LiveRecensies

Benjamin Francis Leftwich @ Botanique: intiem, intiemer, intiemst

Ben Leftwich by Pip for Dirty Hit Records

Ben Leftwich by Pip for Dirty Hit Records

In 2011 bracht Benjamin Francis Leftwich zijn debuut ‘Last Smoke Before The Snowstorm’ uit. Een verzameling breekbare gitaarliedjes waarmee hij toen de wereld rond toerde. Nu vijf jaar later (na de sneeuwstorm dus) is hij eindelijk terug met een nieuw album dat toepasselijk ‘After The Rain’ heet. Om ons al warm te maken voor dat nieuwe werk, vertrok hij opnieuw op tournee. Het album zelf komt pas uit op 19 augustus, maar in de gezellige Grand Salon van de Botanique gaf Benjamin al een voorsmaakje van zijn nieuw werk.

Dat het zo lang geduurd heeft, is misschien wel de grootste reden waarom de Grand Salon niet afgeladen vol zat. De buzz die zijn debuut genereerde, is haast volledig uitgedooft. Wie er wel was, zat wel aandachtig en vol verlangen te luisteren. Al van bij de opener Tilikum kon je een speld horen vallen, wat niemand echt durfde, want dat zou te veel lawaai maken. ‘Onze tour is nu vier weken ver en dit is verreweg de stilste zaal ooit,’ merkte Benjamin op aan het begin van zijn set. ‘If you’re gonna be quiet, I’m gonna be quiet too,’ beloofde hij en maakte dankbaar gebruik van de stilte door af en toe stukjes en hele liedjes helemaal akoestisch te spelen. Intiem, heet zoiets dan.

Benjamin Francis Leftwich is een eenvoudige kerel. Hij kwam dan ook naar de Botanique met enkel drie gitaren, één microfoon en zijn broer als roadie. Die eenvoud trekt hij ook door in zijn nummers, want live brengt hij ze ontdaan van alle franjes en arrangementen. Wat overblijft zijn rauwe en oprechte nummers die diep snijden. Ook al kwam het gros van de set uit zijn debuutplaat, er zit bijlange nog geen sleet op de rauwe emoties van Pictures, het verlangen in Stole You Away of het verlies in 1904.

Ook de nieuwe nummers staan meer dan behoorlijk hun mannetje naast oudere nummers. Singles Tilikum en Mayflies springen meteen in het oog maar ook Some Other Arms en vooral het volledig akoestisch gebrachte Summer doen ons al uitkijken naar de zomer. Toch zijn Benjamin’s nummers eerder ‘hit or miss’. Als ze aankomen zijn ze o zo mooi en krachtig, maar als ze net iets minder zijn, kan het hol en klagerig overkomen. Het trio Butterfly Culture, Cocaine Doll en Frozen Moor haalde heel wat vaart uit de set en deed je even ontwaken uit de melancholische droom. Benjamin maakte het dan wel meer dan goed door het optimistische Shine en de bissen Maps en Atlas Hands, zonder twijfel zijn ‘bekendste’ en vrolijkste nummers. Zo stuurde hij het publiek na een dik uurtje toch met een hoopvol en goed gemoed naar huis.

Setlist: Tilikum/Pictures/Stole You Away/Some Other Arms/1904/Summer/Box of Stones/Mayflies/Butterfly Culture/Cocaine Doll/Frozen Moor/Shine//Maps/Atlas Hands

 

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
LiveRecensies

S. Carey @ Botanique (Grand Salon): Allesbehalve beangstigend

De naam S. Carey zegt misschien niet iedereen veel, maar als we er de naam Justin Vernon of Bon Iver bijhalen, dan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.