Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"Oude Bekenden

De 15 beste Nederlandse singles van 2015

Nadat de Beiren gisteren de 15 beste Belgische singles publiceerden, kon een Nederlandse top-15 niet achterblijven. Ook hier moesten we kiezen uit talloze pareltjes! Kenny B, Kensington en Ronnie Flex (echte parels van formaat) hebben het niet gehaald. De 15 hieronder wel!

15. Kovacs – Diggin’

Vorig jaar al bekend geworden bij het grote publiek. Met optredens van Lowlands tot North Sea Jazz toonde ze haar veelzijdigheid aan. Dit jaar ging ‘the wolflady’ gewoon door waarmee ze begonnen was. Met haar ijzig kille stemgeluid digt ze zich naar de 15e plaats.

Facebook / Twitter / Website

14. Rondé – We Are One

In 2014 gebombardeerd tot één van de beloften voor 2015. En zie hier, een 4e plek voor We Are One. Het liedje was niet weg te denken van de radio. Ook na tientallen luisterbeurten blijft het mooi.

Facebook / Website

13. De Likt – Ja Dat Bedoel Ik

Het gekke neefje in deze lijst. Een eerste kennismaking zal je in verwarring achterlaten. Een tweede luisterbeurt zal het ergens tussen Die Antwoord en De Jeugd Van Tegenwoordig plaatsen. Het Rotterdams is het perfecte accent voor de raps.

Facebook / Twitter

12. Sue The Night – The Whale

Suus de Groot is de oer-Hollandse naam van de frontvrouw. De muziek klinkt toch van ergens overzees. Vandaar ook een verengelsing van haar naam 😉 “The Whale” schopte het tot een reeks optredens, een 3FM-Megahit en een 12e plek in deze lijst.

Facebook / Soundcloud / Website

11. De Staat – Witch Doctor

Het nieuwe album was zo goed als af. Dat weerhield de mannen er niet van een oud nummer als single uit te brengen. Voor de fun en om er een zeer spectaculaire clip bij te maken. Eerlijk is eerlijk, wij hadden pas na anderhalve minuut door dat de mannen geanimeerd waren.

Facebook / Twitter / Website

10. Bewilder – Forza

Bewilder is het nieuwe project van Maurits Westerik (GEM). Het geluid doet wat denken aan the Strokes. De clip lijkt te zijn geïnspireerd op “Magnus – Singing Man”. Maar dat maakt het daarom zeker niet minder leuk om naar te kijken.

Facebook / Website

9. Causes – Teach Me How To Dance With You

Het was het jaar dat de ene na de andere Engelse zwijmelaar op kwam stomen. Het meest opvallende aan dit nummer is de uitspraak van ‘Dance’. Niet op z’n Amerikaans, maar op z’n Engels (niet verwonderlijk aangezien de zanger van deze Nederlandse band een Brit is). Klinkt het nummer daarom meteen Brits? Misschien, lekker in het gehoor ligt het zeker.

Facebook / Twitter / Soundcloud / Website

8. The Mysterons – Thunderbird 1

Nog zo’n band met een wat ouder geluid. Het dromerige “Thunderbird 1” laat je neerstrijken op een grasveld in de warme lentezon. 2015 betekende een voorzichtige kennismaking met The Mysterons. Laat 2016 maar komen!

Facebook / Twitter / Soundcloud / Website

7. St. Tropez – I Don’t Wanna Fall In Love

Rond Go Back To The Zoo was het al een tijdje stil. Wat blijkt, de heren zijn begonnen met een nieuw project. Clubshows zijn ingeruild voor krappe podiums in kroegen. En om het goed te doen is een ander bandlid gaan zingen. Gaat het ze lukken om boven The Zoo uit te stijgen?

6. PAUW – Shambhala

Het was onder andere het jaar van de psychedelica. Tame Impala imponeerde op alle festivals en staat steevast bovenaan in de jaarlijstjes. PAUW deed een Nederlandse duit in het zakje. Rechtstreeks gereïncarneerd vanuit de sixties deden deze jonge honden mee aan de hippie-revival. Woodstock 2016? Wij zijn erbij!

Facebook / Website

5. The Brahms – Golden

Qua airplay en timing zat het goed met deze single. De aanstekelijke gitaarriedeltjes in combinatie met lekker weer zorgde voor een zomerhitje. En in deze mediterraanse winter is het nog steeds lekker om naar te luisteren.

Facebook / Twitter / Soundcloud / Website

4. HAEVN – Finding Out More

Wat The Dandy Warhols in 2001 deden deed HAEVN in 2015 allesbehalve dunnetjes over. Een hit scoren via een reclame. BMW gebruikte het nummer en het werd binnen no-time duizenden keren geshazam’d. Het dromerige “Finding Out More” betekende hun definitieve doorbraak.

Facebook / Twitter / Soundcloud / Website

3. OIJ – Blinded

Oijjjjjjj het klinkt als een uitroep van geluk en pijn tegelijkertijd! Eigenlijk is het gewoon een afkorting van Only In Japan maar laten we dat even terzijde houden. De man achter dit project maakt theatrale electropop die zeer toegankelijk is. Denk hierbij aan genregenoten SOHN of James Blake en je weet dat OIJ niet blind is voor talent.

Facebook / Soundcloud / Website

2. John Coffey – Broke Neck

Hun liveoptredens gaan gepaard met walls-of-death, stagediven en crowdsurfen. Het beroemde ‘bier-vang-incident’ op Pinkpop werd inmiddels al 5 miljoen keer bekeken op Youtube. Maar ook zonder visuele ondersteuning staat deze snoeiharde rock & roll als een huis.

Facebook / Twitter / Soundcloud / Website

1. zZz – When I Come Home

Vier, vijf, zes man? Nee, slechts een duo dat herrie produceert voor tien. Snerpende gitaren ontbreken, maar de synthesizer zorgt voor een onvervalste rocksound. ‘When I come home, you watch your back girl’. Dat wordt hard rennen, dames.

Facebook / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles De Staat - "Danger", "Head on the Block" & "Someone To Be"

In België valt het vooralsnog redelijk mee, maar in Nederland kan De Staat genieten van een immense populariteit. Van headliner op het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult affiche aan met Nothing But Thieves, King Hannah, De Staat en 27 anderen!

Nu de festivalzomer officieel van start is gegaan, grijpt ook Pukkelpop zijn kans om de affiche te vervolledigen. Dat gebeurt vandaag met…
InstagramLiveRecensies

De Staat @ De Roma: Temperamentvolle spanning

Bij onze noorderburen is De Staat al geruime tijd een gevestigde waarde die opgewassen is voor de grootste podia. Wegens het tragisch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.