LiveRecensies

Recensie Vant @ AB Club: Aanstekelijke poprockindieshizzle uit de UK!

LiveRecensies

Recensie Vant @ AB Club: Aanstekelijke poprockindieshizzle uit de UK!

De Britse revelatie VANT stond op dinsdag 12 april op het podium van de AB Club in Brussel. Na vorig jaar het voorprogramma van niemand minder dan Royal Blood te verzorgen tijdens hun tournee, werd het voor de band tijd om op eigen benen te staan. Met een Europese clubtour hopen ze de harten van hun fans verder te veroveren. De Brusselse psychedelische rockband Moaning Cities mocht de spits afbijten van wat een ongelooflijke avond zou worden.

moaning cities

Alle objectiviteit wordt bij deze in de vuilbak gesmeten als het gaat over het voorprogramma van de avond ‘Moaning Cities’. De band laat de zaal daveren, zorgt ervoor dat het publiek aandachtig blijft en speelt ook nog eens een ongelooflijk goede show. Wij kunnen, zonder overdrijven, bevestigen dat de groep weet hoe ze een publiek kippenvel van de eerste tot de laatste noot kunnen bezorgen. De vierkoppige band uit Brussel was een geoliede machine die er duidelijk plezier in had. Net zoals de Ancienne Belgique in hun concertaankondiging voorspelde, toveren ze de AB Club om tot een ware psychedelische rocktempel. Het publiek wordt bijna letterlijk in de muziek gezogen. De invloeden die ze halen uit verschillende muziekculturen hebben hier zeker en vast iets mee te maken. Zo klinkt hun muziek zowel oosters als westers en staat de emancipatie centraal met een vrouwelijke drummer.

Na passages op grotere podia zoals op Dour festival en Desertfest afgelopen zomer, stonden ze vanavond voor het eerst in de AB. Wij voorspellen dat we ze in de toekomst nog vaker op zulke podia gaan zien. Het mag gezegd worden: Brussel is een kweekvijver van uitstekende, nog te ontdekken bands.

VANT_EVL-75

Na de geweldige passage van Moaning Cities, is het tijd voor VANT om zich te bewijzen aan het reeds opgewarmde AB publiek. VANT werd in 2014 opgericht door leadzanger Mattie VANT, wat de keuze voor de bandnaam meteen duidelijk maakt. Hun song ‘Parking Lot’ wordt al enkele maanden grijs gedraaid op de radio. De lyrics draaien vooral rond de grotere wereldproblemen. In een interview aan DIY magazine verklaarde Mattie “My concerns are worldwide things. It’s not strictly centered around the UK – it’s wars, global conflict, global warming.”. Een opvallende filosofie van de jongens is dat ze zich niet willen binden aan de grenzen van een bepaald land. Ze komen van de Planet earth…

Openen doet de band met ‘The Answer’. Meteen een stevige start van deze één-uur-durende clubshow. De poprocksound met aanstekelijke melodieën en duidelijke teksten blijven goed in het hoofd hangen. Vervolgens zetten ze ‘Put Down
Your Gun’ in, waarmee ze de vliegende start van het optreden verder zetten. Het enthousiasme van de band en de energie die vrijkomt, wordt gesmaakt door het publiek.

“VANT is a band from Planet Earth. The next song is about the two most important things in life: Peace and Love”, waarop ze – niet geheel onverwacht – verder gaan met hun song ‘Peace and Love’. Het publiek is ontroerd en tegelijk laaiend enthousiast. Bij het nummer ‘Birth Certificate’ springt frontman Mattie in het publiek voor enkele indrukwekkende gitaarrifs. De hele zaal danst mee! Hier en daar zijn er zelfs mensen aan het headbangen.

vant

“Let’s go, let’s go, let’s go!”. Meer is er niet nodig om bij het nummer ‘PARASITE’ de hele zaal in een kleine moshpit te zien verdwijnen. Net op het moment dat de sfeer op een hoogtepunt komt, gebeurt het onvermijdelijke. De woorden ‘I’m a vampire’ klinken luidkeels door de speakers. De hit ‘Parking Lot’ slaat in als een bom en letterlijk iedereen gaat uit z’n dak. Een enkeling deed zelfs een verdienstelijke poging om te stagediven. De sfeer is opperbest. ‘Fly By-Alien’ houdt de boel stevig in stand en kondigen ze aan als “the part of the show where you can be who you are”, kwestie van in de juiste filosofie te blijven. ‘Do You Know Me’ is helaas al het laatste nummer van de avond, of dat proberen ze het publiek toch wijs te maken.

Het publiek roept luidkeels wanneer de band aftreedt. Wanneer ieders handen rood staan van het klappen en de oren bloeden van het vele gefluit, komt VANT als een echte rockband terug het podium op om nog enkele bisnummers te spelen. Het allerlaatste nummer “Karma Seeker” zet de band in door “This song is fucking long, it should satisfy your needs”. Het AB publiek laat zich, net als de band, nog een laatste keer volledig gaan. Micro’s, statieven en gitaren gaan de lucht in. Het licht gaat aan, en wij moeten terug naar de normale wereld.

Spijt dat je er niet kon bijzijn? Geen probleem, op 19 juni is er een herkansing op het Best Kept Secret festival, net over de grens in Nederland of op 20 augustus in Kiewit op Pukkelpop. Ook Moaning Cities zijn binnenkort opnieuw te bezichtigen, meer bepaald op 23 april op het Festival Prog-résiste in Soignies.

Setlist VANT:

 1. The Answer
 2. Put Down Your Gun
 3. Peace & Love
 4. Birth Certificate
 5. I Don’t Believe In God
 6. Headed For The Sun
 7. PARASITE
 8. Parking Lot
 9. Lampoon
 10. Fly-By-Alien
 11. DO YOU KNOW ME?

Bis:

 1. Are We Free?
 2. Karma Seeker

Vant: Instagram / YouTube / Facebook / Twitter / Website

Moaning Cities: Facebook / Website

 

Related posts
LiveRecensies

ascendant vierge @ Ancienne Belgique (AB): Het beste van twee werelden

Fragiele, haarfijne opera en luide, harde gabber. Ofwel: een engelenstem en duivelse beats. Het zijn uitersten van elkaar, maar singer-songwriter Mathilde Fernandez…
LiveRecensies

Pierre De Maere @ Ancienne Belgique (AB): Showman pur sang

Eerder dit jaar nam Pierre De Maere nog de prijs voor mannelijke revelatie van het jaar mee naar huis bij de Victoires…
InstagramLiveRecensies

Saint Levant @ Ancienne Belgique (AB Club): Midden-Oosters feest in Brussel

De Palestijnse zanger Saint Levant is op een missie om arabeske r&b letterlijk en figuurlijk terug hot te maken en dat lijkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.