banner

LiveRecensies

Explosions In The Sky @ AB: Sprankelend natuurfenomeen

Explosions 1

De tweede avond voor Explosions In The Sky, voor ons de eerste. De band uit Texas deed verschillende emoties opwaaien: Ontroering, angst en vooral veel hoop. De groep weet hoe ze hun post-rock op meest professionele manier aan de man moeten brengen. Met de juiste belichting op het goeie moment waarbij zonsverduisteringen en regenvlagen nooit ver weg zijn, slagen ze er in om het visuele aspect perfect af te stemmen op hun muziek. Het werd een set boordevol minimalistische momenten, virtuositeit en (jawel) explosies.

Explosions 2

Enkele maanden terug kwam Explosions In The Sky met “The Wilderness”, hun eerste studioplaat in vijf jaar. Op die plaat leek de band de dromerigheid, die in al hun cd’s naar voor komt, nog meer naar voor te willen steken. Het resultaat is een zweverige plaat waarbij de luisteraar niet anders kan dan wegdromen. De plaat is meteen ook de reden om deze dromerige sfeer live te vertalen. Het was ook alweer vijf jaar geleden dat de band in België stond en dit keer konden ze tot twee keer toe een AB vullen.

Explosions 3

“The Birth and Death of the Day”, het is de perfecte opener om dit concert mee te starten. Meteen alle gitaren en noise geluiden in de strijd om de befaamde “wall of sound” te creëren. Het publiek weet meteen waarvoor het naar de AB komt, een ervaring van oerstiltes tot vulkanische uitbarstingen. Het publiek is vanaf de eerste noot meteen mee. De band roept hen tot de orde door hun oren te penetreren om daarna de kleine, hoge noten te spelen en het publiek in hypnotische fase te laten luisteren. Hoe luider ze gaan, hoe meer het publiek zich kan inleven in deze muziek.

Explosions 4

Met een subtiele drugsgeur in de zaal, is het niet moeilijk om high te geraken. De vijf nummers van de nieuwe plaat, probeert Explosions In The Sky aan het publiek voor te stellen. Het valt op dat dit, in vergelijking met de rest van de songs, iets minder beklijvend is. Wat wel werkt is de zweverigheid van deze muziek die mensen spontaan doet vliegen. Als daar dan nog eens de perfecte belichting bijkomt, is het plaatje compleet. Het gaat van een gouden gordijn tot een regenachtige schijn naar een meewiegende regenboog. Alles in dit visueel aspect is een meerwaarde voor het spektakel die al in de muziek te horen is. Het versterkt het gevoel en de emotie die in ieder nummer rust.  De nummers gaan telkens naadloos in elkaar over en het lijkt op geen enkel moment alsof ieder nummer tien minuten duurt. Dit concert is gewoon één lang nummer.

Explosions 5

“Six Days at the Bottom of the Ocean” brengt de meeste gevoelens in de set. Het is constant erg stil en het publiek blijft halsstarrig meedromen van deze perfecte instrumentalisten. De lichten bewegen net zoals de hoofden mee op de melodie die de band voortbrengt. Hoe treuriger het nummer, hoe donkerder de lichten maar wanneer het licht eraan komt, klinkt alles ook veel hoopgevender. Als de toeschouwers een nummer herkennen, kunnen ze zich soms moeilijk inhouden om een kreet van geluk uit te roepen. Vooral bij “Greet Death” en “Your Hand In Mine” is het publiek onhoudbaar bij de intieme momenten. “Disintegration Anxiety” is zowat het enige nummer van de nieuwe plaat dat de nodige energie bevat om een hele zaal kapot te blazen. Het publiek is nu volledig verlost en laat zich volledig gaan. Wanneer “The Only Moment We Were Alone” de set daarna afsluit, is er geen houden meer aan. Alle opgekropte gevoelens van geluk, verdriet en (wan)hoop gooien de toeschouwers in de groep. Het is alsof dit concert één grote psychologische hulp is. Ze zijn niet alleen, we zijn allemaal samen.

Explosions 6

Explosions In The Sky is een trip, een beleving die pas echt tot zijn recht komt als je hem met meerdere mensen ervaart. Het lijkt alsof je gezamenlijk in de hemel terechtkomt met af en toe enkele donkere wolken die de reis belemmeren. Toch zijn het net die donkere wolken die de spanning maken en hierdoor ook het handelsmerk zijn van Explosions In The Sky.

Wie de band niet aan het werk zag, kan dat binnen twee weken op Best Kept Secret, een aanrader.

Setlist:

1. The Birth and Death of the Day
2. Infinite Orbit
3. Memorial
4. Greet Death
5. The Ecstatics
6. Six Days at the Bottom of the Ocean
7. Logic of a Dream
8. Colors in Space
9. Your Hand in Mine
10. Disintegration Anxiety
11. The Only Moment We Were Alone

3223 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor - "Golden Liar"

Het Zwitsers-Amerikaanse Zeal & Ardor is het ultieme bewijs dat metalmuziek, vijftig jaar na haar bestaan, innoverend kan blijven. De groep rond…
InstagramLiveRecensies

Joost @ Ancienne Belgique (AB): De Joost-mania leeft!

Uit het bescheiden Friesland tot publiekslieveling in Vlaanderen: in 2019 ging het plots pijlsnel voor fenomeen Joost Klein. Met een resem knettergekke…
InstagramLiveRecensies

Mooneye @ Ancienne Belgique (AB Box): Een hart verwarmd, van nu tot nog lang na Kerst

Met die piekende coronacijfers heeft iedereen wel nood aan wat veilige warmte en rust. Gelukkig kon dat vanavond: in de Ancienne Belgique…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.