Nieuwe singlesOude Bekenden

Update: Island Songs Olafur Arnalds – Dalur

Nieuwe singlesOude Bekenden

Update: Island Songs Olafur Arnalds – Dalur

13707644_10153586396286039_4529294115366212173_nEen nieuwe week betekent een nieuwe Island Song door Olafur Arnalds. Maandag bracht Olafur zijn vijfde compositie, ‘Dalur’, uit van zijn reeks Island Songs.

Voor ‘Dalur’ trok Arnalds naar Mosfellsdalur. Een boerendorpje op zo’n 30 minuten van Reykjavik en de plaats waar Olafur een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Hij werkte er samen met Porkell Joelsson, een franse hoorn speler en tot voor kort nog één van de muzikanten in het Icelandic Symphony Orchestra. In ‘Dalur’ speelt Porkell samen met nog twee andere blazers: een tweede franse hoorn en een trombone.

Zijn vijfde compositie is opnieuw in een ietwat meer donkere, trieste sfeer gehuld. Het nummer start met enkel piano en iets wat lijkt op regengeluid of ruis. Dit geeft het geheel een heel intiem karakter. Net wanneer de piano wat repetitief begint te worden, komen de blazers erbij. Deze geven het nummer meteen een extra dimensie. Een zekere diepte wordt in de compositie gebracht. Op het einde verdwijnt de piano volledig en nemen de blazers het over. Deze doen ons denken aan de jacht of de oorlog.

Met ‘Dalur’ levert Olafur opnieuw een prachtig staaltje muziek. Niet zijn beste tot nu toe als het van ons afhangt, maar toch zeker waardig en goed genoeg om de lijst aan te vullen.

De vorige nummers nog niet gehoord? Hier volgt nogmaals een opsomming:

Árbakkinn was het eerst nummer van de reeks.

Hiervoor werkte hij samen met de dichter en oud-leraar, Einar Georg. De dichter woont in het vissersdorpje Hvammstangi, dat daarmee de eerste locatie vormt. Het nummer start met een gedicht voorgedragen door Einar en overloopt in een prachtig melancholisch stuk klassieke muziek om dan terug te eindigen met een poëtisch stuk van Georg. Het gedicht begrijpen is hier geen noodzaak want de muziek lijkt alles te zeggen. Arbakkinn is een nummer dat zeer diep weet te raken en alle haren op je lijf doet rechtstaan.

1995 is het tweede nummer, gefilmd in het bergdorp Onundarfjordur.

Flateryri, een klein dorp in de buurt van Onundarfjordur werd in 1995 getroffen door een zware lawine waarbij verschillende mensen het leven lieten. Het tweede nummer is een ode aan deze tragedie. Hiervoor werkte Olafur samen met zijn nicht Dagny, een muzieklerares die in de regio woont. Dagny speelt het harmonium, ook wel traporgel genoemd, in de lokale kerk van Flateryri en Holt. Het nummer is opnieuw een ontroerend stuk neoklassiek waarin het traporgel een prominente rol krijgt toegewezen.

Raddir is het derde nummer in de reeks.

Voor Raddir trok Olafur Arnalds naar het zuidelijke dorp Selvogur. Daar werkte hij samen met het Southern Iceland Chamber Choir. Raddir is een verbluffende koorzang ondersteunt met strijkers. Olafur bewijst dat koren niet saai en oubollig zijn, maar wel uitermate prachtige kwaliteiten hebben.

Öldurot, de vierde compositie van Island Songs

Voor dit nummer trok Olafur naar Akureyi, een stadje op slechts 100km van de noordpoolcirkel. Naar dit dorp trok ook Atli Orvarsson, nadat hij vele jaren in Hollywood had gespendeerd als filmmuziek schrijver.

De fragiele strijkers gecombineerd met diepe piano tonen maken het geheel uiterst ontroerend. Breng daar dan nog een oboe, klarinet en enige blazers bij en je houdt het haast niet meer droog bij dit nummer. Ook het film verleden van Atli is te merken, want de compositie zou met gemak gebruikt kunnen worden in een drama. Oldurot doet ontroeren en maakt stil, zet aan tot nadenken en bezinnen.

Lees alles over dit nummer op: Update Island Songs Olafur Arnalds – Öldurot

Indien je nog meer info wil over het project lees dan zeker onze vorige post: Als een eenzame bries door een prachtig landschap Island Songs door Olafur Arnalds.

Volg zeker ook Olafur Arnalds op Youtube en ontdek iedere maandag nog tot 8 augustus een nieuwe compositie. Op onderstaande site vind je extra info over de nummers, de mensen en de locatie. Check zeker ook zijn sociale media voor een kijk achter de schermen. Ook wij hier op Dansende Beren houden het project nauw in de gaten en zullen iedere week een update brengen!

http://www.islandsongs.is/

Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Melanie De Biasio - Il Viaggio (★★★★½): Verpletterende koortsdroom

Wanneer Melanie De Biasio een nieuw teken van muzikaal leven geeft, schuiven wij naar het puntje van onze stoel. Sinds de Waalse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hania Rani - "Hello"

Amper drie maanden na On Giacometti, haar recentste album, is Hania Rani alweer terug met een gloednieuwe single. De Poolse pianiste en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ludovico Einaudi - "The Tree"

Als we denken aan grote componisten, dan springen er automatisch een paar Italianen in ons hoofd. Niet alleen in het verleden, maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.