Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir”: Krankland

000022

Krankland is het nieuwe project van Thomas Werbrouck, bekend van Little Trouble Kids. Krankland ontstond na een duistere periode. Werbrouck had zijn baan verloren en demonen trokken een nummertje aan zijn deur. Slapeloos sloeg hij zijn gitaar aan en zong. De klanken rolden over de vloer, ketsten – netjes alfabetisch – tegen de Grote Namen in zijn platenkast (Nick Cave, Leonard Cohen, Elliott Smith, Tom Waits, Neil Young), wrikten zich tussen werk van dwarsliggers (Dirty Three, Johnny Greenwood, Sqürl) – en een nieuw geluid was geboren. Het resultaat is straks te horen op ‘Wanderrooms’ – persoonlijk, weemoedig en unheimisch.

Wat is je favoriete nummer?


Naargelang de stand van de maan en de inhoud van mijn glas: ‘Don’t Think Twice, It’s Alright’ van Bob Dylan (doet wonderen bij opkomende depressie), ‘Bird on the Wire’ van Leonard Cohen (rond middernacht, bij een tweede glas whiskey), ‘Wild World’ van Cat Stevens (perféct voor dronken sing-a-longs) en ‘Between the Bars’ van Elliott Smith (voor als de fles leeg is).

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?

‘Benji’, meteen de hele plaat van Sun Kil Moon – een great American novel in elf songs! Opener ‘Carissa’ vertelt over de gruwelijke dood van Mark Kozeleks achternicht in een freak accident, de aanleiding voor een road trip naar zijn geboortestad Ohio: ‘Gonna go to Ohio / Where I was born / Going to Ohio / where I feel I belong / Oh Carissa / I’ll sing your name across every sea.’

Op welk nummer maak je graag schoon?

Een grote krant vroeg me onlangs: ‘Wat is de ultieme floorfiller?’ Maar de volgende morgen stond een compleet ander antwoord dan het mijne gedrukt, namelijk: “‘Happy Man’ van Sparklehorse, daar dweil ik mijn vloer mee.” Krèk een antwoord dat ik had kúnnen geven. En sindsdien dweil ik mijn vloer met ‘Happy Man’ van Sparklehorse!

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden?

Mijn ochtendritueel bestaat uit: vinylplaatje opzetten, dwergkonijn eten geven, ontbijten… Momenteel ligt ‘L’Enfant Assassin Des Mouches’ van Jean-Claude Vannier op de draaitafel.

Wie is jouw favoriete artiest uit je thuisstad?

Onmens! Donkere overstuurde elektronica, met de oerkreten van Sigfried Burroughs erover. Hun debuut heet ‘Misdracht’ – voor die titel alleen al ben ik fan!

Welke artiest is underrated en wie is overrated?

Underrated: A.A. Bondy – al zijn prachtige platen zouden vooraan moeten staan in de kast van iédere songliefhebber.
Overrated: ik heb geen kaas gegeten van Kendrick Lamar, Frank Ocean, Anderson Paak. Maar misschien snap ik het nóg niet.

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?

Jack Barnett, van These New Puritans: genie! Mocht ik één dag in zijn hoofd kunnen kijken om zijn ideëen te jatten…

Wat is het beste nummer om bij te vrijen?

Alles van Isaac Hayes!

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?

‘God Only Knows’ van The Beach Boys:
‘I may not always love you / But as long as there are stars above you / You never need to doubt it / I’ll make you so sure about it / God only knows what I’d be without you.’

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?

Op de maan.

Maan dag

Extra vraag Belgische bands:

Waar ligt voor jou het Krankland?

KRANKLANK ligt in het West-Vlaamse donker, in de Westhoek, in de Ardennen, in een kamertje aan Gent-Dampoort, langs de Highway 61 in de States, aan de Mississippi, in de ‘7 Rooms of Gloom’ van The Four Tops, in de Sierra de Guara of langs de Rio del Vero in Spanje… En in de hoofden, kamers en hartenkamers van alle luisteraars!

Je vindt Krankland here: Facebook / YouTube / SoundCloud

2969 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Fruit Bats - The Pet Parade (★★★½): Klaterende stroom van nostalgie en hoop

Eric D. Johnson, de drijvende kracht en frontman van folkrockgroep Fruit Bats, is een vlijtige vleermuis. Hij heeft de afgelopen twintig jaar…
AlbumsRecensies

Doodseskader – MMXX: Year Zero (★★★★): Ontstaan om af te maken

Neem een jute zak en steek er de doom van Amenra in. Meng deze met het noisegeluid van Kapitan Korsakov en besprenkel…
InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Wallows: ‘Er komt misschien nooit meer iets zoals dit’

Bij het ouder worden ervaren de meeste (jonge) mensen periodes van liefdesverdriet, onzekerheid en eenzaamheid. Deze emotionele symptomen kunnen altijd worden verzacht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.