als het vuur dreigt uit te doven, schudt het publiek terug wakker met het dansbare ‘Worry’. Vooral met de strofe ‘You don’t always have to tease me’ lijkt de zangeres het publiek een spiegel voor te houden. De synths krijgen in het poppy nummer iets meer speelruimte zonder de controle helemaal te verliezen en de stijl doet een beetje denken aan Moby. Het laatste restje twijfel wordt helemaal de kop ingeduwd met het wondermooie ‘Beating Heart’. Het lijkt klaar voor de aanval op menig hitlijst. De synths die op deze song iets meer variëren, smelten perfect samen met de zachte nevelige stem van Birsen. Afsluiten doet de groep met het oudere Wearoutwaarbij de elektronica gaandeweg de overhand krijgt en het publiek doet verlangen naar meer.

hydrogen-sea-2

Dat verlangen krijgt een antwoord want de groep keert al snel terug. Nadat de timide zangeres in voorzichtig Frans de bedankingsronde afwerkt, gunt het duo het publiek nog twee intiemere bisnummers. Deze doen denken aan de muziek van Daughter. Met het slaapliedje ‘The Fall’, waarbij PJ Seaux de beats voor de gitaar inruild, wordt het publiek richting bed begeleid.

De muzikale magie die de groep bij momenten creëert, met ondersteunend slagwerk, maakt dat de slotsom zeker groter is dan drie. Alhoewel de groep soms nog lijkt te twijfelen of de beats dan wel de zang de overhand krijgt, zagen we een geslaagde albumvoorstelling. We laten deze beloftevolle Belgische band graag de tijd om verder te rijpen!

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Moby - "dark days" (feat. Lady Blackbird)

Richard Melville Hall, beter bekend als Moby, begint langzaamaan uit zijn kluizenaarsbestaan te komen. Zijn visionaire elektronische muziek is nooit helemaal verdwenen…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tobias Arbo - "Recover"

In 2023 leerden we Tobias Arbo beter kennen dankzij zijn debuut-ep Powerlines. Met zachte indiefolk uitte hij zich op een gevoelige en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.