LiveRecensies

Hayden James in Melkweg: Heerlijk dansbare set van eigen werk.

HD2

De opening van de Europese tour van Hayden James is een feit! Na vorig jaar de Europese festivals langs te zijn gegaan, heeft hij nu zijn eigen tour langs poppodia. Gisteravond stond hij in de Melkweg te Amsterdam. Hayden James is bekend om fijne deep house tracks met zijn vocal samples, denk aan zijn grootste hit “Something About You”.

Al vanaf het begin weet James zijn set goed op te bouwen. Er zit een klassieke flow in, in tegenstelling tot de ‘build & drop, build & drop’ van de meeste huidige DJ’s. Ook bijzonder is dat hij zich niet verschuilt achter een beeldscherm, maar heel dicht op het publiek staat. Nu is dat inherent aan de kleine Theaterzaal in de Melkweg, maar hij laat je wel gewoon zien wat hij doet. En je hoort het ook direct in de muziek terug. Zo gebruikt hij regelmatig zijn electronische drum pads tijdens de avond. In feite is het ook geen DJ set wat James doet; hij heeft samples en loops in zijn apparatuur die hij gebruikt om zijn tracks (en zijn remixen van andermans songs) te herconstrueren en te mixen. Afzonderlijke songs zijn soms niet eens te herleiden. Hij gaat dermate op in zijn performance, dat het duidelijk is dat er een echte muzikant met eigen werk staat en geen club-DJ die andermans platen mixt.

HD3
De Theaterzaal is goed gevuld met publiek. James is oprecht vereerd met zoveel aandacht. Af en toe pakt hij de microfoon om het publiek enthousiast te vragen of iedereen het naar zijn zin heeft. Live zingen doet James echter niet helaas. Na een half uur draaien kondigt hij zijn debuutsingle “Permission To Love” aan. Eentje die de mensen goed kennen! Hij mixt het in in een ander eigen nummer “Embrace“. Hij laat het publiek moeiteloos meegaan in de tempowisselingen. Soms speelt hij wat meer electronische soul dat minder dansbaar is. Als de muziek even wat complexer wordt, kijkt een deel van de aanwezigen wat verbaasd, ‘hier kunnen we niet op dansen’. Dan wordt het duidelijk dat Hayden James twee soorten publiek heeft: fans van ‘luister’-electronica en fans van dansbare deephouse. Knap is dat hij beide weet te boeien tijdens zijn set.

HD4

Na een klein uur bedankt James het publiek. Hij speelt zijn grootste hit “Something About You” die iedereen dan ook meedanst. Maar dan komt als verrassing de echte laatste plaat: de ODESZA remix van “Something About You”! Daarin zit een refrein van gesampelde hoge vocalen die iedereen mee kan doen. Het is bekender dan het origineel, heeft een euforische sound en is daarmee de perfecte afsluiter.

Op 19 maart vertoont hij zijn kunsten in Ancienne Belgique te Brussel.

Meer over Hayden James: SiteFacebook / Twitter / YouTube

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

ODESZA - The Last Goodbye (★★★½): Dansbare melancholie in de club

Odessa is een naam die de afgelopen maanden wel vaker voorbijkwam op het nieuws, maar helaas niet op de manier waarop het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Martin Garrix & Tove Lo – “Pressure”

Martin is back on track! Acht maanden na zijn laatste release brengt hij nu “Pressure” uit én dit samen met de Zweedse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ZHU & Tinashe - "ONLY"

Vandaag lijkt het haast paradoxaal om het te maken in de muziekindustrie zonder de nodige zelfpromotie en personal branding. Dat is echter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.