LiveRecensies

Ry X & Warhaus @ Les Nuits Botanique: Melancholisch, betoverend en majestueus

Met Ry X en Warhaus had de Botanique Australische en Belgische indiefolk-top op het podium staan. Warhaus blinkt uit in zijn funky tracks die iets te experimenteel zijn voor Balthazar en Ry X brengt gevoelige indiefolk waarbij sfeerschepping erg belangrijk is. De man met baard bouwt zijn nummers voortdurend op naar een climax waarbij het samenspel van instrumenten en licht een unieke, hypnotiserende sfeer veroorzaakt.

Warhaus

Opener van de avond is Warhaus. De (super)groep rond Maarten Devoldere van Balthazar, live vergezeld van vriendin Sylvie Kreusch (Soldier’s Heart) en Jasper Maekelberg (Faces On TV). Dat de groep al wat bekendheid heeft, verraadt de volgelopen Orangerie. De band brengt funky rock met trompetten en veel loopstations. Doordat ze zoveel aan het loopen gaan, lijkt het alsof een groot orkest op het podium staat. Het gefluit en de lalala’s leveren dan ook het nodige licht in deze donkere sfeer. Ieder instrument krijgt zijn eigen funky inbreng waardoor niemand kan stilstaan. Ook Sylvie Kreusch niet, ze brengt sensuele dans en geeft een extra dimensie aan de set met haar hoge stem.

Maarten Devoldere maakt in “Memory” nog eens duidelijk waarom Warhaus zijn project is. Dat nummer brengt hij helemaal alleen op de gitaar, het neigt meteen ook het meest naar Balthazar. Bij “Against The Rich” vertelt Warhaus over zijn negatieve ervaringen met de rijken. Zijn platenmaatschappij luistert niet naar hem en ook de zakenmannen zijn iets wat hem niet aanspreekt. Algemeen besluit is dat Warhaus echte Pop Noir brengt met een funky, zwoele touch. Eerste single “ The Good Lie”, die je nu al op de radio kan horen, is slechts een minieme voorbode van wat een donker, zwoel en sensueel project is. Balthazar? Die is enkel terug te vinden in de stem van Maarten Devoldere.

Ry X

Ry Cuming, beter bekend als Ry X, komt van Down Under en door zijn grote baard is zijn roots meteen zichtbaar. De Australiër woont tegenwoordig in Los Angeles en werkte er aan zijn debuutplaat “Dawn” die op 6 mei 2016 uitkwam. Hij brengt in de Botanique dus voornamelijk nummers uit die nieuwe plaat maar spint ze zo lang uit dat ze nog nieuwer lijken dan ze al zijn. Het podium bedekte hij met opgelichte kaarsen en de band zat in een cirkel rond de frontman. Zelf ziet hij er uit als een metalzanger maar wat hij brengt is iets helemaal anders. De sfeerschepping zit al goed qua looks, nu nog de muziek.

In de zaal is het muisstil. De mensen luisteren zo aandachtig naar de zanger, dat één woord te veel zou zijn om hun concentratie kwijt te raken. Ry X brengt muziek die tot de verbeelding spreekt. Atmosferisch met een droombeeld in de grote natuurvlaktes waar geen mens te bespeuren is. Met opener “Shortline” is het al meteen raak. De instrumenten beginnen rustig te spelen waarbij ieder instrument zijn eigen unieke rol heeft, langzaam komt Cuming het podium op. Bij “Salt” zet de band al meteen de twee strijkers in een bevoorrechte rol waardoor de magische sfeer pas echt naar boven komt.

Ry X

Ry X is duidelijk aangedaan door de stilte in de zaal en bedankt het publiek uitvoerig voor de liefde die het hem geeft. Zonder die sereniteit zou het concert ook nooit hetzelfde kunnen zijn, de rust haalt nu eenmaal melancholische taferelen op. De man speelt hier handig op in door telkens heel stil te beginnen en naar het einde van ieder nummer toe de lichten feller te laten schijnen. Ook de instrumenten doen hier aan mee en gaan per minuut luider en sneller spelen. Het lijkt alsof hij bij iedere song, zoals bij “Deliverance” en “Hold Me Love”, op weg is naar een grootste, imposante hemel.

Naar het einde toe probeert Ry X om wat meer beats in de set te krijgen, zoals bij “Howling”, maar dat is helemaal niet nodig. Zijn minimalistische aanpak werkt perfect. Het publiek geraakt in extase en wenkt geen seconde van zijn lippen. Ieder nummer duurt bijna tien minuten omdat de opbouw erg belangrijk is. Soms mag het iets korter maar vervelend is het niet. Met “Lean” verlaat hij het podium en gaan de lichten uit.

Ry x

Het donkere geheel van Warhaus in het begin spoelde Ry X volledig weg met zijn hoopgevende nummers die niet zo vrolijk zijn, maar wel wondermooi in balans klinken met zijn stem en instrumenten. Door met “Only” als bisnummer een ander soort song te brengen (zie dansbaarder met een pop-invloed) is iedereen het over één iets zeker: Ry X kan concertzalen tot rust en ontroering brengen maar zal op de festivals veel mensen laten dansen. Hier was Ry X sterk in de stilte en groots in de opbouw.

Setlist:

1. Shortline
2. Salt
3. Sweat
4. Berlin
5. Hold Me Love
6. Deliverance
7. Howling
8. Lean
————–
9. Only

3683 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Danny Brown @ Botanique (Orangerie): Permanente staat van voor op zijn tijd

Veertig jaar worden en eigenlijk nog maar net een carrière op gang gezet hebben, zorgt voor een uitzonderlijk perspectief, weet unieke Amerikaanse…
LiveRecensies

Upchuck @ Botanique (Witloof Bar): Ongetemd

Upchuck is een relatief nieuwe band uit Atlanta die heel snel en furieus een plek wist in te nemen in de scene….
LiveRecensies

Abby Sage @ Botanique (Witloof Bar): Ruwe indiediamant

Op een dag vergiste Abby Sage zich toen ze een demo op haar SoundCloud-pagina wilde uploaden en na een nachtje slapen ontplofte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.