Muzieknieuwtjes

Les Nuits Botanique 2016 – Negen tips van de Dansende Beren

Muzieknieuwtjes

Les Nuits Botanique 2016 – Negen tips van de Dansende Beren

(c) Bart Vander Sanden

(c) Bart Vander Sanden

De maand mei staat voor de Botanique in Brussel altijd in het teken van Les Nuits. Omdat wij een immense hipster-blog zijn geven we jullie negen bands om te zien, want negen is beter dan tien. Het goede nieuws is dat we voor zeven van de negen tips tickets kunnen weggeven. Een feestje in Brussel die jullie dus ook kunnen meebeleven. Op het eind volgen de details voor de wedstrijd maar eerst de tips. De tips zijn een groepseffort van Laura Ramos, Jasper Verfaillie, Tine Verschueren, Sven Sabbe en Niels Bruwier.

We zijn graag eens averecht dus beginnen bij één van de laatste concerten op Les Nuits: Arthur Beatrice op 3 juni in de Rotonde. De betoverende stem van Ella Girardot samen met enkele rustgevende gitaren en een bescheiden synth zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. Het gevolg zijn fragiele nummers die stuk voor stuk de breekbaarheid in de band naar bovenhalen. Arthur Beatrice komt op 27 mei met de nieuwe plaat. In de Botanique kan je daar dus net op tijd mee kennis maken.

Field Music, Kennedy’s Bridge & Alaska Gold Rush – 13 mei – Orangerie 

Field Music bracht begin dit jaar hun zesde album uit, ‘Commontime’. De Britse indierockers graven daarmee verder in hun typerende sound. Een groove waarin bas en drum allesbepalend zijn, en de andere muzikanten op mogen freewheelen. Eerste single ‘The Noisy Days Are Over’, die vlotjes over de zes minuten aantikt, werd daarbij enthousiast onthaald. Onder andere His Royal Purpleness Prince bleek fan te zijn van het nummer. Laten we er maar van uit gaan dat een groot deel van de setlist uit de nieuwe plaat zal bestaan. Benieuwd of ze de energie van ‘Commontime’ ook live kunnen doorgeven. We gokken van wel.

Twee Belgische bands spelen ten dans voor de Britse helden het podium bestijgen. Het Brusselse Alaska Gold Rush brengt een mengeling van blues, folk en altrock. Ze waren vorig jaar al te zien op Les Nuits, maar ook Dour, Les Ardentes en Glimps stonden op hun tourlijstje. Binnenkort brengen ze hun eerste album uit, ‘The Wild Jalopy In The Mist’, en die wordt naar verluidt niet minder dan geweldig.

Kennedy’s Bridge bracht dan weer op 8 april 2016 een nieuwe EP uit, ‘Contact’. Donkere synths worden door de rockers uit Luik gecombineerd met een vrolijk indiegeluid dat allesbehalve Belgisch klinkt. De band stond het voorbije jaar op een laag pitje, maar is voor een thuispubliek – de EP werd in Brussel opgenomen – helemaal klaar om achtereenvolgens België, de Benelux, Europa en de wereld te veroveren.

Julien Baker & Nap Eyes – 22 mei – Grand Salon De Concert

Amper elf nummers heeft Julien Baker al geschreven. Negen daarvan vind je terug op haar debuut Sprained Ankle. Dat alle roem en hype wat vroeg komt, kan een terechte kritiek zijn tot je naar haar nummers begint te luisteren. Haast alle songs zijn zo gedrenkt in melancholie, pijn en verdriet dat je je afvraagt waar dit 19-jarig meisje uit Memphis, Tennessee haar inspiratie haalt. Deze zomer staat ze al op festivals als Primavera Sound Barcelona en Best Kept Secret en het zou ons niet verbazen mocht daar nog Pukkelpop of Dour bij komen. Maar voor het zo ver komt kan je haar nog in de intieme sfeer van het grand salon in de Botanique bewonderen. Het zou zomaar eens het beste en puurste concert van Les Nuits kunnen worden.

De Canadezen van Nap Eyes brengen niet alleen hun lome laidback rock mee naar de botanique, maar ook ook hun nieuwe plaat Thought Rock Fish Scale. Daarop doet frontman Nigel Chapman zijn beste Lou Reed immitatie en klinkt het gitaarwerk alsof het lang uitgerekt vanuit een zetel werd gespeeld. Gelukkig staan er ook comfortabele zeteltjes in de grand salon, dus kan je er je gezellig laten in onderuitzakken. Met andere woorden, de perfecte plaats voor de perfecte plaat.

Kevin Garrett – 19 mei – Rotonde

Op 19 mei speelt Kevin Garrett zijn eerste concert in België en deze primeur wil je zeker niet missen. Deze nog relatief onbekende parel is absoluut een bezoekje waard. In 2015 werkte hij samen met Jay Z’s Roc Nation en dit leverde zijn eerste EP “Mellow Drama” op. En laat die plaat nu ook net dat zijn, mellow. Zijn warme soulvolle stem doet denken aan Sam Smith, maar de coole beats en hiphopinvloeden laten het nooit naar het melige afglijden. Laat je overspoelen door het zoete stemgeluid van Kevin Garrett die je met zijn dromerige pop even helemaal meeneemt.

RY X – 18 mei – Orangerie

Ry Cuming, beter bekend als Ry X, is een Australische singer-songwriter die in 2014 zijn eerste EP “Berlin” uitbracht. Sindsdien zijn de vergelijkingen met Bon Iver nooit verdwenen. Vorig jaar nog bracht hij met Frank Wiedemann onder de naam Howling een dansbaar album uit. Zijn debuutalbum als solo-artiest komt uit op 6 mei en 12 dagen later kan je de man met zijn baard bewonderen in de Orangerie. Wees klaar voor een avond boordevol gevoel en kippenvel.

Jack Garratt & Ulysse – 15 mei – Koninklijk Circus

Jack Garratt hoeft geen introductie meer, of toch wel? De winnaar van BBC Sound of 2016 bevat volgens de BBC potentieel en ook wij vinden dat zijn muziek iets cool heeft. De debuutplaat “Phase” kwam om 19 februari uit en daarin lost hij de verwachtingen van een BBC Sound Of helemaal in. De plaat is dansbaar, poppy en vooral erg zwoel. De man doet wat denken aan de Britse versie van Chet Faker maar dan iets minder experimenteel. Wie Jack nog niet aan het werk zag, moet zeker kijken in het Koninklijk circus. De man speelt alles zelf en staat helemaal alleen op het podium, indrukwekkend.

Voorprogramma van Jack is de minimalistische Ulysse. Een groep uit Brussel dat in 2013 werd opgericht. Het genre is wat gelijklopend met de Brit maar de groep bestaat uit drie mannen: Arnaud, Benoit en Julien. Met donkere synths proberen ze een dansbaar geheel te creëren en slagen daar ook wonderwel in. Iets wat live tot een bedampte dansvloer zal leiden.

Transviolet, Beffroi & Vallis Alps – 14 mei – Orangerie

Transviolet is een mysterieuze band. De namen van de groepsleden blijven vooralsnog onbekend en ook foto’s zijn moeilijk te vinden. Die mystieke sfeer kruipt in de muziek waardoor Transviolet een paarsachtig sfeertje maakt. De band is het levende bewijs dat Twitter een carrière kan maken. Een tweet van Katy Perry zorgde voor een explosie aan fans en een boost in de carrière. De zangeres wordt vergeleken met Lorde maar heeft ook iets mee van Lana Del Rey. De band serveert donkere elektronica waarbij de stem van de zangeres een fleurige opflakkering geeft. De debuut-EP kwam begin september uit, verwacht jezelf dus aan veel nieuwe muziek.

Beffroi is een jong Belgisch duo die bestaat uit de 19-jarige zangeres Camille en 20-jarige producer Valentine. De twee mengen atmosferische klanken met electronische beats om zo tot een zwoel geheel te komen. Voorlopig zijn slechts twee nummers te vinden op de SoundCloud pagina van het duo maar die zijn alvast de moeite waard om ze ook live wat meer te horen spelen.

Vallis Alps is het tweede duo van de donkere elektronische avond op 14 mei. De groep uit Australië brengt wel een ander soort sfeertje. De sound neigt meer naar The XX of Londen Grammar en is dus net iets gevoeliger en rustgevender. Perfect om mee aan het strand te liggen en van het zonnetje te genieten. Natuurlijk kan je evenveel genieten in de Orangerie want een hete sfeer zal niet uitblijven.

Jamie Lawson – 17 mei – Rotonde

De charmante, roodharige Jamie Lawson staat gepland op dinsdag 17 mei. Met kwetsbare ballads zal hij het publiek tot in het diepste van hun hart raken. Daarmee doet hij denken aan Ed Sheeran, en niet toevallig. Onder Gingerbread, het label van Ed Sheeran, bracht de Britse singer-songwriter zijn single ‘Wasn’t Expecting That’ van 2011 opnieuw uit in 2015. Dat resulteerde in een hitje.  Nu komt hij dus richting Rotonde om zijn vierde, succesvolle studioalbum ‘Jamie Lawson’ voor te stellen. Maar geniet vooral van die hemels rustige en ontroerende nummers.

Andrew Bird, Dan San & Carnival Youth – 8 mei – Koninklijk Circus

Op zondag 8 mei staat er meteen een triple bill in het Koninklijk Circus op het programma. En die zal vooral liefhebbers van indie folk aanspreken. Top of the bill is de Amerikaanse zanger, gitarist, violist en wereldkampioen fluiten Andrew Bird die met zijn band zijn nieuw album Are You Serious komt voorstellen. De laatste keer dat Bird in ons land kwam optreden dateert alweer van maart 2012 en ondertussen bracht de man maar liefst 4 albums en 3 ep’s uit. Het werd dus hoog tijd dat we al dat nieuw materiaal eens live te horen kregen.

Aan goeie referenties geen gebrek bij Dan San. De Luikse band wordt wel eens het Waalse antwoord op Isbells genoemd en die worden dan op hun beurt weer de Vlaamse Bon Iver genoemd. Ons doet het ook wel wat denken aan die andere Belgen van Girls in Hawaii en Bony King. Maar laat hun muziek je vooral overtuigen. Met hun nieuwe album Shelter onder de arm mag dat geen probleem zijn.

In januari won de Letse indie rock band Carnival Youth nog een European Border Breaker Award op het Nederlandse festival Eurosonic Noorderslag. Nu vijf maanden later mogen ze op Les Nuits bewijzen dat ze die prijs niet gestolen hebben en passen in het rijtje van andere EBBA winnaars zoals Adele, Lykki Li, Damien Rice, Mumford & Sons, Stromae, Oscar and The Wolf … Er bestaan slechtere lijstjes om in vernoemd te worden. Op Eurosonic wonnen ze overigens ook de publieksprijs. Het publiek op Les Nuits overwinnen lijkt dus een makkie te worden.

WEDSTRIJD

Met Dansende Beren kunnen we voor 7 van de negen bovenstaande concerten tickets weggeven. Het enige wat je hiervoor moet doen is een mailtje sturen naar dansendeberenmuziekblog@gmail.com met twee, drie of vier dingen, hoe meer je van onderstaande opdrachten uitvoert, hoe groter de kans op winst 🙂

  1. Het concert naar keuze uit de lijst hieronder.
  2. Een screenshot waarmee je aantoont dat je deze post hebt gedeeld op Facebook of Twitter. (Hiermee verdien je twee punten per share)
  3. Een screenshot waarmee je aantoont dat je de Facebook-pagina van Dansende Beren liked en de Twitter-pagina volgt.
  4.  Een antwoord op de vraag: In welk jaar werd de eerste editie van Les Nuits Botanique georganiseerd (Een punt mee te verdienen)

Voor volgende concerten geven we tickets weg:

Arthur Beatrice op 3 juni in de Rotonde

Field Music, Kennedy’s Bridge & Alaska Gold Rush – 13 mei – Orangerie

Julien Baker & Nap Eyes – 22 mei – Grand Salon De Concert

Kevin Garrett – 19 mei – Rotonde

Transviolet, Beffroi & Vallis Alps – 14 mei – Orangerie

Jamie Lawson – 17 mei – Rotonde

Andrew Bird, Dan San & Carnival Youth – 8 mei – Koninklijk Circus

3589 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

boygenius @ Pukkelpop 2023: Goddelijke melancholie

Een unieke set, meer kan er niet gezegd worden over het optreden van boygenius. De band bracht dit jaar het prachtige debuutalbum…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Becca Mancari - "Over And Over" (feat. Julien Baker)

Voor de ene is het een droom om er ooit heen te gaan, voor de ander – in dit geval Becca Mancari…
InstagramLiveRecensies

The GOLDEN DREGS @ Ancienne Belgique (AB Club): Klaar voor een sprankelende toekomst

Met het recent uitgebrachte On Grace & Dignity wist The GOLDEN DREGS, het muzikale project rond de Brit Ben Woods, ons eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.