LiveRecensies

Joanna Newsom in Bozar: Sprookjesfee voor muzikale fijnproevers

joanna-newsomDe Amerikaanse harpiste en pianiste Joanna Newsom zorgde woensdagavond voor een feeëriek optreden in de Brusselse Bozar. In de majestueuze concertzaal van het Paleis Voor Schone Kunsten kwamen haar klassieke, sprookjesachtige composities volledig tot hun recht.

De 34-jarige Amerikaanse koos Brussel uit als start van haar Europese tour. Ze wordt op het podium bijgestaan door haar broer Peter Newsom, die de drums en keyboards voor zijn rekening neemt. Joanna zelf wisselt de hele avond tussen harp en de piano. Op de nummers van haar nieuwe plaat ‘Divers’ neemt de piano immers een meer prominente plaats in.

Opener ‘Bridges And Balloons’ zet meteen de toon. Je merkt dat elke seconde en iedere noot in de nummers minutieus afgelijnd is. Zo klonken de drums op het einde van de openingssong precies luid en dreigend genoeg. Het is onmogelijk een genre te plakken op Newsom’s nummers. We hoorden vleugjes folk, barokke pop, een beetje musical en soms kan je er zelfs Disney mee associëren. Dit alles ondersteund door haar zeer specifiek, haast kinderlijk stemgeluid. Wie Kate Bush al over the top vindt, hoeft niet naar een concert van Newsom af te zakken.

Naast zus en broer Newsom maakt ook multi-instrumentalist Ryan Francesconi deel uit van de band. Hij tokkelt op gitaar, banjo, mandoline, bouzouki en keyboards en is ook verantwoordelijk voor de arrangementen. Zo werd bijvoorbeeld ‘Peach, Plum Pear’ van debuutalbum ‘The Milk-Eyed Mender’ in een uptempojasje gestoken. Het ensemble van Newsom wordt compleet gemaakt door twee violistes die en passant de backing vocals doen en sommige nummers voorzien van een vleugje hobo en jawel blokfluit.

Het merendeel van de nummers op de setlist kwam uit het vorig jaar verschenen ‘Divers’, een plaat die voornamelijk over liefde en dood gaat en geproduced werd door Steve Albini en Dave Longstreth, bekend van Dirty Projectors. Maar uiteraard putte Newsom eveneens uit haar meesterwerk ‘Ys’ dat exact 10 jaar terug verscheen. Wanneer Newsom, gekleed in een sprookjesachtige jurk, ‘Emily’ inzette en je de ogen sloot, dan zag je haar ronddartelen in een sprookjesachtige fantasiewereld. Tijdens ‘Cosmia’ hoorde je een steekspel tussen Joanna’s harp en de beide violisten, uitmondend in de schelle uithaal “And I miss your precious heart”.

Het concert werd echter niet gespaard van schoonheidsfoutjes. Zo verkwanselde Joanna de intro van ‘Waltz Of The 101th Lightborne’ en tijdens ‘Cosmia’ ging het even mis met de pedaal van haar harp. De lichtshow blonk helaas uit in afwezigheid. De hele band stond de hele avond te spelen onder een felle belichting. Iets meer sfeerverlichting had het concert nog net dat tikkeltje extra kunnen geven.

Afgesluiten doet Newsom met het meeslepende ‘Baby Birch’, de enige toegift. Het publiek wordt zelfs voorzichtig aangemaand om mee te klappen. Daarna wordt iedereen wakker geschud uit de droomwereld die Joanna Newsom de voorbije twee uur had gecreëerd. Een prima concert van een volstrekt unieke en excentrieke artieste, voor muzikale fijnproevers.

Recensie door Dimitri Arbyn

Setlist

 1. Bridges & Balloons
 2. Anecdotes
 3. Soft As Chalk
 4. Divers
 5. Emily
 6. Waltz Of The 101th Lightborne
 7. Have One On Me
 8. Peach, Plum, Pear
 9. Sapokanikan
 10. Leaving The City
 11. Goose Eggs
 12. Cosmia
 13. Time, As A Symptom
 14. Good Intentions Paving Co.
 15. Baby Birch
Related posts
InstagramLiveRecensies

Asaf Avidan @ Bozar: Een stem die een zaal kan vullen

Het is al meer dan tien jaar geleden dat “One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)” verscheen. De remix van “Reckoning Song”…
LiveRecensies

Elvis Costello & Steve Nieve @ Bozar: Muzikaal kameraadschap

Er zijn maar weinig dingen op de wereld die zo onafscheidelijk zijn als Elvis Costello en zijn muzikale rechterhand Steve Nieve. Nieve…
LiveRecensies

Nils Frahm ‘Music For Brussels’ @ Nuits Sonores (Bozar): Als vergenoegde vogels

Nuits Sonores bewondert cultuur en activisme en biedt al voor zijn vijfde editie het podium aan beide uitingen van emoties. Ook de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.